Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PORUKA IZ PRIŠTINE:

Beograd krši sporazume iz Brisela

Autor: Tanjug | 25.03.2015 - 13:30:00h | Komentara: 0

Beograd nastavlja da krši sporazume postignute u Briselu time što podržava "paralelne strukture" na severu Kosova, čije je uklanjanje ključno za efektivno sprovođenje dogovorenog, ističe se u izveštaju vlade u Prištini o primeni sporazuma Beograda i Prištine u periodu od decembra 2014. do marta 2015, koji je poslat Briselu.

Priština

Priština | Foto: Profimedia

 - Podrška Srbije paralelnim strukturama ugrozila je dramatično napredak u funkcionisanju zakona i integrisanju četiri opštine na severu u sistem Kosova. Srbija je nastavila kršenje sporazuma iz Brisela tražeći od tih opština da ne usvoje opštinske budžete u pokušaju da spreči integraciju zdravstvenog i obrazovanog sistema u sistem Kosova - navodi se u izveštaju koji je potpisala ministarka za dijalog Edita Tahiri.

Kako prenosi "Koha ditore", u izveštaju se navodi se da je ovaj vremenski period "obeležen negativnim akcijama Srbije koja je nastavila da podržava paralelne strukture na Kosovu".

Posledice takvog uplitanja Srbije, kako je objašnjeno, čine se još većim kada je reč o prevazilaženju prepreka u ostvarivanju saradnje između lokalnih i centralne vlasti na Kosovu, kao i u sferi vraćanja poverenja između vlade Kosova i srpskih građana na severu.

Takođe, u izveštaju se dodaje da je Srbija nastavila podršku "svojim paralelnim strukturama" i "njihovo jačanje i širenje od januara ove godine, a te strukture su, kako je ocenjeno, glavna prepreka u procesu normalizacije situacije na severu Kosova i zbog toga je "njihovo otklanjanje odlučujuće za efektivno sprovođenje sporazuma".

Gradonačelnici opština na severu Kosova, prema izveštaju, imaju političku podršku Srbije i "neformalnom snagom miniraju rad gradonačelnika i organa opštine koji su birani u skladu sa zakonima Kosova".

Veliki prostor u izveštaju je dat, kako se navodi, postojanju "najveće oružane strukture na severu civilne zaštite" i tu se konstatuje da pitanje tih struktura nije rešeno iako je bilo pregovora u decembru 2013. godine kada je postignuta saglasnost oko prinicpa sprovođenja.

Kosovo je pokazalo intersovanje za ubrzanje sprovođenja plana o otklanjanju civilne zaštite i integrisanje njenih članova u kosovske institucije, kaže se u izveštaju i dodaje da je "Srbija konstatno kasnila i nije obezbedila rasformiranje civilne zaštite, uključujući zakonske regulative koje bi garantovale otklanjenje tih struktura".

U izveštaju se navodi da se kasnilo i u uklanjanju barikade na mostu na Ibru i ostalih barikada.

Po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, u izveštaju se navodi da ona može biti formirana tek kada se ispuni nekoliko uslova, među kojima su pre svega "rasformiranje svih paralelnih struktura Srbije na Kosovu, sprovođenje sporazuma o pravosuđu, rasformiranje "civilne zastite" i otklanjanje barikade na reci Ibar".

U dokumentu je još naglašena "dobra volja za kreiranje dobrosusedskih odnosa sa Kosovom".

 - Srbija je nastavila da postavlja prepreke učlanjenju Kosova u regionalne organizacije, čak i u slučajevima gde je Kosovo već član. Želeli bismo da smatramo ovaj period sa malo postignutih rezultata dijaloga u Briselu kao jednu prelaznu fazu i zainteresovani smo da vidimo napredak ovog procesa - kaže su izveštaju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP