Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VUČIĆ SA POLITIČKOM I EKONOMSKOM ELITOM

„Beograd na vodi” kreće iz Davosa!

Autor: I. K. - V. P. | 23.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 2

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu imao više važnih sastanaka u toku jučerašnjeg dana, a osim susreta sa Fransom Timermansom, potpredsednikom Evropske komisije, razgovarao je i sa delegacijom kompanije „Gugl“ i Mohamedom Alabarom, direktorom kompanije „Igl Hils“, koja je zadužena za realizaciju projekta „Beograd na vodi“.

Premijer Srbije u Davosu dao i intervju za Rojters

Premijer Srbije u Davosu dao i intervju za Rojters | Foto: Reuters

Tema sastanka sa Mohamedom Alabarom bila je šta je do sada urađeno na realizaciji ovog projekta, kao i raspored narednih koraka koji će biti preduzeti kako bi konkretni radovi bili započeti na vreme. Vučić je sa potpredsednikom Evropske komisije Timermansom razgovarao o ekonomskim reforamama koje sprovodi Vlada Srbije.

Visoki zvaničnik EU je pozdravio ekonomske reforme Vlade Srbije i pružio podršku Srbiji na putu ka članstvu u EU, a dvojica zvaničnika su razgovarala o dostignućima i problemima Srbije na evropskom putu, naglašavaju u Vladi Srbije. Vučić se Timermansu zahvalio na velikoj podršci koju pruža Srbiji, posebno na pomoći tokom poplava, kao i na podršci srpskoj poljoprivredi i srpskoj privredi u celini i pozvao ga da poseti Beograd, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

Srpski Sneško na švajcarskom snegu

Srpski Sneško na švajcarskom snegu


Premijer se sastao i sa Džaredom Koenom, direktorom kompanije „Google Ideas“, sa kojim je razgovarao o novim tehnologijama i mogućoj saradnji sa kompanijom „Gugl“, kao i o važnosti zapošljavanja mladih ljudi na razvoju softvera i novih tehnologija. Tema razgovora bila je i moguća implementacija nekog od programa kompanije „Google Ideas“, naročito programa za otkrivanje i suzbijanje terorizma. Vučić je naglasio da je jedan od prioriteta njegove vlade veća zaposlenost mladih, kao i ulaganje u nove tehnologije, i pozvao Džareda Koena da uskoro poseti Srbiju.

Fotka Vuka Jeremića koja je izabrana za najbolju na Forumu

Fotka Vuka Jeremića koja je izabrana za najbolju na Forumu


Vučić je učestvovao i na Rojtersovom panelu o globalnim tržištima, gde je istakao da je Srbija otvorena za razgovore o nabavci gasa iz Rusije alternativnim rutama. On je istakao da su u toku i razgovori sa Rumunijom o uvozu tog energenta iz rumunskog dela Crnog mora.

- Upravo smo završili razgovore sa rumunskim premijerom Viktorom Pontom o uvozu gasa iz rumunskog dela Crnog mora - rekao je Vučić na Rojtersovom panelu i naglasio da je naša zemlja istovremeno otvorena za razgovore o mogućnostima nabavke ruskog gasa kroz gasovode preko Turske, Grčke i Makedonije ka Srbiji.

Vuk Jeremić osvetlao obraz našim tviterašima

Za razliku od svetskih državnika koji su na velikom ekonomskom skupu u Davosu bili veoma aktivni i u Tviter sferi, regionalni lideri su se na tom polju propisno obrukali. Analiza tvitovanja učesnika tokom prvog dana Svetskog ekonomskog foruma, objavljena na portalu “twiplomacy”, pokazuje da lideri sa Balkana ne samo da nisu među prvih 25 najuticajnijih tviteraša, već su njihovi Tviter nalozi zvrjali prazni, uprkos činjenici da učestvuju na jednom od najvažnijih događaja u 2015. godini. Ipak, obraz im je osvetlao nekadašnji šef srpske diplomatije i bivši predsednik sveta Vuk Jeremić, koji je, iako po ovim kriterijumima nije naročito uticao na Tviter zajednicu, izabran kao autor najbolje fotografije iz Davosa. „Spremni za Davos?“, napisao je Jeremić uz idiličnu sliku švajcarskog gradića pokrivenog snegom. Za najuticajnijeg tviteraša proglašen je premijer Malezije Nadžib Razak, koji je imao svega dva tvita, ali koji su retvitovani čak 1.850 puta. Drugi po uticaju je predsednik Ukrajine Petro Porošenko, a treći premijer Italije Mateo Renci. Na top-listi slede lider socijalista Španije Pedro Sančez, predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos, ministar finansija Turske Mehmet Simsek, američki državni sekretar Džon Keri, šef diplomatije Švedske Karl Bilt, šef diplomatije Ukrajine Pavlo Klimkin i bivši američki potpredsednik Al Gor. Najčešći termini u tvitovanju svetskih lidera su obraćanje američkog predsednika Kongresu, ekonomija, posao, bezbednost...

Poslednji komentari
  • Mika Vreme: 23.01.2015 08:36h

    Mnogi znacajni poslovni poduhvati ce krenuti iz Davosa. Ocekujemo implementaciju mnogih projekata koji su od velikog znacaja za Srbiju. Premijer nad je predstavio na najbolji moguci nacin,doprineo je tome da se neke zemlje odluce za nas.

  • jovan Vreme: 23.01.2015 10:35h

    Zboravili ste da pomenete da je drug Vucic u Davosu u svojstvu posmatraca i publike, posto nije na spisku govornika niti ucesnika, kako je lazno poturio vest Tanjug. Toliko istinitog informisanja javnosti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP