Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! U POSEDU DOKUMENATA O NEREDIMA

Beogradska policija optužuje žandarme!

Autor: S. Vojinović - V. Papović | 05.05.2015 - 19:00:00h | Komentara: 0

Za razliku od policajaca koji su u istrazi rekli da je tadašnji načelnik Uprave policije MUP-a Srbije general Mladen Kuribak naredio povlačenje policijskih snaga ispred Ambasade SAD, što je omogućilo demonstrantima da je zapale, u to vreme prvi čovek beogradske policije Stevan Bjelić i neki njegovi najbliži saradnici, tvrdili su suprotno.

Kada je naređeno povlačenje, demonstranti su zapalili ambasadu

Kada je naređeno povlačenje, demonstranti su zapalili ambasadu

Bjelić je izjavio da „Kuribak nije prezeo komandu, da su zajedno donošene odluke u štabu, a Nikola Popovac (pomoćnik načelnika PU za Beograd) decidirano je naveo da je bio vrlo blizu generala Kuribaka i da se on aktivno uključio tek kada je uveo jedinicu PTJ. Naglasio je i da se ne seća da je Zoran Rašković (zamenik komandanta štaba) bilo šta predlagao i da on inače nikada nije ispoljavao inicijativu, sem što je radio ono što mu se kaže”.


Popovac je naveo da je Rašković radio-vezom dao nalog kraljevačkom odredu Žandarmerije da interveniše jer mu je to naredio Slobodan Vukelić (komandant štaba), a kako se to nije desilo, Rašković je prokomentarisao da ga „jedinica ne sluša“ i da pretpostavlja da se radi o „duplom komandovanju“. On je dalje izjavio da pošto Žandarmerija nije intervenisala, Ambasada SAD je ostala bez zaštite i Kuribak je angažovao PTJ sa „hamerima“ i oni su uspeli da potisnu masu koja se nalazila ispred objekta, a tek nakon toga su se uključile jedinice Žandarmerije.

Stevan Bjelić

Stevan Bjelić | Foto: Goran Srdanov

Bjelić je kazao da se žandarmi nisu uključili u akciju iako im je bilo naređeno, te da je PTJ potisnuo demonstrante. On je decidirano naveo da je Rašković izdao naređenje Žandarmeriji da interveniše, ali mu nije jasno zašto to nisu uradili. Načelnik Uprave saobraćajne policije Dragan Bogosavac potvrdio je da se radilo o sporom izlasku Žandarmerije, iako im je više puta naređeno da se uključe, a da se jedinica koja je obezbeđivala objekat povukla...

Pripadnici  policije su uspeli  da potisnu masu

Pripadnici policije su uspeli da potisnu masu | Foto: Ognjen Radošević


Suprotno ovim tvrdnjama načelnik UKP-a Darko Senić naveo je da Rašković nije mogao da uspostavi kontakt sa Žandarmerijom i „da je veza uspostavljena tek kada su videli da gori Ambasada SAD“, kao i da je činjenica da je Žandarmerija kasnila iz njemu „nepoznatih razloga“. Zamenik načelnika Uprave policije za Beograd Miladin Despotović je tvrdio da je došlo do totalnog zastoja i prekida u radio-vezama i da Rašković nije mogao da uspostavi kontakt za Žandarmerijom, da je angažovan PTJ sa „hamerima“, a tek kasnije su se uključile jedinice Žandarmerije.

Naredbe izdavane sa „Avale 100“!


Naredbe iz štaba izdavane su sa pozivnog znaka „Avala 100“. Kasnijim preslušavanjem snimka utvrđeno je da su se sa „Avale 100“ javljala dva glasa koja su izdavala naređenja, jedan često, a drugi vrlo retko. Pretpostavlja se da su to glasovi komandanta štaba Vukolića i njegovog zamenika Raškovića. Međutim, kao stoji u dokumentima iz istrage, iz izjava njih dvojice proizilazi da je „predmetnom prilikom general Mladen Kuribak preuzeo komandovanje i da su oni zapravo samo prenosili njegova naređenja“.
Vukolić se tom prilikom pozvao na Zakon o policiji kojim je propisano da kada je nadređeni službenik prisutan (odnosi se na Kuribaka, koji je bio u štabu) policijska naređenja se primenjuju po njegovom naređenju, sem ako nema vremena da se čeka na to naređenje.


SUTRA: Šta su izjavili komandanti iz Žandarmerije

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP