Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR OBEĆAVA REŠENJE

Beogradski fakulteti duguju čak 50 miliona dinara za grejanje!

Autor: Tanjug | 30.10.2013 - 18:13:00h | Komentara: 0

Dug za grejanje polovine od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu je skoro 50 miliona dinara, rečeno je danas na sednici Senata Unverziteta u Beogradu, na kojoj su dekani dobili uveravanja ministra prosvete da problem sa grejanjem mora biti rešen.

Poljoprivredni fakultet

Poljoprivredni fakultet u vrhu liste dužnika | Foto: Jelena Vučetić

"Nastava i nauka ne smeju da stanu", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović i izvinio se što fakulteti još nisu dobili ni potrošni materijal za ovu godinu.


Na sednici, za koju je podatke o grejanju pripremila tek polovina fakulteta, pokrenuta je inicijativa da se ga gradom Beogradom otvori mogućnost subvencionisanja troškova grejanja, a ministar je naveo da će tokom novembra biti završen postupak nabavke potrošnog materijala za narednu godinu.

Ima, kako je rekao Jovanović, i nekih nedopustivih stvari, navodeći da su na primer tri osobe zadužene za nabavku potrošnog materijala danas na bolovanju.

Najveća dugovanja za grejanje imaju Poljoprivredni, Mašinski i fakulteti u zgradi Prirodno-matematičkog fakulteta, a na sednici na kojoj su dekani izneli i druge probleme u radu, ministar je ponovio da u budžetu traži više sredstava za obrazovanje i nauku.

"Doprinos naše nauke značajno je veći nego što je ulaganje države", rekao je Jovanović i najavio da na sednici vlade najverovatnije u petak, treba da se razmatra predlog budžeta.

Obrazovanje je, kako je rekao, temelj svake države, a bez odgovarajućeg temelja nema ni društva.

Tomislav Jovanović

"Nastava i nauka ne smeju da stanu": Tomislav Jovanović | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Dok Ministarstvo prosvete pokušava da obezbedi više para za obrazovanje i nauku, ministar Jovanović je naveo da učešće Srbije u Projektu EU Horizont 2020. nije dovedeno u pitanje.

- To je važno jer će se iz tog projekta dobrim delom biti finansirana domaća nauka narednih godina - rečeno je na sednici.

Jovanović je novinarima posle sednice naveo i da deo kredita Svetske banke namenjen za poboljšanje kvaliteta i standarda u osnovnim školama neće biti u potpunosti realizovan.

Država ne gubi jer je kreditna zaduženost za taj iznos smanjena, ali je na gubitku deo osnovnoškolskih ustanova, rekao je Jovanović i naveo da mu je žao što u 21. veku rešavamo problem koji su razvijene zemlje rešile još pre minimum 100 godina.

Sredstva su bila namenjena za rekonstrukciju toaleta u osnovnim i srednjim školama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP