Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BORBA ZA "TOPOVSKE ŠUPE"

Beogradski Jevreji protiv "Delte" i Miškovića! (FOTO)

Autor: reuters | 15.08.2013 - 14:16:00h | Komentara: 17

Lucija Rajner je poslednji put videla svog oca Vladislava 14. novemba 1941. godine kroz bodljikavu žicu koncentracionog logora u Beogradu. Te jeseni, Lucija i njena majka su mu donele hranu, pisma i posteljinu, kada im je stražar rekao da mu to više neće trebati. Njegovu sudbinu nikada nisu tačno saznali, ali pretpostavljaju da je ubijen zajedno sa još 6.000 Jevreja i 1.500 Roma koji su skončali u logoru.

Lucija Rajner

Lucija Rajner na mestu nekadašnjih Topovskih šupa | Foto: Reuters / Marko Đurica

 Na mestu nekadašnjeg logora poznatog pod imenom "Topovske šupe" sada su ruševine išarane grafitima. Jedini spomen na jezivu prošlost ovog mesta je tabla prikačena na urušeni zid 2006. godine, kada je veći deo ovog poseda uveliko bio prodat za 35 miliona evra Miroslavu Miškoviću i Delti za potrebe izgradnje tržnog centra.

Lucija Rajner

Aktivisti se bore protiv zaborava Holokausta u Beogradu| Foto: Reuters / Marko Đurica

Lucija Rajner i nekolicina aktivista se bore kako bi sprečili da trag Holokausta nestane sa lica Beograda.
- Ne znam zašto država pokazuje ovoliko nepoštovanje prema stvarima koje ne bi smele da budu zaboravljene - kaže sedamdesetdevetogodišnja gospođa Rajner.

Lucija Rajner

Lucija Rajner, Teodor Kovač i Marijana Sibinović | Foto: Reuters / Marko Đurica

 Posle Estonije, Srbije je druga evropska država koja je proglašena "očišćenom" od Jevreja, kada je 90 odsto od 16.000 predratnih pripadnika ovog naroda nestalo.

ŽRTVE

- Srbi sebe tradicionalno doživljavaju kao žrtve i veoma su spremni da razgovaraju o Holokaustu u Hrvatskoj, jer je njihov dominantni narativ da su Srbi nestali u Jasenovcu zajedno sa Jevrejima. Ali, ako ih pitate o Srbiji, pričaće vam na način kako je to predstavljeno u komunističkom dobu - kaže Jovan Bajford, istoričar. 

Lucija Rajner

Nekada naci logor, a danas ruševine sa grafitima | Foto: Reuters / Marko Đurica

 Srbija je potpisnica "Terezinske deklaracije" kojom se poziva da se vrati imovina oteta žrtvama holokausta, kao i da se identifikuju, zaštite i obeleže mesta masovnih stradanja žrtava. Međutim, primena ovog sporazuma je zakočena.

Pobornicima ideje da se oboleži mesto stradanja Jevreja i Roma naročito smeta to što je veliki tržni centar plan Miroslava Miškovića, jednog od najbogatijih ljudi na Balkanu, koji je svoje milione stekao u vremenu raspada Jugoslavije, pod sankcijama, a njegova imperija je procvetala posle pada Miloševića. 
Upitani u vezi sa Topovskim šupama, Delta ukazuje da je njihov izbor arhitektonska firma MYS koja će raditi projekat.

"KULTURA ZABORAVLJANJA"

Potpredsednik "Delta Real Estate" Vojislav Glavinić kaže za Rojters da će MYS blisko sarađivati sa jevrejskom zajednicom i Izraelskom ambasadom kako bi bio napravljen spomenik koji će bitri "vidljiv i reprezentativan".

Delta Holding

Delta je angažovala izraelsku firmu | Foto: Nebojša Marković

On je dodao i da se dozvole od grada i države očekuju do kraja godine.

Ali ovaj projekat ima svog protivnika i u Republičkom zavodu za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture, koji tvrdi da još uvek nije dobio nikakav zahtev od Delte. 
- Kao institucija čiji je zadatak da čuvamo, zaštitimo i održavamo bitna mesta za buduće generacije, mi želimo da očuvamo Topovske šupe i da reprezentujemo Holokaust koji se tamo dogodio široj publici - kaže Aleksandra Fulgozi, zamenica direktora Zavoda.
Topovske šupe nisu jedina logorska lokacija u Beogradu, već je to i Staro Sajmište, na kome se nalazi spomenik, ali kritičari smatraju da je to učinjeno samo zbog partizana i političkih zatvorenika koji su tamo stradali.
Veći deo ove lokacije se koristi turistički i ugostiteljski.
- Činjenica da dozvoljavamo da se ova dva mesta, u kojima je stradalo toliko ljudi, koriste za ovakve stvari, je pokazatelj istinske srpske kulture zaboravljanja - kaže Teodor kovač (90), koji je izgubio oca u Topovskim šupama i majku u Starom Sajmištu. 
- Niko ne želi da govori o činjenici da bez ovdašnjih kolaboracionista nacisti nikada ne bi bili tako uspešni. Ovo nije pitanje o Jevrejima, već o opštoj pažnji prema bitnoj istoriji - zaključuje Lucija.
Poslednji komentari
  • jovan Vreme: 15.08.2013 14:43h

    U potpunosti podržavam ove ljude. Ovo je sramotno,graditi tržni centar na mestu stradanja ljudi.Ovo je i sramota za državu srbiju.

  • dusanka Vreme: 15.08.2013 15:05h

    sve aktere ovog javasluka na robiju, mora se vec jednom krenuti, i spasiti sve sto se moze...

  • Tihi Vreme: 15.08.2013 15:42h

    Ovo je vrhunac licemerja jedne seoske partije kakav je SNS. Koji je Beograđanin ikad učio u školi o Topovskim šupama, niko za to nije čuo 70 godina i nisu se bunili, sve je propalo, a sada kada treba da se sredi sve i dostojno obeleži, odjednom problem.

  • Dr.Lucija Rajner Vreme: 15.08.2013 16:05h

    U tekstu nisu navedeni tacni podaci koje sam dala novinaru reuters-a. Ime moga oca je bilo LADISLAV. Nisam moga oca videla posledbnji put 14.novembra 1941 godine jer je toga dana transportovan iz logora na put bez povratka. Vidjala sam ga u okruzenju logora i ktroz ogradu logora, tokom novebra meseca iste godine.Ne zelim da budu objavljeni podaci koje sam dala a nisu precizni.

  • Maksa Vreme: 15.08.2013 16:05h

    Sramotna je cinjenica da smo mesto stradanja nismo obelezili 50 godina, cak ni dostojnim secanjem, a kamoli uredjenjem prostora i pretvaranjem i postavljanjem spomen obelezja, a da sada kada se neki konkretan plan donosi i pocinje realizacija, osporavamo mogucnost da to bude nesto lepse i dostojnije od sikare.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP