Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

43. FEST

"Beogradski pobednik" za "Ničije dete"

Autor: Beta | 08.03.2015 - 20:41:00h | Komentara: 0

Film "Ničije dete" reditelja Vuka Ršumovića dobitnik je nagrade "Beogradski pobednik" za najbolji srpski film, objavio je danas žiri 43. festivala Fest.

Dodela nagrade

Dodela nagrade | Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Predsednik žirija programa "Srpski film" Miljenko Jergović izjavio je večeras da je većina filmova u selekciji snimljena gotovo bez sredstava, sa velikim entuzijazmom onih koji su na njima radili.
- Na svakoj od projekcija osetio sam poštovanje prema ljudima koji su u gotovo nemogućim uslovima uspeli da snime film, kazao je Jergović
na svečanom proglašenju dobitnika.
Prema odluci žirija, nagradu za najbolji debitantski film dobilo je ostvarenje "Varvari" reditelja Ivana Ikića. Nagrada za najbolji scenario pripala je Srdjanu Koljeviću za film "Branio sam Mladu Bosnu".
Za najbolju mušku ulogu nagradjen je Denis Murić, koji je tumačio glavnu ulogu u filmu "Ničije dete", dok je za najbolju glumicu proglašena Sonja Kovačević za ulogu u filmu "Tmina".
Najbolji domaći reditelj, po oceni žirija 43. Festa, je Dušan Milić, reditelj "Travelatora", a nagrada žirija otišla je filmu "Isceljenje" Ivana Jovića. Nagradu "Viktor" za najbolji strani film u međunarodnoj takmičarskoj selekciji dobio je film "Vuk" Nadžija Abua Novara.
Predsednica žirija međunarodne selekcije Neda Arnerić izjavila je da je presrećna izborom i da su članovi žirija videli 15 izuzetnih filmova, i da im je bilo teško da se odluče koga da nagrade.
Nagradu za najbolji strani debitantski film dobio je film "'71" Jana Demanža, za scenario je nagradjen film "Vuk", za glavnu mušku ulogu Emir Hadžihafizbegović za ulogu u filmu "Takva su pravila", dok su za glavnu žensku ulogu nagradu podelile glumice filma "Diši" Lu DeLaž i Žozefin Žapi.
Za režiju je nagrađen Tim Kreger za film "Savet Ptica", koji je dobio i specijalnu nagradu za fotografiju. Nagradu međunarodnog žirija dobio je ruski film "Budala" Jurija Bikova.
U konkurenciji za treći takmičarski program "Granice", koji je posveta počecima Festa, sa kontroverznim, arthaus filmovima koji pomeraju granice u tematskom i stilskom smislu bilo je 12 fimova.
Specijalno priznanje žirija dobio je "Vidim, vidim" Veronike Franc, a najbolji film programa "Granice" je "Samuraj" Tila Klajnerta.
Nagradu publike dobio je argentinski film "Divlje priče" Damijana Šifrona. Specijalno priznanje "Nebojša Djukelić" dobio je film "Travelator" Dušana Milića, a glavnu nagradu "Nebojša Đukelić" dobilo je "Ničije dete".
Na ovogodišnjem Festu, koji je revijalni karakter zamenio takmičarskim, od 27. marta, prikazan je izbor najboljih ostvarenja svetske kinematografije - 90 premijernih i 34 reprizna filma na ukupno 242 projekcije.Publika je mogla da vidi oskarovce i pobednike stranih festivala, autorske, kontroverzne i autorske filove iz celog sveta, kao i domaća ostvarenja medju kojima su bile premijere filmova "Ničije dete" i "Enklava".
Na otvaranju festa "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj
umetnosti dodeljen je srpskoj glumici Mileni Dravić, kao i ruskom reditelju Aleksandru Sokurovu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP