Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RODITELJI ZABRINUTI

Beogradski vrtići: Zašto nema voća i toalet papira?

Autor: mondo.rs | 11.09.2014 - 14:46:00h | Komentara: 0

Beogradskim vrtićima zbog muke sa tenderima nedostaju pojedina sredstva za higijenu. Pojedini roditelji tvrde da deca zbog tendera ne dobijaju ni voćnu užinu, ali nadležni to demantuju.

Vrtić

Nije novina da problema sa dobavljačima ima. Prošle godine zbog tendera je došlo do ozbiljnih problema u nekoliko prestoničkih vrtića - deca nisu nedeljama dobijala mleko, voće, povrće...Međutim, ovih dana na društvenim mrežama razvila se polemika među roditeljima da li deca zaista jedu sve što piše na nedeljnom meniju.

Poslovi oko nabavke podeljeni
Kako nam je objasnila direktorka predškolske ustanove "Rakovica " Radmila Aranđelović za nabavku voća i povrća su nadležne predškolske ustanove, dok Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu nabavlja sredstva za higijenu, meso, itd. Didaktička sredstva iz svog budžeta kupuju predškolske ustanove.

Pojedini tvrde da mališani ne dobijaju voćnu užinu i da su razlog tome upravo "tenderi koje niko ne prođe."

Roditeljima nije jasno i zašto u vrtićima nema ubrusa, plastičnih čaša, maramica, nego su oni obavezni da donose.

Mama četvorogodišnje Minje kaže da "ne može sa sigurnošću da zna šta njeno dete jede u vrtiću."

"Nisam sigurna jer se nekoliko puta desilo da pročitam u jelovniku da imaju lubenicu ili trešnje za užinu, a kada pitam dete da li je jela, kaže da nije bilo ili je bilo nešto drugo", kaže ova majka koja, ipak, nikada nije tražila objašnjenje od nadležnih u vrtiću.

Direktori nekoliko vrtića koje smo kontaktirali garantuju nam da deca dobijaju voće, ali da ponekad dođe do promene jelovnika zbog nedostatka namirnica, kao i da se, doduše vrlo retko, desi da voće bude vraćeno zbog lošeg kvaliteta.

"Nekada je voće lošeg kvaliteta i moramo da ga vratimo, ali to je baš retko. Takođe, nekada na dnevnom nivou promenimo jelovnik - i kada su drugi obroci u pitanju, ali garantujem da deca unose dovoljnu količinu hrane koja je usklađena sa njihovim potrebama", kaže Radmila Aranđelović, direktorka Predškolske ustanove Rakovica.
Aranđelović kaže da tenderi zaista jesu veliki problem, kao i da je zakon o javnim nabavkama takav da je presudna cena.

"Ne možemo da zaobiđemo pravila i zakonske procedure. Mi bismo rado kupili kvalitetniji nameštaj, ali je on i skuplji. Tako i sve ostalo", kaže direktorka PU "Rakovica."

Direktorka PU "Čukarica" Biljana Gajić kaže da deca u objektima ove ustanove dobijaju voće, a da roditelje možda buni to što ponekad dođe do promene jelovnika na dnevnom nivou.

"Razgovarala sam sa našim dijetetičarima i oni su mi potvrdili da deca dobiju po predviđenih 100 grama voća. Roditelji čija deca pohađaju naše vrtiće imaju uvid u jelovnik i na internetu", rekla nam je Gajić.

Kada je reč o ubrusima, toalet papiru, tu problem već postoji, jer kako nam je objasnila Radmila Aranđelović, već godinu i po dana Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu ne može da se izbori sa dobavljačima.

"Za tender već duže vreme konkurišu tri iste firme. Ako jedna od njih prođe tender, druge ga obore i to ide tako ukrug. Učesnici konkursa pozivajući se na zakon žale se na preobimnu i skupu dokumentaciju, i na ko zna šta još", kaže Aranđelović.

Ona dodaje da je relativno skoro taj problem rešen i da bi od 1. januara trebalo da bude potpisan ugovor sa dobavljačem.

Kontaktirali smo i Sekretarijat za dečiju zaštiru i obrazovanje kako bi nam potvrdili ove informacije, ali odgovor nismo dobili ni posle nedelju dana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP