Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GRADONAČELNIK GLAVNOG GRADA SINIŠA MALI NAJAVIO RIGOROZNU ŠTEDNJU

Beogradu za isplatu dospelih obaveza fali 14,3 milijarde dinara!

Autor: R. Kantar | 10.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 3

Budžetu grada Beograda sada nedostaju 14,3 milijarde dinara za isplatu svih obaveza do kraja godine, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali i najavio da će zbog toga socijalna davanja morati da budu smanjena za dve milijarde dinara.

Ne troši više od zarađenog: Siniša Mali

Ne troši više od zarađenog: Siniša Mali | Foto: Oliver Bunić

On je precizirao da je 10,1 milijardu dinara potrebno za isplatu naknada trudnicama, porodiljama i drugih subvencija, a čak 4,2 milijarde za isplatu plata i subvencija GSP-u i auto-prevoznicima. Ukazujući na alarmantne podatke o deficitu glavnog grada, koji iznosi 16,1 odsto, što je među rekordima u Evropi, on je nagovestio rigorozne mere štednje.


- Nema kredita koji mi u ovom trenutku možemo da dobijemo. Zato je pokušaj da se smanje davanja jedini način da se izbegne bankrot - rekao je Mali. On je naveo da su godišnja socijalna davanja u gradu bila 5,6 milijardi dinara, a za njih „nije bilo efikasne kontrole, niti se tačno znalo kome se i zašto daju“.

- Grad je obećavao, a nije plaćao. Pokušaćemo sada da smanjimo socijalna davanja na 3,6 milijardi dinara. To važi do jeseni, kada ćemo praviti novi budžet, pa ćemo onda videti šta možemo u sledećoj. Cilj je da ne trošimo više nego što zarađujemo - rekao je gradonačelnik i dodao da bi do kraja godine trebalo da bude završena izrada socijalnih karata, od kojih će zavisiti buduća socijalna davanja. Mali je istako da se neće štedeti samo u oblasti socijale već i u gradskoj administraciji i javnim preduzećima. Govoreći o projektu „Beograd na vodi“, Mali je rekao da je uveren da će do 1. avgusta biti završen javni uvid u plansku dokumentaciju, što je rok od samo pet meseci za dokumente koji se rade i do dve godine.

- Cilj je da se u januaru, odnosno do marta sledeće godine, počne sa gradnjom Beogradske kule - poručio je on. Gradonačelnik je naveo i da dugovanja Direkciji za gradsko zemljište iznose oko 30 milijardi dinara, da je tu problem što su neki od dužnika u stečaju, a da će se videti kako Direkcija može da naplati ta potraživanja. Rečeno je takođe da se radi na racionalizaciji troškova, da se više ne koriste razne usluge kako je to bilo ranije. Oko 900 službenih vozila u javnim preduzećima korišćeno je krajnje neracionalno, pa će oko 350 biti prodato kao nepotrebno, najavio je Mali i dodao da će se od njihove prodaje ostvariti i dobit, ali i uštedeti zbog smanjenja trošenja amortizacije. Mali je najavio i buduće, jednomesečne ili dvomesečne, susrete sa novinarima na kojima će predstavljati aktuelne probleme, ono što je u gradu realizovano i planove.

Direktor GSP podneo ostavku


Dragomir Spasić, v. d. direktora GSP „Beograd“ podneo je ostavku na tu dužnost iz, kako je rekao, ličnih razloga. Njegovu funkciju do izbora novog direktora obavljaće Željko Milković, dosadašnji zamenik direktora.

Poslednji komentari
  • Nezadovoljan Vreme: 10.05.2014 08:47h

    Smanjite vi prvo vase plate, vase troskove voznje i putovanja koje ovaj mucni narod odplacuje ali nece moci ovako zadugo.. Narodu je svega preko glave samo je pitanje vremena....

  • pop Vreme: 10.05.2014 10:14h

    Dodjite u Kikindu,Sentu,Suboticu,Sombor,Vranje,Bor,Leskovac,Krusevac ........ i pitajte koliko mesecno dobijaju trudnice-porodilje.Dodjite da vidite koje mi svi ostali gradjani treceg reda u odnosu na Bg, imamo gsp buseve,parkove.....i kojekakve gradske perverzije bez kojih Beogradjani kao ne mogu............

  • 888 Vreme: 10.05.2014 17:19h

    Pitajte Gospodu koja su ojadila grad Beograd i zemlju,djilase i njemu slicni,a mi cemo da stedimo a Vi cete pljackati. Mars bre

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP