Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KO OVDE PROVOCIRA?

Beriša: Beograd provocira
Albance na jugu Srbije!

Autor: Tanjug | 06.01.2013 - 13:32:00h | Komentara: 12

Albanski premijer Salji Beriša optužio je vlasti u Srbiji da provociraju Albance i pozvao Beograd da odbaci “staru praksu albanofobije” i pokaže poštovanje prema albanskoj manjini na jugu Srbije.

Sali Beriša

Ekspert za albanofobiju: Sali Beriša | Foto: Beta AP

 "Najnoviji stav vlasti u Beogradu, koja nije pokazala nimalo poštovanja prema albanskim mučenicima, predstavlja provokaciju za sve Albance i njihove ozbiljne napore usmerene ka miru i stabilnosti u regionu, putem uspostavljanja novih odnosa sa susedima", ocenio je Beriša u saopštenju, prenosi agencija ATA.


Albanski premijer je pozvao Beograd da odbaci "staru praksu albanofobije i pokaže poštovanje prema albanskoj manjini koja živi na teritoriji Srbije".

Napominjući da je albanska vlada uložila znatne napore radi ublažavanja napetosti u na jugu Srbije i da ohrabruje “konstruktivnu i inkluzivnu ulogu albanske manjine u Srbiji”, Beriša je pozvao Albance da “ne reaguju na provokacije Beograda”.

Prst u oko: Spomenik pripadnicima OVPMB-a u Preševu

Prst u oko: Spomenik pripadnicima OVPMB-a u Preševu | Foto: RAS

 Tenzije na jugu Srbije izazvalo je nedavno postavljanje spomenika pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM), čije uklanjanje su zatražile vlasti u Beogradu.


Premijer Srbije Ivica Dačić juče je ponovio da bi bilo dobro da Albanci s juga Srbije sami uklone spomenik do 17. januara, a da će ukoliko se to ne dogodi, državni organi delovati u skladu sa zakonom.

Spomenik će biti uklonjen "milom ili silom", poručio je Dačić, podsetivši da taj spomenik nije jedini na jugu Srbije i da se u Preševu i Bujanovcu vijore albanske zastave.

Ambasada SAD u Beogradu osudila je pretnje nasiljem koje su, prema medijskim izveštajima, izneli bivši pripadnici OVPBM i pozvala na rešavanje političkih neslaganja kroz dijalog.

Beogradski mediji objavili su da će ambasadori SAD, Velike Britanije, EU i OEBS razgovarati sa vlastima u Beogradu, ali i Albancima sa juga, kako bi našli kompromisno rešenje za sporno spomen-obeležje.

Poslednji komentari
  • Mihail Gromov Vreme: 06.01.2013 15:19h

    Mozda i nije losa ideja da se u Nisu napravi ruska baza sa aerodromom za dva TU160 - cisto da imaju gde da slete....

  • Bata Vreme: 06.01.2013 19:34h

    Vi postavljate zastave i krsite ustav jedne drzave, poturanjem spomenika u cast zlocincima. Cemu se vi nadate, pacenici???

  • Avni Vreme: 06.01.2013 21:43h

    Beriša predsednik svih Albanaca.

  • Stevo Vreme: 07.01.2013 01:51h

    šali se beriša?

  • JA Vreme: 07.01.2013 02:01h

    Ovo mi lici na pricu da Nemci podignu spomenik NACISTIMA u sred Tel-Aviva, i da kad Izraelci krenu da ruse, ovi kazu da oni ne pokazuju postovanje prema Nemcima...ironija Berisa ironija, ali sarkazam i ironija su vase drugo ime, vas narod je nalik KUGI. Ali i za KUGU ima leka.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP