Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HAOS ZBOG PRIMENE NOVOG PRAVILNIKA O LEKOVIMA

Besni pacijenti psuju zdravstvo!

Autor: Radmila Briza | 15.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 17

Ne pamti se da je neki pravilnik u zdravstvu izazavo veći haos nego što je to sad učinio novi pravilnik o lekovima. Iako je najavljivan kao olakšanje za sve, jer donosi pojeftinjenje medikamenata, za ovih 15 dana, koliko je na snazi, podjednako izluđuje lekare, apotekare i pacijente.

Pacijenti su svoje nezadovoljstvo iskaljivali u apotekama

Pacijenti su svoje nezadovoljstvo iskaljivali u apotekama | Foto: Dušan Milenković

Lekari do pre dva dana nisu imali ažurirane informacije o stanju na pozitivnoj listi lekova, pisali su ručno recepte bez šifre leka, a pacijente su apotekari zbog toga vraćali ponovo u ordinacije da im se isprave recepti. Kako je „Alo!“ saznao na terenu, najgore su prošli apotekari na koje su pobesneli pacijenti iskaljivali sav svoj bes zbog izgubljenog vremena i maltretiranja.

Apotekari: Objašnjavli smo do besvesti


U državnoj apoteci, u koju smo svratili, apotekari kažu:
- Bio je haos. Objašnjavali smo pacijentima zbog čega smo ih ponovo vraćali u ordinacije. Pa im nije jasno zašto sad dosadašnju terapiju moraju da plate, a umesto nje dobijaju lek zamene. Potrošli smo mnogo vremena na objašnjavanje. Vikali su, bili besni - kažu faramecuti.

Najveće iznenađenje bilo im je što je 120 originalnih lekova izbačeno sa pozitivne liste RFZO, odnosno ne idu na recept, i da će ih od sada plaćati iz svog džepa ukoliko im ih lekar bude propisao. „Alo!“ je zbog svega toga obišao lekare, apotekare i razgovarao sa pacijentima. Ispred ordinacije dr Nevenke Dimitrijević, lekara opšte medicine u DZ „Voždovac“, uobičajena je gužva. Ona kaže da je situacija od primene pravilnika „veoma loša“.

- Tek pre dva dana su nam ažurirali liste. Bili smo u potpunom mraku. Pisali smo pacijentima lekove bez ikakvih informacija! A da ne pričam o problemu koji smo imali zbog toga što kod nas, tokom praznika, nije radio kompjuterski program koji nam omogućava informacije o lekovima. A svi su znali da primena ovog pravilnika počinje 1. januara. Recepte smo zbog toga pisali ručno, jer nismo imali šifre lekova - objašnjava doktorka, i dodaje da su ih onda apotekari vraćali u ordinaciju da im ispravljamo recepte.

- Opšti haos je bio. Kolege farmaceuti žalili su nam se da su doživljavali strahovite scene. Pacijenti su svoje nezadovoljstvo iskaljivali u apoteci. Bunili su se, vikali i negodovali, govoreći da su prevareni. Primenom novog pravilnika problem za pacijente postao je mnogo veći. Jer originalani lekovi koji su izbačeni sa pozitivne liste RFZO, umesto da pojeftine, čak su poskupeli! Zdravstvene vlasti nisu spremile zdravstveni sistem za primenu ovog pravilnika - zaključila je ona.

Ko je ovde lud?


Pacijenti, koji nisu hteli da se slikaju, uz opasku da smo mi sad tu, a posle ko zna kad, a oni ostaju „na milost“ lekarima, drvlje i kamenje su osuli na ceo zdravstveni sistem u Srbiji.
- Šta?! Sad da plaćam lekove? Za šta sam ja celog života izdvajao od plate? Haos je. Ovde se više ništa ne zna. Čekao sam pre neki dan dva sata da uđem kod lekara da uzmem recept. A onda u apoteci na red. Da bi mi apotekar rekao da se ponovo vratim kod doktora da mi ispravi recept. Ko je, bre, ovde lud? - besan je stariji sugrađanin kog smo zatekli u čekaonici, jer ga je napao virsu. A nadovezuje se penzonerka Vera Pajagić (76):
- Moj muž je veoma bolestan. Ima demenciju. Šta da vam kažem? Njegovi lekovi, dve kutije, sada nas koštaju 10.000 dinara! Znate li koliki je to udar na nas - pita ona.

Poslednji komentari
  • marta Vreme: 15.01.2015 08:47h

    Zaista nema smisla sto zbog propusta drzavnih sluzbenika ispastaju lekari i farmaceuti. Bila sam svedok sta su sve nezadovoljni pacijenti izgovorili mladoj farmaceutkinji koja je prinudjena da radi po propisima i ne sme da primi neispravan recept. Nisam videla da se neko u pekari ili mesnici izdere na prodavca sto mu je prodao neodgovarajucu robu, a deru se na ljude koji su se godinama skolovali i koji se svakodnevno doskolovavaju jer se propisi menjaju i ne smeju da rade mimo propisa i ugroze neciji zivot.

  • promilko Vreme: 15.01.2015 09:05h

    Ama ljudi strpite se obećano je bolje za dve godine 2015.,201‚6.,2017. .......doći će doći će oće oće doći će....Platiti im 8 sati i prekovremeni samo da ne dolaze na posao,manje štete prave.

  • Haos Vreme: 15.01.2015 09:11h

    Zdravstvo,prosveta...pa zar to jos nekome i treba?Kuda ide nase zivotarenje?

  • DS22 Vreme: 15.01.2015 09:11h

    Kada bi Urednik objavio sve psovke koje je narod izrekao a i ja bila bi lista duga 200metara .Ja sam 2001.operisao srce 3 baj-pasa i zbog toga sto organizam nemoze da mi regulise masnoce prepisan mi je Zokor 20miligrama (870din 9 a pre 4 godine Sortis od 40mg 82160 din na slobodno a 840 sa participacijom ) .Sad su oba leka UKINUTA a zamena od 40 miligrama NE POSTOJI .Kome MAJKU da spomenem posle 40 godina rada i redovne uplate DOPRINOSA od preko 120% na svakih mojih 100 dinara koje sam primio .Znas sta Viucicu Bag***** docice i 6.oktobar pa se kupite u *****Zar je to jos jedan nacin da se SMANJI POPULACIJA STARIH I BOLESNIH U SRBIJI .Dace vam BOG da i vi u familiji dozivite ovo sto mi penzioneri i bolesnici dozivljavamo !

  • Budjoni Vreme: 15.01.2015 09:33h

    Ne kaze narod dzabe ! "sto jedna budala zamesi, ni sto pametnih ne razmesi" ! U svim "reformama" uvek vodi FQ !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP