Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTEST

Besni privrednici
blokirali prelaze na Kosovu

Autor: Tanjug | 24.12.2012 - 10:58:00h | Komentara: 0

Privrednici sa severa Kosova blokirali su jutros oko 10 sati neke od glavnih saobraćajnica u ovom delu pokrajine uključujući i integrisani prelaz Jarinje.

Blokada će, kako je najavljeno, trajati do 12 sati.
Privrednici iz Leposavića su sa putničkim automobilima došli do integrisanog prelaza Jarinje i blokirali saobraćaj preko ovog prelaza.
Na putu Raška - Leposavić kod Jarinja već su stvorene duge kolone automobila.
Takođe je blokiran magistralni put Priština - Leposavić - Raška u mestu Rudare kod Zvečana.

Dan i noć na barikadama

Srbi sa Kosova već su protestvovali na Jarinju | Foto: Masanori Jošida

Privrednici su tamo svojim automobilima preprečili put i zaustavili saobraćaj.
U blokadi je i par ulica u Kosovskoj Mitrovici a blokada je postavljena kod glavnog ibarskog mosta u ovom gradu.
Iako je bilo najavljeno da će biti blokiran i put Ribarići - Zubin Potok kod prelaza Brnjak, saobraćaj preko ovog prelaza se odvija neometano i nije blokiran.
Na poslednjem sastanku koji je održan u Kosovskoj Mitrovici privrednici sa severa Kosova izrazili su nezadovoljstvo postignutim dogovrima u Briselu uz tvrdju da bi njihova primena dovela do povećanja cena robe i moguće nestašice.
Jedna od najvećih zamerki privrednika sa severa Kosova na dogovor o režimu prelaska prelaza Jarinje odnosi se na uvoz akcizne robe koja ne može biti uvežena ukoliko je njena težina uključujući i transportno vozilo iznad 3,5 tone.
U Kosovskoj Mitrovici ne rade radnje za vreme održavanja protesta privrednika.
Na integrisanom prelazu Jarinje prošlog četvrtka zvanično je počeo da važi dogovor radnih grupa Beograda i Prištine o režimu prelaska robe na integrisanih prelazima prema kojem vozila sa robom na koju se ne plaća akciza mogu bez carinjenja da ulaze na sever Kosova kao i akcizna roba do 3,5 tona.

Vulin: Razumem zabrinost privrednika na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da razume zabrinutost privrednika na severu Kosova, ali je poručio da je Srbija ozbiljna zemlja i da će poštovati dogovor kao i da se nada da će pri sledećem susretu premijera Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem problem prelaska robe preko administrativnih prelaza biti pravaziđen.

Jedva se izvukao sa Kosova - Aleksandar Vulin

Siguran da će protesti biti mirni - Aleksandar Vulin | Foto: FoNet

 

Vulin je novinarima u Palati Srbija rekao da je sporna odredba o prelasku robu od 3,5 tone i da je to posebno izraženo kada su u pitanju nafta i njeni derivati.
Prema njegovim rečima, to je skupo i za tako nešto nema razloga, posebno ističući da albanska strana ima politiku akciza zato što, kako kaže, nema privredu.
"Ona nema nikakvu privredu, na KiM se ništa ne radi i zato što se ništa ne radi na sve stavljaju akcize, na kiselu vodu i na bilo šta. Tamo gde se prištinske vlasti pitaju, akciza je sve zato što privredu nemaju i zato je ta takozvana država ekonomski neodrživa", rekao je on.
Vulin je dodao da razume zabrinutost privrednika na severu Kosova i da ograničenja koja se postavljaju na prelazima mogu da budu značajan privredni problem.
Vulin je zabrinut za snabdevanje stanovništva na severu Kosmeta, ali kaže da je siguran da će današnji protesti biti mirni i što je najvažnije neće biti upereni ni protiv vlade ni građana Srbije.
On je rekao i da nezadovoljstvo treba da bude glasno rečeno, kako bi zvaničnici EU i u svetu razumeli da problem postoji.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP