Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ĆAO, NEMA VIŠE

Besplatne udžbenike više neće svi dobijati

Autor: 021.rs | 22.11.2014 - 11:35:00h | Komentara: 3

Besplatne udžbenike od iduće školske godine najverovatnije će dobijati samo socijalno ugroženi učenici i to trajno, bez obaveze da ih vrate.

Učionica

 Na te udžbenike moći će da računaju i đaci viših razreda osnovne i iz srednjih škola, rečeno je na predstavljanju Nacrta zakona o udžbenicima. Ministar prosvete Srđan Verbić kaže da je besmisleno da svi učenici dobijaju besplatne školske knjige. Istakao je da Ministarstvo prosvete trenutno radi na pravilniku o besplatnim udžbenicima i da je sigurno da količina novca u prosvetnom budžetu za tu namenu neće biti smanjena u odnosu na ovu godinu.

Na pitanje kako će se utvrđivati koji učenici će dobiti besplatne udžbenike, pomoćnica ministra Zorana Lužanin objašnjava da se time neće baviti Ministarstvo prosvete, već da će sarađivati sa drugim ministarstvima, kao i da će kriterijumi po kojima će se to određivati biti potpuno jasni.
Novi zakon, prema njenim rečima, trebalo bi da podigne kvalitet školskih knjiga i da doprinese da nabavka udžbenika manje košta roditelje, kao i da se olakša školska torba, jer se predviđa ograničavanje maksimalnog broja strana koje udžbenik može da ima. Jedna od ključnih novina je što će posebna komisija određivati maksimalnu maloprodajnu cenu udžbenika, dok će izdavači sami smeti da formiraju cene dodatnih nastavnih sredstava.
Nacrt predviđa da će se udžbenici ubuduće odobravati svake četvrte godine, što je i period na koji će ih nastavnici birati. Takvo rešenje bi, prema rečima Lužaninove, trebalo da obezbedi sigurnost roditeljima, ali i izdavačima. Udžbenici će i ubuduće moći da se naručuju preko škola, ali obrazovne ustanove neće smeti da za to dobijaju naknadu. Biće zabranjene donacije i pokloni školama i nastavnicima od izdavačkih kuća, što je preporuka Agencije za borbu protiv korupcije.
Poslednji komentari
  • marijana Vreme: 22.11.2014 14:49h

    Ako tako nam i treba. Za koga smo glasali ovo smo i zasluzili. Nema besplatnih udzbenika za skole, ukinuli su engleski jezik za predskolce u vrticima, naravno jer je besplatan. Mi smo nesrecnici kada udaramo po deci. JADNICI... I OPET OVI STO IMAJU PREKO 100.000,00 SE IZVUKOSE. ukinuli su im solidarni porez i spasli ih. Odavde treba uciti ovu decu samo da beze. da barem psihicki ostanu zdravi.

  • Prosvetni radnik Vreme: 22.11.2014 21:12h

    To nije trebalo ni uvoditi! Zašto ne bi kupovali udzbenike oni koji to mogu!Ovako su besplatne udzbenike dobijali i siromašni i imućni! I to je vid uštede!

  • naca Vreme: 23.11.2014 20:48h

    Ispravna odluka.Na ovaj nacin ce najsiromasniji dobijati besplatne udzbenike i nakon cetvrtog razreda.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP