Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RFZO I LEKARI PRIČAJU RAZLIČITO, A RODITELJI PLAĆAJU

Besplatni lekovi za decu samo na papiru!

Autor: A. M. | 17.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Roditelji dece obolele od respiratornih bolesti moraju da kupuju lekove za inhalaciju poput „beroduala“ ili „pulmikorta“, iako su ti lekovi besplatni, saznaje „Alo!“.

RFZO i lekari pričaju  različito, a roditelji plaćaju

RFZO i lekari pričaju različito, a roditelji plaćaju | Foto: Dušan Milenković

Naime, pedijatri neće da daju recepte za ove lekove deci koja boluju od infekcija disajnih puteva, iako se nalaze na pozitivnoj A listi. Da zlo bude veće, lekari, kako saznaje naš list, ubeđuju roditelje mališana da recept mogu da dobiju samo hronični bolesnici, ali ne i neko ko ima akutnu infekciju.


- Imam bebu od devet i po meseci i već duže vreme je zbog bronhitisa inhaliram „pulmikortom“. Međutim, iako sam čula da je lek na pozitivnoj listi i pitala lekarku da mi ga prepiše na recept, ona mi je rekla da se lek plaća i da ga na recept sme prepisati samo ukoliko taj bronhitis pređe u hroničan - navodi Đ. G. iz Beograda, koja dodaje da je slično iskustvo imala i njena komšinica, kojoj je pedijatar takođe rekao da je taj lek, kao i „berodual“, besplatan samo za one koji su hronični bolesnici.

S druge strane, u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje ističu da se oba leka nalaze na pozitivnoj listi i da se za njih plaća samo participacija od 50 dinara.

Besplatno za svu decu, a ne  samo za hronične bolesnike

Besplatno za svu decu, a ne samo za hronične bolesnike | Foto: Shutterstock


- „Berodual“ je na pozitivnoj listi lekova i dobija se o trošku osiguranja i za decu i za odrasle. „Pulmikort“ je takođe na A listi lekova za decu do 19 godina i ide na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, a posle 19. godine plaća se procentualna participacija za lek, 35 odsto od cene. I ostali bronhodilatatori u obliku pumpica se za decu do 19 godina izdaju na recept, dakle o trošku zdravstvenog osiguranja, a od 19. godine se plaća procentualno učešće - navode u RFZO.

Međutim, lekari objašnjavaju da su bukvalno primorani na ovakve poteze.
- Tačno je to što su rekli, ali nisu pomenuli da lekari moraju da postupaju po pravilniku koji je RFZO doneo, a u njemu piše da lekar može da prepiše „pulmikort“ isključivo na osnovu mišljenja specijaliste pulmologa.
Kada pacijent nema izveštaj specijaliste, lekar ne sme da mu prepiše „pulmikort“ jer mu se to posle odbija od plate - navodi doktorka Nevenka Dimitrijević, predsednik Izvršnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta Srbije. Ona dodaje da s druge strane za „berodual“ ne postoje ovakva ograničenja i da lekar može da ga prepiše.
Poslednji komentari
  • Nevena Vreme: 08.08.2013 21:25h

    Pa nek plaćamo u ovoj našoj Srbijici A tek ona šarada sa vakcinama za bebe, "prečišćenim" po preporuci naravno doktora koji je u talu sa apotekarom

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP