Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BRISELSKI PREGOVORI

Bez dogovora o energetici

Autor: Srna | 11.05.2015 - 23:35:00h | Komentara: 1

Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je nakon razgovora sa prištinskom delegacijom u Briselu, da dogovor o energetici nije postignut zbog odbijanja Prištine da ispuni ranije preuzete obaveze.

Marko Đurić

Marko Đurić | Foto: Rajko Ristić

"Pošto Priština na današnjim razgovorima nije pristala da zajednica srpskih opština i `Elektroprivreda Srbije` osnuju novu kompaniju koja će se baviti distribucijom električne energije na severu Kosova, oni snose odgovornost što danas nije bilo većeg uspeha", rekao je Đurić novinarima u Briselu.

On je, zajedno sa ministrom za energetiku Aleksandrom Antićem, nekoliko sati razgovarao sa prištinskom delegacijom koju je vodila potpredsjednik kosovske vlade Edita Tahiri i sa saradnicima visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini, prenijeli su beogradski mediji.

"Nismo mogli da pristanemo da se velika imovina koju Srbija poseduje na Kosovu izvlači iz naših okvira", rekao je Đurić i podsjetio da je i premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno jasno poručio da akomulaciono jezero Gazivode neće predati prištinskoj strani.

Đurić je istakao da su odbijanjem da novu kompaniju osnuju zajednica srpskih opština i "Elektroprivreda Srbije" članovi prištinske delegacije odstupili od briselskog sporazuma i ranije dogovorenog akcionog plana za njegovo sprovođenje i da su tokom današnjih razgovora bili "vidno nervozni".

"Predlagali su da, umesto toga, osnivači kompanije budu pojedini Srbi sa Kosova i Metohije, a pri tom su zaboravili da je gradonačelnik Zubinog Potoka Vulović uhapšen kada je nedavno predložio upravo to", rekao je Đurić.

Đurić je izjavio da srpska strana i pored izostanka napretka nema razloga da bude nezadovoljna, jer su i saradnici Mogerinijeve uočili da krivica za neuspjeh počiva na Prištini.

On je dodao da je Priština flagrantno prekršila i sporazum o civilnoj zaštiti na sjeveru Kosova, jer pripadnici civilne zaštite nisu dobili položaje koji su im obećani.

Antić je ukazao da je jedan od pozitivnih aspekata današnjih razgovora bio dogovor da se pitanje energetike vrati u okvir Energetske zajednice.

"Srbija je u potpunosti primenila zakonodavstvo EU u oblasti energetike, a Priština je daleko od toga, iako je trebalo da to učine još od 1. januara", rekao je Antić, dodajući da su evropski partneri prepoznali konstruktivni stav Srbije o ovom pitanju.

Poslednji komentari
  • Tiha Vreme: 12.05.2015 08:19h

    Evropa je prepoznala kako da ne.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP