Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NIŠ

Bez kalorimetara, računi za grejanje i dalje duplirani

Autor: Beta | 04.03.2015 - 14:21:00h | Komentara: 1

Gradska toplana u Nišu nadoknadiće štetu umanjivanjem računa svim potrošačima koji su zbog uvođenja korektivnog koeficijenta poslednjih meseci plaćali uvećane račune za grejanje, izjavio je danas direktor niškog JKP Gradska toplana Slobodan Maksimović.

Hladni radijatori

Oštećenim građanima umanjiće račune | Foto: Milorad Milanković

Direktor je za agenciju Beta kazao da će korisnici daljinskog grejanja u Nišu koji nisu postavili kalorimetre na radijatorima, a žive u stambenim zgradama gde ih većina ostalih stanara ima, ipak plaćati značajno veće račune u odnosu na prošlogodišnje sve dok se ne izmene gradski propisi.

Maksimović je za agenciju Beta rekao da se potrošnja toplotne energije u stanovima bez kalorimetara obračunava korektivnim koeficijentom "2", u skladu sa gradskim Pravilnikom o načinu raspodele i obračunu troškova isporučene energije, i tako će biti sve dok se Pravilnik ne promeni.

"Gradsko veće je uvidelo da postoji problem sa obračunom potrošnje jer su računi pojedinih gradjana duplo uvećani i naložilo je Upravi za komunalnu delatnost i energetiku da izmeni Pravilnik. Uprava radi na novom Pravilniku, ali on još nije završen", rekao je Maksimović.

On je istakao da će nakon smanjenja korektivnog koeficijenta, biti nadoknadjena šteta građanima koji su u proteklom periodu dobijali uvećane račune.

"Svim oštećenima računi će biti dodatno umanjeni za razliku između obračuna po višem i nižem koeficijentu. To obeštećenje ići će na teret Gradske toplane", rekao je Maksimović.

Kako je naglasio Maksimović, račune sa korektivnim koeficijentom prima stotinak korisnika daljinskog grejanja, dok je u proteklom periodu oko 1.000 korisnika ugradilo kalorimetre i prešlo na plaćanje po stvarnom utrošku toplotne energije.

Maksimović je istakao da su računi pojedinih korisnika u Nišu uvećani ne samo zbog primene korektivnog koeficijenta, već i zbog toga što se sada u zgradama sa kalorimetrima varijabilni deo cene grejanja plaća tokom perioda od šest meseci, a ne kao ranije tokom cele godine.

"Svim korisnicima daljinskog grejanja stigli su proteklih dana uvećani računi zbog toga što je varijabilni deo cene poskupeo 1. februara sa 6,26 dinara po kilovat satu na 7,53 dinara. Zbog hladnih dana u januaru i potrošnja je bila veća, pa su i računi veći", kazao je Maksimović.

On je izjavio da korisnici daljinskog grejanja duguju Gradskoj toplani milijardu i po dinara za isporučenu toplotnu energiju, a ovo preduzeće duguje "Jugorosgasu" za isporučeni gas oko 730 miliona dinara.

Poslednji komentari
  • gacikus Vreme: 04.03.2015 17:42h

    ovakvo ojasnjenje direktora u prevodu znaci bez pardona i izvinjenja -KRADEMO ,PA AKO PRODJE, -PROSLO JE

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP