Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VODITE RAČUNA!

Bez plaćene kazne
nema dozvole!

Autor: FoNet | 18.10.2012 - 09:51:00h | Komentara: 1

Novim Zakonom o prekršajima predviđeno je da oni koji ne plate kaznu neće moći da registruju automobil ili produže vozačku dozvolu.

Izmenama, koje bi trebalo da za mesec dana stupe na snagu, predviđeno je i izricanje zatvorskih kazni, mogućnost da se prekršioci kazne i sa maksimalno 240 sati javno korisnog rada, a zakonodavac je predvideo da se uvede i jedinstvena baza podataka prekršioca i neplaćenih prekršajnih kazni.
Prekršajni sudija Zoran Pašalić izjavio je da je cilj novog zakona, koji je zasad u radnom obliku, da se počinioci koji čine stalno prekršaje sankcionišu, a ne da im se, kao do sada, ostavlja mogućnost da kalkulišu da li će ih sud naći ili da li će slučaj zastareti.

Saobraćaj

Ako ne platite kazne izgubićete dozvole! | Ilustracija: foter.com

"Sada je granica za zastarevanje prekršajnih prijava duplo duža nego ranije, pa je za pokretanje postupka rok dve godine, a za donošenje presude četiri godine, pre nego što slučaj zastari. Takođe, sudija nije do sada mogao konkretno da izrekne kaznu rada u javnom interesu, već je tom

sankcijom menjao novčanu kaznu, a sada smo to promenili", rekao je Pašalić.
On dodaje da je uvedena institucija prekršajnog naloga.
"Rasteretićemo sudije za prekršaje lakše prirode, pa ćemo ukinuti institucije prekršajnih sudija koje su postojale u policiji ili inspekcijama. Značajna promena je i formiranje baze evidencije prekršaja i novčanih kazni. Sada će svaki počinioc biti upisan u registar i sudija će lako moći da vidi da li je on povratnik i da ga oštrije osudi", rekao je on.
Poslednji komentari
  • зоран Vreme: 18.10.2012 13:58h

    Уставом, Законом и Правилницима, предвиђена је употреба ћириличког писма, нарочито за Јавне исправе , где спада и саобраћајна дозвола. Због чега Ви не поштујете закон у том смислу а тражите од нас да ми то чинимо. Дакле сви подаци у дозволи (име, презиме, пребивалиште, адреса и ПС) се уписују ПРОТИВЗАКОНИТО. Која је мера према вама у том случају? ПС Чак и дивне акције, попут " Пешачки је закон", исписујете писмом које није ћириличко. Ако је и за Србију, много је. Коме се то додворавамо и због чега? Свакако, сви треба да поштујемо закон и поступамо по њему-.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP