Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SOCIJALNA INKLUZIJA MLADIH

Bez roditeljskog staranja 6.500 dece

Autor: Beta | 21.04.2015 - 15:44:00h | Komentara: 0

U Srbiji živi oko 6.500 dece bez roditeljskog staranja, od čega većina živi u hraniteljskim porodicama, a oko 700 dece provodi detinjstvo u ustanovama za smeštaj bez roditeljskog staranja, podaci su Centra za socijalni rad.

Dečak lizalica

Ilustracija | Foto: Profimedia

Samo tri odsto dece bez roditeljskog staranja odluči da nastavi obrazovanje i fakultetski se obrazuje, a kada završe redovno školovanje, Centar za socijalni rad prestaje da bude odgovoran za njih.
U cilju socijalne inkluzije mladih bez roditeljskog stararanja kompanija Dale Carnegie Training Srbija, pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije i uz donatorsku pomoć Vojvodjanske banke, pokrenula je projekat "Generacija budućnosti".
Program je započet u novembru 2012. godine, a do sada je obuhvatio više od 375 dece iz 24 grada Srbije - Sremska Kamenica, Beograd, Sombor, Bela Crkva, Barajevo, Lazarevac, Loznica, Banja Koviljača, Šabac, Valjevo, Miloševac, Ćuprija, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Zaječar, Bor, Novi Sad, Arandjelovac, Pirot, Čačak, Užice, Aleksinac i Niš.
Kako je saopšteno, cilj programa je motivacija i edukacija mladih, kako bi unapredili i stekli veštine u medjuljudskim odnosima, poboljšali samopouzdanje i što bezbolnije zakoračili u svet odraslih.
Do sada je održano više od 123 treninga i šest radionica. Svi treninzi se održavaju u formi interaktivnih radionica, po modelu Dale Carnegie kursa kao i Dale Carnegie kursa "Prezentacije visokog uticaja", koji predstavljaju dva najzastupljenija Dale Carnegie treninga širom sveta.
Osim treninga, aktivnosti učesnika su i posete Skupštini Srbije, medijskim kućama, druženje i učenje u edukativnom centru Vojvodjanske banke na Paliću, gde se tokom letnje sezone organizuju i sportske igre sa sportistima.
U okviru projekta će, tokom prvomajskih praznika, za oko 30 mladih bez roditeljskog staranja, uzrasta od 17 do 22 godine iz Beograda, Loznice, Valjeva, Šapca, Bele Crkve i Kruševca, biti organizovan put za Sutomore, a za neke od njih će to biti prvi odlazak na more.
Tokom maja projektom je planirana i poseta Istraživačkoj stanici "Petnica", sa ciljem da se mladi motivišu i usmere na posvećenost nauci.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP