Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MILORAD DODIK:

Bez saglasnosti za izgradnju gasovoda iz Hrvatske prema Zenici

Autor: Beta | 25.02.2015 - 18:05:00h | Komentara: 0

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da RS neće dati saglasnost za izgradnju gasovoda iz Hrvatske prema Zenici.

Milorad Dodik

Milorad Dodik | Foto: Goran Srdanov

 - Nećemo dati saglasnosti za gasovod Brod - Zenica, jer se time Srpska čini dodatno zavisnom o gasu iz nekih drugih destinacija - kazao je Dodik danas u Banjaluci.
On je naveo da će RS i dalje pokušavati da se priključi na postojeći gasovod kod Zvornika, te da će nastojati da preko Bijeljine gradi gasovod prema Banjaluci, ističući da bi priključenje na gasovod iz Hrvatske ili nekog drugog pravca "bilo puno skuplje".
Dodik je poručio da je donošenje zakona o gasu na nivou BiH neprihvatljivo, jer bi to predstavljalo prenos entitetskih nadležnosti na državni nivo.
Predsednik RS tvrdi da BiH nema nikakvu nadležnost za energiju i da će RS naći načina da se suprotstavi donošenju tog zakona, čiji je krajnji cilj,  kako je naveo, da gas u BiH dolazi iz Hrvatske, a ne iz Srbije.
 - Ono što oni žele jeste da ruski gas ne dolazi u Srpsku iz Srbije, nego iz Hrvatske, i to je ta priča o izgradnji gasovoda od Broda prema Zenici - naglasio je Dodik.
Prema njegovim rečima, "samo naivni ne vide o čemu je reč".
Dodik kaže da to potvrđuje i najavljeni dolazak direktora Energetske zajednice jugoistočne Evrope koji, kako je naveo, "veruje u skupštinsku većinu u BiH, koja će nakon osmogodišnjeg odbijanja RS doneti zakon o gasu na nivou BiH".
Dodikova SNSD više nije deo skupštinske većine na držvanom nivou.
On je pojasnio da je Evropa zaustavila "Južni tok" i sada ovaj region želi da snabdeva gasom preko "Severnog toka", kako bi ga učinila zavisnim u snabdevanju gasom i kako bi ovladala ovdašnjim energetskim potencijalom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP