Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DIVLJANJE NA AUTOPUTU

Bežanje od naplatnih
rampi i plaćanja putarine!

Autor: | 26.10.2012 - 17:07:00h | Komentara: 0

Otvaranje divljih prolaza probijanjem zaštitne ograde na autoputevima u Srbiji, da bi došli do svojih kafana, kuća, pa čak i njiva, vožnja u suprotnom smeru ili polukružna okretanja nasred autoputa, sve su to neverovatni i veoma opasni potezi srpskih vozača koji žele da izbegnu plaćanje putarina.

Divljanje na autoputu

Kamion se isključuje sa autoput na mestu gde je uključenje i vozi u suprotnom smeru... | Foto: Screenshot "You tube"

Samo u 2011. godini čak 37.943 vozača su pobegla sa naplatne rampe i ako podelimo sa brojem dana u godini dođemo do toga da je to više od 100 vozača dnevno.

"Oni jednostavno daju gas na naplatnoj stanici i pobegnu. Za sve njih račun kad-tad dođe na naplatu jer JP 'Putevi Srbije' od pre četiri godine imaju uspostavljen video-nadzor preko kojeg identifikuje vozače. Osim fotografija, postoje i video-snimci i mi ih na osnovu tih dokaza sve utužujemo", rekao je za "24 sata" Milenko Ćaković, direktor naplate putarine "Puteva Srbije".
Omiljena mesta vozača za vožnju u suprotnom smeru ili okretanje preko pune linije su na autoputu Beograd-Subotica, dok na potezu Beograd-Niš ima divljih izlaza.
"Mi imamo poseban tim koji jednom mesečno izlazi na teren, popisuje izlaze i zatim ih zagrađujemo. To po pravilu ne traje dugo, pošto se vrlo brzo pojave oni koji ih opet sruše, i tako ukrug, igranka bez prestanka", objašnjava Ćaković.

Divljanje na autoputu

...a put nastavlja kroz njive jer kroz rampu u suprotnom smeru ne može da prođe | Foto: Screenshot "You tube"

Sistemom kontrole preko odseka analitike i odseka video-nadzora omogućeno je registrovanje svih vozača koji su koristili autoput, a da pritom nisu platili putarinu.
"Ako plate dug nakon opomene koja im se pošalje, protiv njih se ne vodi sudski postupak. Protiv vozača koji su koristili divlje izlaze i onih koji su manipulisali karticama skraćivanjem relacija, podnose se prijave preko Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminalita MUP-a", kažu u "Putevima Srbije", koji na godišnjam nivou zbog takvog ponašanja vozača gube blizu dva miliona evra.
Registrovanjem vozača koji izbegavaju plaćanje putarine zaobilaženjem naplatnih stanica, čineći pritom ozbiljne saobraćajne prekršaje, na osnovu prikupljenih dokaza podnose se zahtevi nadležnim policijskim upravama radi podnošenja prijava.
"Neverovatne stvari rade vozači. Dešava se da kamioni prelaze po čitave kilometre preko nadvožnjaka u suprotnom smeru, rizikujući ne samo svoj život, već pre svega život drugih. To je zaista neshvatljivo", kaže Ćaković.
Samo od maja do oktobra ove godine "Putevi Srbije" podneli su 125 prijava koje se odnose na otvaranje divljih prolaza na autoputu, okretanje preko pune linije na autoputu i vožnju u kontrasmeru na Koridoru 10.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP