Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDSEDNIK ODBORA ZA ZDRAVLJE SKUPŠTINE SRBIJE UPOZORAVA:

Bezbednost hrane u Srbiji ugrožena skoro 10 godina!

Autor: S. Đ. - B. J. | 14.03.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

Pojedini ministri i drugi funkcioneri vlade danas će u parlamentu odgovarati na poslanička pitanja u vezi sa bezbednošću hrane i zdravljem građana na posebnoj sednici koju je povodom „mlečne afere aflatoksin” inicirala Liberalno-demokratska partija.

Skupština Srbije  danas bi trebalo da  raspravlja o aferi  „aflatoksini u mleku“

Skupština Srbije danas bi trebalo da raspravlja o aferi „aflatoksini u mleku“ | Foto: FoNet / EPA

Predsednik skupštinskog odbora za zdravlje dr Dušan Milisavljević ocenio je uoči te rasprave da problemi oko bezbednosti hrane u Srbiji datiraju skoro deceniju unazad, kada je država donošenjem odluka i zakona narušila sistem bezbednosti hrane koji je bio među najboljima u Evropi.


- Sve je počelo 2004. godine, kada je Ministarstvo zdravlja prestalo sa finansiranjem redovnog monitoringa zdravstvene ispravnosti namirnica koje je obavljala mreža Instituta i zavoda za javno zdravlje. Kontrola bezbednosti je prepuštena savesti proizvođača, njihovoj finansijskoj sposobnosti i mogućnostima tada još nadležne sanitarne inspekcije - istakao je Milisavljević za “Alo!”.
On dodaje da je drastično pogoršanje situacije počelo 2009. godine, stupanjem na snagu Zakona o bezbednosti hrane, koji bezbednost hrane u proizvodnji i prometu prepušta Ministarstvu poljoprivrede, a Ministarstvu zdravlja ostavlja samo mali deo koji se bavi dečjom hranom i aditivima.

Dušan Milisavljević

Dušan Milisavljević | Foto: K. Kamenov

 
- Tim aktom je zdravlje stanovništva prepušteno u ruke doktorima veterinarske medicine, poljoprivrednim inženjerima i tehnolozima, a lekari su potpuno marginalizovani - naveo je Milisavljaveić i upozorava da je to dovelo do odsustva kontinuiranog monitoringa hrane u domaćoj proizvodnji, na pijacama i iz uvoza.

- Stanje je krajnje alarmantno i, ukoliko se hitno ne preduzme nešto u smislu promene zakona i vraćanju nadležnosti Ministarstvu zdravlja bar u delu kontrole u prometu hrane kao i finansiranja od strane države Instituta i zavoda za javno zdravlje kako bi mogli da obavljaju nezavisnu i redovnu kontrolu hrane, možemo očekivati još ovakvih, pa čak i većih i opasnijih situacija od problema sa aflatoksinom - zaključio je Milisavljević.

Uspostavljanje funkcionalnog sistema kontrole bezbednosti hrane od vlasti očekuju i u Pokretu za zaštitu potrošača Beograda, gde se nadaju da će nakon današnje sednice parlamenta vlada konačno promeniti pravilnik o bezbednosti hrane i dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku vratiti sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu.
Poslednji komentari
  • amer Vreme: 14.03.2013 15:13h

    u srbiji ne postoji bezbednost nicega niti je neko odgovoran za ista, drzava nema ni jednu agenciju koja je odgovorna za bilo kakvu bezbednost i kontrolu, bezbednost svih gradjana ne postoji,bezbednost hrane ne postoji, u srbiji se udise zagadjen vazduh i asfalt se pravi od toksicno zagadjenog materijala i niko nikad ne odgovara za nista i niko nikad ne intervenise i narod se nikad ne buni to je srbija, koja ce za 10-20 godina samu sebe istrebiti

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP