Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OZBILJNO

Bezvizni režim opet
pod znakom pitanja

Autor: Tanjug | 06.11.2012 - 08:24:00h | Komentara: 0

"Balkanske zemlje moraju odmah zaustaviti zloupotrebu procesa liberalizacije viza u Šengenskoj zoni", izjavila je sinoć komesarka EU za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom na forumu ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa Zapadnog Balkana i EU u Tirani.

"Ove godine je registrovano drastično povećanje broja neosnovanih zahteva za azil koje su podneli državljani balkanskih zemalja, 75 odsto više nego prošle godine, i to je izazvalo veliku zabrinutost zato što u mnogim zemljama ima više zahteva za azil sa Zapadnog Balkana nego iz Avganistana i Sirije", objasnila je Malmstromova.

Pasoš

Balkanski zahtevi za azil povećani za  75 odsto | Foto: Vladislav Mitić

"Zapadni Balkan mora pružiti dokaz da zajedno sa slobodom koju je stekao može preuzeti i odgovornost", kazala je komesarka EU na skupu na kome učestvuje i ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković.
Ona je rekla da je njena poruka "prijateljima na Zapadnom Balkanu veoma ozbiljna i glasi da moraju intenzivirati saradnju kako bi prekinuli ovu tendenciju jer, u suprotnom, čitavom sistemu preti rizik".
Prema predlogu Evropske komisije, Brisel se sprema da uvede zaštitni mehanizam, odnosno klauzulu o suspenziji bezviznog režima koji bi, kako tvrdi Malmstromova, pre kraja godine mogao usvojiti i Evropski parlament.
"To je proces koji se ubrzava i biće važno sredstvo odvraćanja", rekla je komesarka, prenela je ANSA.

granični prelaz batrovci

Moguće uvođenje mehanizma odvraćanja azilanata | Foto: Emil Čonkić

CSSN: Oduzimanje viza Srbiji - ozbiljne posledice

Centralni savet Srba u Nemačkoj (CS S N) upozorio je nemačku vladu na opasne posledice ukoliko bi došlo do ponovnog uvođenja viza za građane Srbije.
"Srpskom narodu nisu potrebni novi zidovi ni brane. Zemlja je kandidat za EU, a uvođenje viza bi u ovom trenutku bio pogrešan signal. To bi u Srbiji samo navuklo bes na ionako zapostavljene i diskriminisane Rome“, strahuje CS S N u saopštenju koje prenose frankfurtske "Vesti“.
Prema podacima ove organizacije, od 2009. godine je stotine hiljada građana Srbije iskoristilo viznu liberalizaciju da konačno poseti rođake u Nemačkoj.
Novim uvođenjem viza više od pola miliona srpskih migranata bilo bi odsečeno od rođaka i porodica, a rastuća ekonomska i naučna razmena između dve zemlje bi se ponovo ograničila.
CS S N skreće pažnju da samo jedan deo romske i albanske manjine podnosi zahteve za azil u Nemačkoj, a u Srbiji živi 28 priznatih nacionalnih manjina.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP