Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROŠLE GODINE SE RODILO MANJE BEBA NEGO TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA

Biće Srba taman za pod krušku!

Autor: Ružica Kantar | 04.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 4

U Srbiji je prošle godine zaplakalo manje novorođenčadi nego u vreme balkanskih ratova, kao i u vreme Prvog i Drugog svetskog rata, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku!

Prošle godine u Srbiji rođeno tek  65.000 beba, što je najmanji broj  rođene dece od 1900. godine

Prošle godine u Srbiji rođeno tek 65.000 beba, što je najmanji broj rođene dece od 1900. godine | Foto: Ljubiša Mitić

Kako „Alo!“ saznaje, ukoliko se ovaj trend nastavi, za manje od 50 godina, biće nas tek 3,9 miliona, odnosno biće upola manje Srba nego danas. Uzrok tome je siromaštvo, nezaposlenost, nedovoljna podrška države, ali i mnogi drugi problemi sa kojima se mladi suočavaju, a koji polako vode ka opelu za Srbiju, upozoravaju za naš list demografi, sociolozi, psiholozi i udruženja roditelja.


Ministarstvo bez odgovora!


U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike juče nismo dobili odgovore na pitanja šta je ministarstvo do sada uradilo da promeni ovako zabrinjavajuću demografsku sliku, koliko je sredstva iz budžeta planirano u te svrhe za 2014. godinu i šta će konkretno biti urađeno ove godine. U tom ministarstvu su nam odgovore na ova pitanja najavili za danas.

Posebno alarmantni podaci su da je prošle godine u Srbiji rođeno tek 65.000 beba, što je najmanji broj rođene dece od 1900. godine!


- Rezultati najnovijih projekcija pokazuju da se u narednih pet decenija ne može očekivati poboljšanje demografske situacije, te da će se broj stanovnika Srbije 2060. godine kretati u rasponu od 3,9 miliona do 6,3 miliona.

To znači da bi ostvarenje “visoke” varijante, koja podrazumeva vrlo značajno povećanje fertiliteta, smanjenje mortaliteta i pozitivan migracioni saldo, uslovilo smanjenje stanovništva za gotovo milion osoba.

Sa druge strane, ukoliko bi se ti parametri zadržali na današnjem nivou, broj stanovnika Srbije bio bi gotovo prepolovljen - navodi za „Alo!“ Goran Penev, demograf Instituta za društvene nauke. Kako Penev kaže za naš list, prema najrealističnijoj varijanti, broj stanovnika Srbije bi u 2060. godini bio sveden na 4,9 miliona, odnosno bio bi približno jednak broju stanovnika koji je Srbija imala daleke 1927. godine! Penev je ukazao i na to da je već godinama više umrlih nego rođenih, kao i da u Crnoj Travi protekle godine nije rođena nijedna beba.

- Pozitivan prirodni priraštaj je jedino u beogradskim opštinama Surčin i Zvezdara, u Raškoj, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Bujanovcu i Preševu - ističe naš sagovornik. Dragana Ćorić iz udruženja „Roditelj“ kaže za „Alo!“ da je više razloga dovelo do ove poražavajuće statistike.

- Država je 2008. godine kao meru podsticanja nataliteta donela Strategiju za podsticanje rađanja, međutim, malo toga je u praksi sprovedeno i uglavnom se radi o mrtvom slovu na papiru. Primera radi, naše udruženje je tražilo ukidanje PDV-a na opremu za bebe, a dobili smo samo mogućnost povraćaja, i to za neke artikle. A glavni razlog što se današnji parovi teže odlučuju na potomstvo su upravo finansijski razlozi.
Zbog toga, država bi trebalo da omogući finansijske podsticaje, poput omogućavanje besplatnog prevoza za decu, udžbenika, bazena... Potom oslobađanja od PDV-a na kupovinu prvog stana, smanjenjem rate sa povećanjem broja dece, obezbeđivanje povoljnih kredita za započinjanje samostalnog biznisa za mlade parove i slično - navodi Ćorićeva, zaključujući da se u Srbiji uvek govori o investicijama u privredu, poljoprivredu i tehnologiju, a nikad o investiranju u natalitet, bez kojeg ništa drugo i nije moguće.

Ubi nas hedonizam


Dragana Ćorić iz udruženja „Roditelj“ smatra da na negativni natalitet utiče i predugačko studiranje zbog kojeg se kasno nalazi posao i ostvaruje samostalnost, dok psihijatar Jovan Marić ističe da je do toga došlo i zbog pošasti modernog društva - egoizma i hedonizma.
- Srbija nikada nije bila naročito bogata. Ni pre 100 godina nisu svi imali guvernante i učitelje jezika i klavira. Naši roditelji i njihovi roditelji, takođe, su se mučili i živeli u siromaštvu, ali deca su im bila prioritet. Olakšavajuća okolnost za porodice od pre 50 i 100 godina bila je ta što žene nisu radile i mogle su da se stopostotno posvete deci i porodici. Danas pored svih obaveza oko deteta one moraju i da rade, a muškarci im ne pomažu previše. Pored toga moderno doba dovelo je i do pojave egoizma i hedonizma. Mladi neće da se odreknu udobnosti i izlazaka i da se žrtvuju za decu - navodi Marić, napominjući i da je poslednjih godina zabeležen i porast broja mladih koji imaju problema sa neplodnošću, ali da to nije dominantan razlog i objašnjenje za belu kugu u Srbiji.

Crna statistika za 2013. u brojkama!

- Živorođeno je 65.554 deteta, umrlo 100.300 stanovnika.
- Ukupan broj stanovnika je smanjen za 34.746 lica.
- Broj rođenih je najmanji od Drugog svetskog rata, dok je broj umrlih stabilan, u rasponu od 100 do 105 hiljada godišnje.
- U prva tri meseca ove godine broj rođenih smanjen je dodatno za 1,2 odsto, a broj umrlih je povećan za 1,5 odsto prema istom periodu 2013.
- U gradovima je rođeno 45.657, umrlo je 53.169, te je smanjenje stanovnika iznosilo 7.512. U selima je rođeno 19.897 dece, umro je 47.131 stanovnik, te je smanjenje broja iznosilo 27.234.
- U narednih 15 godina računa se da će nestati 15 sela.
- Odnos od dva kovčega na jednu kolevku imale su 74 opštine, uključujući i Beograd, od dva do tri kovčega na jednu kolevku, imalo je 55 opština, a preko tri po kolevci imalo je preostalih 24 opštine
- Esktremni primeri, ne računajući Crnu Travu u kojoj nije rođeno nijedno dete, a umrlo je 50 stanovnika su Gadžin Han (na 30 rođenih 197 umrlih), Golubac (33 prema 176) i Rekovac (43 prema 225).

Poslednji komentari
  • ivana vucic Vreme: 04.07.2014 18:08h

    da da sebicni smo jer zelimo deci sve naj a to naj nismo dostigli ni miiiiiiii!!!!!! Ili bar pristojno!!!!!!

  • Raskajezakon Vreme: 04.07.2014 20:22h

    Setite se filma: "Lepa sela lepo gore" i zamislite nad sudbinom Srbije...

  • Goran Vasiljevic Vreme: 05.07.2014 07:26h

    Svaka cast doktoru Maricu na diplomi ali mnogo lupeta.Kakav hedonizam u Srbiji? Natalitet je rezultat vise faktora gde je ekonomija samo jedan uslov a osecaj potrebe da se nastavi vrsta i produzi postojanje nacije mozda i glavni. Kad bih znao da ce moji potomci da budu francuzi,englezi,amerikanci sad bih jos troje napravio. Srbe necu da pravim

  • bogata mama Vreme: 05.07.2014 09:41h

    Imam cetvoro dece,od drzave nisam dobila nista,oaim roditeljskog dodatka,na deciji nemam pravo jer mi svekar ima malo vecu penziju!Mada ja sa njegovom penzijom nemam nista jer su to njegove pare!Presli smo cenzus za 200 dinara!Ne trazim nista od drzave,ali da bi natalitet bio veci tebali bi da obrate paznju na to da daju nekakve pogodnosti i da podstaknu radjanje!Ja sa cetvoro dece nisam zaposlena,trazila sam posao ali niko nece da me zaposli kad cuju koliko dece imam,kazu pa ti ces cesce ici na bolovanje zbog njih!Tako da ni staza nemam kako posle da ostvarim pravo na penziju ako ne radim!Bogata sam jer imam divnu decu!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP