Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LISTA BRITANSKOG ANALITIČKOG CENTRA:

BiH po prosperitetu najlošija, Slovenija najbolja, gde je Srbija na toj listi?

Autor: Pressonline.rs | 04.11.2014 - 10:43:00h | Komentara: 0

Prosperitet u Bosni i Hercegovini je na najlošijem nivou u odnosu na sve ostale zemlje regiona gde po tom parametru prednjači Slovenija, pokazala je lista britanskog analitičkog centra "Legatum Prosperity".

mapa

Reč je o listi koja meri bogatstvo, ali i blagostanje jedne zemlje, a do konačnog rezultata se dolazi vrednovanjem nekoliko parametara poput ekonomije, šanse za preduzetništvo, zdravstvene zaštite, obrazovanja, upravljanja, lične slobode i društvenog kapitala.
Tako se, prenose banjalučke "Nezavisne novine", BiH našla na 91. mestu od ukupno 142 zemlje, što je, ipak, pomak od šest mesta u odnosu na prošlu godinu.

"BiH je dobila najvišu ocenu kada je reč o zdravlju i zdravstvenom sektoru, gde je zauzela 54. mesto, dok je najgore ocenjena u oblasti ličnih sloboda - nalazi se na poražavajućoj 122. poziciji", rezultati su istraživanja britanskog centra.

Kada je reč o prosečnom zadovoljstvu životom u zemlji, građani BiH su dali ocenu 4,8 od maksimalnih 10.

Najbolje plasirana zemlja u okruženju je Slovenija koja zauzima 24. mesto, zatim Hrvatska koja se našla na 50, Crna Gora na 65, Makedonija na 69. i Srbija na 77. poziciji.

Direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić upozorio je da BiH od 2.000. godine nije napravila nikakav napredak.

"Nema nikakav povezan sistem informacija o pokretanju biznisa, kapital je skup i komplikovano je doći do njega, administracija je glomazna i iziskuje puno troškova. To sve odbija investitore", objašnjava Bakšić i dodaje da je dodatna komplikacija to što ne postoji strategija razvoja BiH, kao i pasivnost nevladinog sektora i građana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP