Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRIZNAO!

BIL KLINTON OTKRIO: Iranska vojska se borila protiv Srba u ratu u Bosni!

Autor: Telegraf.rs | 14.10.2014 - 14:25:00h | Komentara: 3

Na osnovu dokumenata nekadašnjeg američkog predsednika jasno je da su se članovi Iranske republikanske garde borile na strani BIH.

Bil Klinton

Jedinice Iranske republikanske garde aktivno su se borile u BiH na strani vlade BiH, proističe iz najnovijih objavljenih dokumenata iz predsedničke biblioteke bivšeg predsednika Amerike Bila Klintona.

Tako, na primer, u dokumentu Odbora za nadzor nad obaveštajnim službama, koji deluje kao savetodavni organ američkog predsednika, pod službenom oznakom 2006-0996-F navedeno je da su se iranski elementi nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma povukli iz BiH i da je unutar zemlje ostalo samo diplomatsko osoblje i iranske humanitarne organizacije.

- Mudžahedini i jedinice revolucionarne garde su raspušteni. Stotine tih ljudi već su otišle iz BiH otkako je potpisan Dejton. Zaustavljene su iranske isporuke oružja i završena je saradnja bosanske vlade s iranskim vojnim i obaveštajnim elementima – navedeno je u dokumentu.

Dodali su da je zaustavljena obuka trupa u BiH i Iranu, i da je sav ključni iranski personal u BiH napustio zemlju.


Međutim, u narednom pasusu se između redova može iščitati da Vlada SAD nije imala puno poverenje u tadašnje bošnjačke zvaničnike u međusobnoj komunikaciji.

- Bosanski predsednik Izetbegović nam je dao uveravanja da su svi ti Iranci koje smo mi označili kao neprihvatljive napustili zemlju i da im neće biti dozvoljen povratak.


Mi ćemo iskoristiti sva raspoloživa sredstva da se uverimo da su se Iranci i Bosanci povinovali.

Od gimnazijalca  do mudžahedina

Mudžahedini

Kada uočimo zabrinutost koju dobijamo od naših izvora i metoda koje imamo na terenu, onda se obraćamo bosanskim vlastima kroz zajedničku komisiju koju smo uspostavili s tom namerom – naveli su u dokumentu.

Podsećamo, naknadni događaji su pokazali da se islamske ekstremističke organizacije, povezane s Iranom i drugim islamskim elementima, nikad u potpunosti nisu povukle iz BiH, ali dokumenti o tim naknadnim saznanjima zasad nisu objavljeni.

Inače, i u ovoj grupi dokumenata najviše govora ima o isporukama iranskog oružja u BiH, a posebno u dokumentima 2006-0680-F, 2006-0996-F-1, 2006-0996-F-3, 2006-0469-F i drugima. Iako to tako nije decidirano navedeno, kada se pogledaju ovi i ranije objavljeni dokumenti između redova se može zaključiti da je iransko oružje u BiH postalo problem tek onda kad se ispostavilo da ti elementi mogu biti pretnja američkim vojnicima koji su delovali u sklopu mirovne misije IFOR-a prve godine nakon potpisivanja Dejtona.

Podsećamo, i na pisanje medija o navodnoj instrukciji “bez instrukcija” koju je tadašnji američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt dobio da SAD nemaju stav o eventualnoj isporuci iranskog oružja. Navodno je celu aferu Galbrajtu, prema njegovim tvrdnjama, namestio Entoni Lejk, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Klintona, radi ličnog obračuna Ričarda Holbruka i Lejka.

Kao i ranije, i u ovoj grupi dokumenata koplja se lome da li je američka vlada znala za tajne operacije CIA koje su počele 1994. godine nakon uspostavljanja Hrvatsko-muslimanske federacije u Vašingtonu kroz koje je iransko oružje preko Hrvatske išlo za bošnjačke snage u BiH, uz prećutni dogovor da Hrvatska za sebe uzme trećinu.

Podsećamo, i na pisanje medija o navodnoj instrukciji “bez instrukcija” koju je tadašnji američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt dobio da SAD nemaju stav o eventualnoj isporuci iranskog oružja. Navodno je celu aferu Galbrajtu, prema njegovim tvrdnjama, namestio Entoni Lejk, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Klintona, radi ličnog obračuna Ričarda Holbruka i Lejka.

Bil Klinton

Koliko je Hrvatska stvarno sama pristala na iranske isporuke, a koliko je tu bilo “zavrtanja ruku” od strane predstavnika Klintonove administracije koja je pošto-poto želela naoružati Bošnjake – teško je oceniti, ali je iz dokumenata CIA jasno da su Amerikanci nekoliko puta morali ” da smiruju” Hrvate koji su pretili da će srušiti svaki iranski avion koji nosi oružje u BiH, kako se, na primjer, navodi u CIA dokumentu iz 20. septembra 1995. godine, što smo, takođe, ranije u nekoliko navrata pokazali.

U gorepomenutim dokumentima se sugeriše da je odluka o dopuštanju isporuka iranskog oružja u BiH bila ispravna jer, kako se na primer navodi u dokumentu 2006-0996-F-3, bez te odluke ne bi bilo ni Dejtonskog sporazuma.

Naknadni događaji su pokazali da je odluka “bez instrukcija” bila ispravna: Bosanci su preživeli i započeli kontranapad, iranski i radikalni islamski uticaji su dramatično opali nakon Dejtona, a saradnja sa BiH je za postala izraz snage, a ne krize. Danas u BiH vlada mir – znači naše politike su dale rezultat.

Poslednji komentari
  • Dz Vreme: 14.10.2014 14:39h

    hahahahahaa

  • Darlinka Vreme: 14.10.2014 14:48h

    Toliko nam je zla nanelo ZLO sa slike sa svojim pionima, te mi stvarno nije jasno šta više laprda. Bolje da uživa u starosti, pod uslovom da mu je savest mirna, nego što nas više spominje. Izgleda da mu je Srbija i njen narod noćna mora. E ako je tako onda neka non-stop spava.

  • pajsije Vreme: 15.10.2014 20:55h

    Lopove znali smo mi to i bez tebe.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP