Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KAKO JE UNIŠTEN PIVSKI GIGANT

BIP masno plaća šefove, a državi dužan dve milijarde!

Autor: Ivana Žigić | 10.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 8

Ko šiša državu! Dok posrnula Beogradska industrija piva (BIP) državi duguje preko dve milijarde dinara za neplaćene akcize, gomila dugove za poreze, vodu i struju, zaposleni u ovom preduzeću i dalje primaju i te kako pozamašne zarade, koje su za čak 40 odsto veće od republičkog proseka, saznaje “Alo!”.

Nekada čuveno preduzeće, danas u buli: Polovina godišnjih troškova odlazi za plate

Nekada čuveno preduzeće, danas u buli: Polovina godišnjih troškova odlazi za plate | Foto: Tanjug / Tanja Valić

Naime, prema našim informacijama, prosečna bruto plata u srpskoj pivari iznosi oko 88.000 dinara, što znači da menadžment ima daleko viša primanja. Pritom, gotovo polovina troškova preduzeća na godišnjem nivou ide za plate!
- Preduzeće je uredno isplaćivalo plate uprkos neodrživom poslovanju, na štetu države, ne plaćajući akcize, poreze, struju, vodu.... - navodi sagovornik “Alo!”.


Vrednost pala čak 20 puta!

Koliko se vrednost BIP-a poslednjih godina srozala, najbolje govori podatak da je cena jedne akcije na Beogradskoj berzi 2007. godine vredela 720 dinara, dok je juče jedna akcija BIP-a koštala samo 36 dinara, čak 20 puta manje. O krahu BIP-a govori i podatak da je tokom 2000. prodavao čak milion hektolitara piva godišnje, dok se ta brojka spustila na 270.000 hektolitara u 2010, a prošle godine BIP je prodao samo 177.000 hektolitara piva.

Da stvar bude gora, država je BIP-u već tokom 2012. i 2013. godine otpisala oko dve milijarde dinara duga. Ipak, oni su i pored toga nastavili da gomilaju dugove, koji trenutno premašuju dve milijarde dinara, velikim delom za neplaćene akcize. Takođe, zbog lošeg poslovanja, gotovo svi objekti BIP-a su pod hipotekama.

Koliko je situacija u pivari loša, potvrđuju za “Alo!” i iz Ministarstva privrede, čiji predstavnici upravo tim povodom već danima sastanče sa radnicima, sindikatima i malim akcionarima BIP-a.

- Pokušavamo da im objasnimo koliko je teško stanje u preduzeću, kao i moguće dalje korake za rešavanje njegovog statusa - kratko navode u Ministarstvu. Iako smo juče pokušali da dobijemo komentar i u BIP-u, do zaključenja ovog broja nisu odgovorili na naša pitanja.

Da podsetimo, kako je “Alo!” juče pisao, za kupovinu ovog preduzeća zainteresovana je makedonska vinarija “Tikveš”, a BIP i preduzeće koje je osnovao “Tikveš“ potpisali su nedavno ugovor o saradnji, koji treba da omogući da beogradska pivara redovno izmiruje komunalne obaveze, akcize i poreze državi, kao i troškove poslovanja.
 
Poslednji komentari
  • Miki Vreme: 10.07.2015 08:55h

    Kakva glupost, iscenirana laz

  • ana Vreme: 10.07.2015 09:57h

    nisu oni tamo zbog bipa i države već zbog sebe Pitala ljubavnica Lalu kad je videla koliki mu je amli I koga mislis ti time da sadovoljiš? Ta mene (sebe)

  • BIP Vreme: 10.07.2015 09:59h

    Ovo kao da je Sertić diktirao.

  • Volim BIP! Vreme: 10.07.2015 10:37h

    Sertiću, ostavka!

  • Aca Vreme: 10.07.2015 21:10h

    Bravo Aleksandre Tomiću ekspertu iz Rodića koji sve što dohvati upropasti kao što uradi i sa BIP-om

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP