Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBRT!

Biserka poklonila sina, pa se pokajala?!

Autor: A. Medaković | 18.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Biserka N. iz sela Sekirje kraj Vranja ipak nije želela da njeno dete da na usvajanje porodici svoje koleginice Olivere Milošević, saznaje „Alo!“.

Biserka sa  sinom N. A.

Biserka sa sinom N. A.

Iako je u našim novinama preneta priča Miloševićevih o tome da im je samohrana Biserka poklonila sina jer nema mogućnosti da ga sama podiže i da su sve zakonske formalnosti vrlo brzo rešene, u Ministarstvu rada i socijalne politike ističu da je Biserka prvobitno 14. februara 2013. podnela sporazumni zahtev da njenog dečaka N. A. usvoje njeni prijatelji, ali je kasnije odustala od toga i povukla predlog o sporazumnom usvajanju.


Krivično delo!


U Ministarstvu rada i socijalne politike ističu da „poklanjanje deteta“ predstavlja zloupotrebu roditeljskog prava i krivično delo: „Poklanjanje deteta drugoj porodici prema odredbama Porodičnog zakona koje se odnose na vršenje roditeljskog prava predstavlja zloupotrebu roditeljskog prava i u tom smislu je nadležni organ starateljstva koji o takvom ponašanju roditelja dobije saznanja u obavezi da po službenoj dužnosti pokrene kod suda postupak za zaštitu prava i interesa deteta (delimično ili potpuno lišenje roditeljskog prava). Takođe i da eventualno podnese krivičnu prijavu zbog učinjenog krivičnog dela zlostavljanja i zapuštanja deteta ili krivičnog dela trgovine detetom radi usvojenja“, stoji u tom zakonu.

- Uvidom u izveštaj Centra za socijalni rad Vranje o zaštiti maloletnog N. A. iz Vranja, majka deteta je prvobitno preko svog advokata podnela zahtev za usvojenje dečaka, navodeći da to radi iz humanih i ljudskih razloga u odnosu na svoje prijatelje, ali je nakon detaljnih informacija organa starateljstva o zakonskim uslovima pod kojima može da se realizuje ovakvo usvajanje, kao i drugim aspektima te odluke i posledicama po dete, izjavila da ne želi da ga da na usvojenje i da će nastaviti da se stara o njemu.
Organ starateljstva je takođe izvršio terensku posetu porodici i obavio procenu roditeljskih kompetencija majke i zaključio da se na adekvatan način stara o detetu - navode u ministarstvu i dodaju da je advokat majke, mesec dana nakon njene izjave da ne želi da da dete na usvojenje, dostavio centru za socijalni rad i obaveštenje da majka povlači sporazumni predlog za usvojenje deteta.

U ministarstvu ističu da su nakon informacija koje su objavljene u novinama, a koje su bile nepoznate centru, dali usmeni nalog centru da utvrdi gde se dete trenutno nalazi „i u skladu sa utvrđenim činjenicama“ odmah preduzme mere zaštite prava deteta iz svoje nadležnosti, ukoliko se dete ne nalazi u svojoj biološkoj porodici.

Novica i Olivera  Milošević i Biserka  sa mališanom

Novica i Olivera Milošević i Biserka sa mališanom


Podsetimo, kako je „Alo!“ ranije preneo, Biserka N. se nakon smrti supruga odrekla bebe i „poklonila“ je svojoj koleginici sa posla Oliveri Milošević (47) iz Golemog Sela, koja ne može da ima decu. „Alo!“ je juče pokušao da stupi u kontakt i sa akterima ovog slučaja, ali to nije bilo moguće.
U Ministarstvu rada ističu da je zakonom propisano da roditelj može da se složi sa ciljanim usvojiteljem ili da ga ne poznaje uopšte, a članom 317 stav 3 propisano je da organ starateljstva neće vršiti izbor budućih usvojitelja iz jedinstvenog ličnog registra usvojenja ukoliko roditelji odnosno staratelj deteta sporazumno izvrše izbor i ako organ starateljtsva proceni da je takav sporazum u najboljem interesu deteta.

Svega pet ciljanih usvojenja


Od 2005. godine do danas, svega pet slučajeva usvojenja na teritoriji naše zemlje bilo je sa „označavanjem usvojitelja“, tačnije da su roditelji znali ko će usvojiti njihovo dete.
„To potvrđuje da su ovakvi slučajevi izuzetak od redovne procedure usvojenja deteta, kako to predviđa Porodični zakon, i da su organi starateljstva - Centri za socijalni rad - pažljivo procenjivali najbolji interes dece kao rukovodni princip u svakom pojedinačnom slučaju”, kažu u ministarstvu.

Poslednji komentari
  • majka Vreme: 19.05.2013 19:04h

    Meni je zao nesudjenih roditelja deteta, dete je moglo da ima "dve" mame i verovatno bolje uslove zivota. I ta majka se ogresila o prijateljicu, taman se ljudi obradovali ona se predomislila.

  • ana Vreme: 20.05.2013 10:36h

    Dete je usvojeno, ali na koji nacin mi nikada nismo saznali. Da ne bi uzbunjivali ljude koji godinama cekaju da usvoje, odlucneo je da se ovaj slucaj zataska i demantuje. Svako u Vranju zna gde ovo deete zivi, i da nikada nije bilo u svojoj bioloskoj porodici, vec kod usvojitelja od rodjenja.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP