Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KOSOVO DOBIJA VLADU

Bivši šef tajne službe OVK na čelu parlamenta

Autor: Alo/agencije | 08.12.2014 - 15:51:00h | Komentara: 1

Na konstitutivnom zasedanju kosovske skupštine, za predsednika parlamenta izabran potpredsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veseli. Konsultacije pred formiranje vlade.

Hašim Tači i Isa Mustafa

Hašim Tači i Isa Mustafa potpisali koalicioni sporazum | Foto: Profimedia

Izborom predsednika i pet potpredsednika završeno je konstitutivno zasedanje kosovske skupštine.
Sednica o izboru nove vlade biće naknadno zakazana, saopštio je novi predsedavajući skupštine Kadri Veseli.
Veseli je zamenik predsednika DPK Hašima Tačija, a javnosti je poznat kao nekadašnji šef tajne kosovske službe, poznate kao ŠIK. Smatra se i jednim od osnivača OVK.
Sednica novoizabranog predsedništva kosovske skupštine počela je u 13 časova. Veseli je prvo obraćanje poslanicima počeo rečenicom o Ademu Jašariju, kao najvećem heroju koji je dao život za Kosovo.
Potom je dodao da skupštinu čeka veliki posao u donošenju zakona, apostrofirajući posebno zakon o formiranju vojske. Obratio se i na srpskom jeziku, rekavši da su prvi put u kosovskoj skupštini "predstavljeni svi građani republike Kosovo, uključujući i one sa severa".
Dodao je i da će poštovati i poziciju i opoziciju, koja je za vreme njegovog izlaganja bila van skupštinske sale.

Međutim, predstavnici opozicionih partija na Kosovu ocenili su da je loše što je za predsednika kosovske skupštine došao Veseli, naglasivši da je to čovek koji je iz podzemlja upravljao poslovima na Kosovu.

Potpredsednik opozicionog Samoopredeljenja Visar Imeri rekao je da "nema veće bede" nego da na čelo najvišeg zakonodavnog organa dođe čovek koji je vodio Kosovsku obaveštajnu službu.
"Veće potvrde da na Kosovu nema ni demokratije, niti republike, niti pravde ne može biti od instaliranja glave podzemlja na čelo najznačajnijeg zakonodavnog organa, na čelo parlamenta i to glasovima DSK", rekao je Imeri novinarima posle sednice kosovske skupštine.
Lider opozicione Incijative za Kosovo Fatmir Limaj ocenio je da je ovo što se danas događa "samo rešavanje ličnih interesa pojedinaca" i da to nije za dobrobit Kosova.
"Veseli u parlamentu je jednostavno rešenje za jednu ličnost. Država je pod potpunom kontrolom (DPK) i mi ćemo raditi da to ne traje tako dugo", rekao je Ljimaj i dodao da vlast mora vrlo ozbiljno da računa na opoziciju kao kontrolora nove vlade.
Poslanik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj je najavio da će njegova stranka biti snažna opozicija novoj vlasti i pozvao koaliciju DPK i DSK da "ozbiljno stegne kaiš".
Nisu samo poslanici opozicionih partija bili protiv izbora Veselija na čelo kosovskog paprlamenta.
Protiv njegovog izbora su glasala i četiri poslanika koalicionog partnera - DSK - Kujtim Šalja, Vjosa Osmani, Adem Saljihaj i Arben Gaši, kao i poslanik sa liste DPK Gzim Keljmendi koji je izjavio da je napustio tu poslaničku grupu.
Poslanik Srpske liste u kosovskoj skupštini Slobodan Petrović optužio je direktora te liste Aleksandra Jablanovića da je izmanipulisao srpske poslanike pri izboru potpredsednika kosovskog parlamenta.
Petrović je novinarima u kosovskom parlamentu rekao da su poslanici izmanipulisani kada su predložili Jasminu Živković za potpredsednicu Skupštine Kosova iz redova srpske zajednice.
"Poslanike je izmanipulisao direktor liste Aleksandar Jablanović. Prema ranijem dogovoru, meni je obećano da ću biti predložen za zamenika predsednika kosovske skupštine", rekao je Petrović.
Slobodan Petrović je predsednik Samostalne liberalne stranke i zamenik premijera Kosova u odlazećoj Vladi Kosova.
Jablanović je, međutim, odbacio optužbe predsednika SLS. Direktor Srpske liste je novinarima pokazao papir sa potpisima osam poslanika te liste koji su predložili Jasminu Živković za potpredsednicu parlamenta. Ona je potom izabrana za potpredsednicu, a predlog od poslanika Srpske liste nije potpisao jedino Petrović.
Od 10 mandata za srpsku zajednicu na Kosovu, devet je osvojila Srpska lista, a deseti je pripao Progresivnoj demokratskoj stranci.
"Slobodanu Petroviću niko nije obećao da će biti zamenik predsednika Skupštine Kosova. Voljom većine se odlučilo ko će da bude zamenik predsednika u ime Srba", rekao je Jablanović.
Danas popodne će se u Skupštini Kosova raspravljati o izboru nove vlade, a po zakonu u rad vlade moraju biti uključeni i predstavnici Srba.
Poslednji komentari
  • Boro Vreme: 08.12.2014 21:25h

    albanci narod se kaze;Hoxha Ali-Ali Hoxha,mislim da su isti!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP