Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KATEDRA ZA KOSMOLOGIJU

Bizarna braća Bogdanov sa Megatrenda: Još jedna "rupa" u biografiji Miće Jovanovića!

Autor: Politika | 10.06.2014 - 14:02:00h | Komentara: 11

Blizanci Igor i Griška Bogdanov koji su na čelu katedre za kosmologiju Univerziteta Megatrend od 2005. godine, a koji su već izazvali oštre polemike u svetskoj naučnoj zajednici i takođe optuženi za plagiranje, još jedna su zanimljivost iz Mićinog CV-ja.

Braća Bogdanov

Braća Bogdanov / Foto: Wikipedia.rs

Mića Jovanović, rektor univerziteta „Megatrend” predstavlja se i kao predsednik istraživačke laboratorije za generalnu kosmologiju u Parizu, piše list „Politika”.
Na pitanje „Kakve veze Jovanović ima sa kosmologijom?” odgovara činjenica da se među radovima koji su navedeni u njegovoj biografiji nalazi i delo „Pre velikog praska” čiji je koautor, zajedno sa Igorom i Griškom Bogdanovim.
Igor i Griška Bogdanov su blizanci bizarnog izgleda, koji sami sebe porede sa vanzemaljcima, a koji su glavni akteri afere „Bogdanov”. Ova afera već deset godina izaziva naučne rasprave u svetskoj naučnoj zajednici.

Igor i Griška Bogdanov

Još 2002. godine francuski naučnici ukazali su na neosnovanost njihovih teorija o istoriji kosmosa, a bili su nazvani i „naučnim klovnovima”. Sami njihovi mentori potvrdili su da su im radovi bili izuzetno niskog kvaliteta.
Njihova knjiga „Pre velikog praska”, u čijem stvaranju je učestvovao i Mića Jovanović, naišla je na osudu naučne elite u Francuskoj, koja je ukazala na ozbiljne greške i propuste.

Šta bi ti da ti nije  mene: Mića Jovanović

Mića Jovanović | Foto: Goran Srdanov

Njihovi doktorati, koje su odbranili 1999. i 2002. godine dobili su najniže ocene, a nakon toga su optuženi i za plagijat.
U novembru 2005. blizanci su se predstavili francuskoj javnosti kao „šefovi katedre za generalnu kosmologiju” na Univerzitetu „Megatrend”. I ta njihova tvrdnja je dovedena u pitanje, a glavni argument je bio da Megatrend nije posvećen nauci, već menadžmentu i organizaciji.
Braća Bogdanov su sve ove optužbe odbacivali i objašnjavali ih ljubomorom zbog toga što su oni istovremeno i naučnici i javne ličnosti.
Stručnjak za kosmologiju sa nacionalnog instituta CNRS, Alen Rijazuelo, koji je izučavao angažman blizanaca na Megatrendu na kraju je zaključio da „sve to liči na protivuslugu, jer je Mića Jovanović, koji je braću zaposlio, napisao predgovor za srpsko izdanje njihove knjige, naosnovu čega je dobio nagradu.”

Poslednji komentari
  • Kvazimoodo Vreme: 10.06.2014 14:33h

    Znaci gazda Jezda srpskog visokoskolstva osim mladih devojcica voli i decake.

  • Чича из Шумадије Vreme: 10.06.2014 14:34h

    Докле те афере око Мегатренда, почев од Томе и других, не могу ту бити чиста посла, после одбране мастер дипломе нашег председника, власник постаје министар просвете... како то нормалан човек да схвати... чини се, Србија је приватна држава, а СНС ортачко друштво... ово не слути на добро, много је глупости око нас, кабинети и саветници као са КОЦА И КОНОПЦА,...

  • mila Vreme: 10.06.2014 14:46h

    Jad i beda i sunovrat svega.

  • VITEZ Vreme: 10.06.2014 16:01h

    Niko nema što Srbin imade, nikom neda ono što ukrade.

  • Mizzy Vreme: 10.06.2014 19:16h

    Šljam i dno dna koji promoviše ''prave vrednosti'', a pri tom mu praziluk iz d....a viri. Prava paorska njuška, najobičniji folirant koji glumi obrazovanu osobu. Očaj. Zar kod nas baš sve mora da se sroza?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP