Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! SAZNAJE:

Bjela sprema paradu za Putina!

Autor: Ivana Kljajić | 02.10.2014 - 20:00:00h | Komentara: 5

Vojna parada povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda, na kojoj će 16. oktobra počasni gost biti predsednik Rusije Vladimir Putin, biće ne samo jedna od najvećih u poslednjih nekoliko decenija, već će to biti i prilika da se na istom mestu nađu legendarni Prle i neustrašivi Sirogojno, junaci iz kultnih partizanskih ostvarenja „Otpisani“ i „Boško Buha“.

Dolazi nam za dve nedelje: Vladimir Putin

Dolazi nam za dve nedelje: Vladimir Putin | Foto: Profimedia

Naime, organizatori ove desetodnevne manifestacije pronašli su čoveka po kojem je napisan lik Prleta i on će iz prve ruke ispričati koje spektakularne akcije iz serije su se zaista i dogodile na ulicama okupiranog Beograda. Tačno 36 godina pošto je u tandemu s Boškom Buhom “izbombardovao” fašiste na filmskom platnu, glumac Dragan Bjelogrlić će uskočiti u ulogu reditelja vizuelnog spektakla koji će biti predstavljen 19. oktobra u „Kombak areni“.

Prle

Ilegalac po kojem je napisan Prletov lik još živi u Beogradu

Okupljanje veterana savezničkih snaga
Događaj broj jedan svakako je dolazak Putina, a prema Drecunovom objašnjenju, on u Srbiju stiže kao predsednik čija je armija učestvovala u operaciji oslobađanja Beograda.
- Ruska vojska je naslednica Crvene armije. S druge strane, pozvali smo sve veterane rata iz savezničkih zemalja, pozvali smo sve veterane rata iz bivših jugoslovenskih republika i mnogi će se odazvati. Dakle, uopšte nije pravljena nikakva selekcija i tu ne može niko da nađe nikakav politički motiv - naglašava Drecun.

Milovan Drecun iz organizacionog odbora najavljuje za „Alo!“ da će ključni događaj biti 16. oktobra, kada će na Novom Beogradu biti organizovana vojna parada, i to, kako kaže, mnogo jača od bilo koje ovakve smotre koja je održavana u poslednje vreme.
- Događaj u „Areni“ biće poseban, i za njegov vizuelni deo je zadužen Dragan Bjelogrlić. Ideja je da na jedan drugačiji, pre svega moderniji način obeležimo godišnjicu oslobođenja Beograda i više je približimo mladoj generaciji koja evidentno ne zna mnogo o tome. Želimo da se sećanje na ove događaje ne svede na polaganje venaca i neku večernju akademiju.
Zanimljivo je da će tu biti i čovek po kojem je nastao lik Prleta iz „Otpisanih“, ali biće predstavljeno i mnogo drugih detalja i neispričanih priča iz ovog doba. Ključna poruka je da se ne zaboravi antifašizam i da se jasno pokaže da je Beograd grad slobode, uvek bio i ostaće - izjavio je Drecun.

Dragan Bjelogrlić

Zadužen za vizuelni deo spektakla: Dragan Bjelogrlić | Foto: Jelena Vučetić

U danima obeležavanja antifašističke borbe za slobodu Beograda javnosti će biti prikazane nesvakidašnje izložbe fotografija, poštanske markice, premijerna prikazivanja do sada neviđenih snimaka oktobarske bitke za Beograd, a među njima će biti i materijal koji su nemački vojnici snimali tokom akcije oslobođenje.

vojna parada Rusija

Ovako to Rusi rade: Parada na Crvenom trgu | Foto: Profimedia

Parada ispred Palate Srbija
Ministar odbrane Bratislav Gašić najavljuje da će u paradi 16. oktobra učestvovati svi rodovi Vojske Srbije u širem spektru nego što je bilo u Užicu ili Kruševcu i da se kao moguća lokacija smotre razmatra plato ispred Palate Srbija.
- Vrše se izviđanja lokacije ispred Palate, jer želimo da Beograđanima tog dana omogućimo da normalno funkcionišu, a da iz svih krajeva Srbije građani mogu da dođu i pogledaju paradu - objasnio je Gašić i dodao da je poslednja velika vojna parada u Beogradu održana u maju 1985. Ministar je rekao da će na ovu paradu biti pozvani svi saveznici Srpske i Jugoslovenske vojske iz Prvog i Drugog svetskog rata, kao i da će biti prisutne sve zastave koje su oslobodile Beograd.

Poslednji komentari
  • violeta Vreme: 02.10.2014 20:59h

    Trebalo bi da konsultuje devojke sa udavache.com, one bi sigurno znale da mu pomognu oko ovog važnog zadatka:)

  • Nikola Vreme: 02.10.2014 22:07h

    Inace otpisani su stvarno postojali i to je bila grupa cetnika u Beogradu.

  • Čiča Gliša Vreme: 03.10.2014 04:01h

    Bjela? Jel' to onaj što je u Sarajevu nosio majicu sa likom onog zlikovca koji je u zasedi pobio preko 300 vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici?

  • Drenka Vreme: 04.10.2014 00:11h

    Meni je teze pala izjava gosp.Vucica da ce za 2-3 god.penzije biti vracene na nuvo pre smanjena.Smatram da ce tek tad penzije biti smanjene,jer ce u medjuvremenu mnogo sta da poskupi,tako da iznos penzije nakon 2-3 god.ce biti mnogo manji od oog smanjenog iznosa,zalosno :(

  • Vanja Vreme: 04.10.2014 03:22h

    E ovo je Srbija i zato može sve to da se postigne bez škole pa i de budeš Predsednik,ambasador,ministar i savetnik. Čak je i lakše i poželjnije da nemaš nikakvo obrazovanje za državnu službu. Ja sam pokušavao da se zaposlim u istu, ali imam faks.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP