Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVE GOTOVO DO NOVEMBRA

Blagojević: Obnovljene kuće pre zime

Autor: Beta | 08.09.2014 - 10:10:00h | Komentara: 0

Direktor vladine Kancelarije za pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević, rekao je da očekuje da obnova poplavljenih kuća bude završena u novembru, a isplata materijalne pomoći u narednih desetak dana, jer se ne može dopustiti da ljudi prezime u kolektivnim centrima.

Marko Blagojević

Marko Blagojević 

Blagojević je za "Novosti" rekao da se s tim poslom kasni oko mesec i po, jer dosad nije postojao razrađen sistem delovanja u situacijama u kojoj se Srbija našla posle majskih poplava, ali da su sada usvojeni svi potrebni propisi, kao i mehanizam koji garantuje da pomoć odlazi u prave ruke.
"Obnova ima dve faze. Prva je vraćanje u pređašnje stanje, pre svega infrastrukture. A druga je razvojna i predviđa unapređenje sistema zaštite koji nisu bili dovoljno dobri", odgovorio je Blagojević na pitanje šta sve treba uraditi da bi se stavila tačka na obnovu svega što je uništeno u poplavama.
Blagojević je rekao i da je izgradnja uništenih kuća počela tamo gde su izdata rešenja, ali da ih je do sada izdato tek stotinak, dok, prema procenama, treba izgraditi oko 350 kuća.
On je dodao i da Srbija još nije dobila sredstva obećana na donatorskoj konferenciji u Briselu i da trenutno na raspolaganju ima 500 miliona evra, računajući kredite Svetske banke i Japana, što znači tek oko 30 odsto od ukupne vrednosti procenjene štete i gubitaka.
"I dalje imamo ista sredstva kao i pre donatorske konferencije u Briselu", rekao je Blagojević.
Blagojević je istakao da bi pomoć od oko 15 miliona evra bilo najbolje većim delom uložiti u obnovu sistema za zaštitu od poplava.
On je naglasio i da će pomoć biti pružena svima kojima je potrebna, iako donatori najviše žele da ulažu u Obrenovac.
"Donatori hoće da pomažu Obrenovcu, jer je pretrpeo najveću štetu. I jeste realno, jer se polovina od 11.000 - 12.000 oštećenih objekata nalazi baš u tom gradu. Ali, mi ćemo pomoći svima kojima je potrebno", zaključio je Blagojević za "Novosti".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP