Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DANAS DONATORSKA KONFERENCIJA U BRISELU ZA POMOĆ SRBIJI

Blagojević: Od EU 100 miliona evra pomoći za poplavljene!

Autor: Tanjug | 16.07.2014 - 09:25:00h | Komentara: 1

Direktor Kancelarije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević izjavio je danas da će Srbija za sanaciju štete od poplava od Evropske unije dobiti 100 miliona evra i ponovo pozvao opštine da dostave podatke o proceni štete.

„Ni Palma i Ljajić  ne mogu sami“:  Marko Blagojević

 Marko Blagojević | Foto: FoNet

 
On je rekao i da ne može da precizira koliko bi novca naša zemlja mogla da dobije sa Donatorske konferencije u Briselu.

Poslanici danas o poplavama
Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće danas o predloženom zakonu o otklanjanju posledica poplava u Srbiji i vladinom Izveštaju o poplavama.
U ime vlade u skupštini se očekuje ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, kao ovlaćeni predlagač za taj Leks specijalist i Izveštaj o poplavama.

Zakonom o otklanjanju posledica poplava u Srbiji, odnosno Leks specijalisom, uređuje se otklanjanje posledica poplava, odnosno aktiviranja klizišta na području pogođenom majskim poplavama.

Zakonom je precizirano da područje pogođeno poplavama obuhvata poplavljene i klizištima ugrožene delove teritorije Srbije: grad Beograd i gradske opštine Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac, Grocka i Rakovica.
Zakonom su obuhvaćeni gradovi Sremska Mitrovica, Šabac, Loznica, Valjevo, Čačak, Užice, Jagodina, Kruševac, Kraljevo, Kragujevac, Požarevac i Zaječar...


- Mogu da naslutim neke okvire, ali je vrlo nezahvalno u ovom trenutku govoriti o tome. Postoje neki donatori koji su najavili podršku, ali nisu rekli tačno koliko novca nameravaju da doprinesu procesu obnove u Srbiji i BiH - rekao je Blagojević Radio-televiziji Srbije.

Rekao je da se jedino sigurno zna koliko ćemo novca dobiti od EU, te da će Unija biti najveći pojedinačni donator.

- Radi se o više od 100 miliona evra koliko ćemo samo od EU dobiti, a odakle ćemo moći da investiramo u proces obnove. Ima donatora koji su se izjasnili da će doprineti procesu obnove u naše dve zemlje - Nemačka, Švajcarska... - istakao je Blagojević.

Na pitanje kako komentariše što je na današnju donatorsku konferenciju u Briselu pozvano i Kosovo, Blagojević kaže da je ono pozvano na način koji je uređen Briselskim dogovorom.

- Pozvane su i mnoge druge zemlje i poziv je upućen na jako puno različitih adresa - rekao je Blagojević.

Ponovo je kritikovao opštine koje do donatorske konferencije nisu uspele da dostave podatke o šteti.

- Opet sve opštine nisu na vreme odreagovale i poslale podatke o šteti i ja ne znam iz kog razloga. Kako je moguće da sam ja u većoj meri zainteresovan da se pomogne ljudima u opštinama nego što je rukovodstvima opština? Meni to stvarno nije jasno... Što se nas tiče, za nas je taj posao završen - zaključio je Blagojević.

Odbor za finansije usvojio Vladin predlog izveštaja o poplavama

Vreme je da se pomogne poplavljenima... | Foto: Goran Jevremović

Brisel: Donatorska konferencija za Srbiju i BiH

U Briselu će danas biti održana velika Donatorska konferencija za otklanjanje posledica katastrofalnih poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a prisustvo su najavili brojni zvaničnici i međunarodne institucije i organizacije iz Evrope i sveta.
Delegaciju Srbije predvodi predsednik Tomislav Nikolić, na čiju je inicijativu organizovana ova konferencija.
Ministarka bez portfelja zadužena za EU Jadranka Joksimović rekla je uoči današnje konferencije da očekuje da budu prikupljena značajna sredstva za otklanjanje posledica majskih poplava i istakla da je do sad Srbiji najviše pomogla EU.


- Očekujemo da bilateralni donatori, i svi drugi koji žele da pomognu, u odnosu na spisak naših potreba odreaguju i pomognu nam da na najbolji način prevaziđemo krizu posle poplava koja je za nas teška pre svega u ekonomskom smislu - rekla je Joksimović novinarima u pauzi skrininga za poglavlje 31 u Briselu.

Ona je navela da donatorska konferencija u sedištu Evropske komisije, koju organuzuju Francuska i Slovenija, ima veliki politički i simbolički značaj, ali da je pre svega važno prikupljanje sredstava, odnosno traženje dodatne pomoći za sanaciju teških posledica poplava.


Joksimović je navela da je Srbija do sad uspela da prenamenom IPA fondova iz 2012. godine omogući 30 miiona evra sredstava za sanaciju, iz 2013. oko 10 miliona, dok je dobijeno zeleno svetlo da se iz fondova za 2014. za otklanjanje posledica poplava izdvoji oko 50 mililona evra. Joksimović je najavila da će komesaru za regionalne odnose Johanesu Hanu priložiti završnu verziju aplikacije za Fond solidarnosti kako bi se u što kraćem roku dobili komentrari, posle kojih može da se zvanično da se aplicira. Ona je dodala da tu očekuje oko 40 do 50 miliona evra.


Iz predsednikovog kabineta je najavljeno, da će Nikolić razgovarati i sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom, kao i sa komesarom za proširenje Evropske unije Štefanom Fileom.
Osim predsednika Republike, u delegaciji Srbije nalaziće se prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković, ministar bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, kao i ambasador u Misiji Srbije pri EU Duško Lopandić, savetnik predsednika Ivan Mrkić i direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenih područja Marko Blagojević.


U delegaciji će biti i specijalni savetnik ministra bez portfelja zadužen za evropske integracije Bratislav Grubačić, šef kabineta ministra bez portfelja zadužene za evropske integracije Katarina Terzić, savetnik ministra bez portfelja zadužene za evropske integracije Vladimir Ateljević, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Ana Ilić, koordinator za odnose sa medijima u kabinetu predsednika Republike Vuk Fatić i v.d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović.

Poslednji komentari
  • SAMO TOLIKO Vreme: 16.07.2014 10:30h

    SAMO TOLIKO A STETA PROCENJENA NA 2,5 MILIJADE EVRA E SRBIJOOO OSVESTI SE I NAPUSTI GOV... IZ EU .......

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP