Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOLIJAO EPSIKOP KANADSKI GEORGIJE

Bludni vladika pod istragom SPC

Autor: Blic | 28.03.2015 - 09:29:00h | Komentara: 1

Vladika Georgije putuje po Kubi, vozi se jahtama, stalno je negde na putu po belom svetu i skoro nikad nije u Eparhiji u Kanadi, žale se tamošnji Srbi. Najozbiljnija optužba - BLUD.

Vladika Georgijesa damama

Vladika Georgije sa damama | Foto: Blic

Nedomaćinsko upravljanje, luksuzna putovanja po svetu, sumnjiva lica u episkopovom okruženju - biće predmet ispitivanja tročlane komisije.
Kako "Blic" saznaje, tročlana komisija Sinoda SPC otputovaće sutra u Kanadu, kako bi već od ponedeljka počela sa ispitivanjem pritužbi protiv vladike Georgija. Godinama unazad na adresu Patrijaršije u Beogradu stižu kritike koje su upućivali ugledni kanadski Srbi, vernici, ali i tamošnje sveštenstvo.
Pritužbe iznete u svim dopisima ukazuju da je vladika kanadski Georgije nedostojan episkopskog čina. U Patrijaršiji, međutim, za "Blic" kažu da će sve biti nepristrasno provereno i niko ne želi vladiku da osuđuje unapred.
Kako "Blic" saznaje vladika se tereti za nenamensko trošenje crkvenog novca.

- Vladika putuje po Kubi, vozi se jahtama. Stalno je negde na putu po belom svetu i skoro nikad nije u Eparhiji - kaže jedan od sveštenika za "Blic".

Dodatni problem je i to što se episkop, putujući po svetu, ne najavljuje vladikama u čijim eparhijama boravi, a na šta je obavezan. Kako saznajemo, Georgije se ne javlja ni patrijarhu kada boravi u Beogradu.

Kako "Blic" saznaje, najozbiljnija optužba na račun vladike je - blud.
Prijavljena su "sumnjiva lica" koja dolaze kod vladike, a prema saznanjima "Blica", reč je o ženama. U pritužbama protiv episkopa se navodi da ima dete, kao i da ga posećuju "razne žene". Vladiki se na "dušu stavlja" i loš odnos prema vernicima i sveštenicima.

Tročlanom komisijom, inače, rukovodi episkop raško-prizrenski Teodosije, koji je na tom mestu nasledio episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma. U komisiji je i episkop zapdnoamerički Maksim, a kako "Blic" saznaje, treći član biće protojerej-stavrofor Velibor Džomić. Džomić za "Blic" nije želeo ništa da komentariše uputivši novinare na Sinod SPC.

Vladika traži javnost istrage

Vladika, koji je ovih dana boravio u Srbiji, nije želeo za "Blic" da komentariše optužbe na njegov račun. On je krajem februara uputio i pismo Sinodu SPC, u kojem traži da rad komisije koja će ispitivati poslovanje Eparhije kanadske bude javan.

"I ovoga puta ponavljamo da bismo povodom prigovora i optužbi na rad arhijereja voleli da se sa licima koja su se žalila suočimo u prisustvu članova komisije" napisao je vladika Georgije.

Vladika za "Blic" kaže da mu na pismo niko iz SPC nije odgovorio, ali i da spremno očekuje dolazak komisije. On je, inače, u pismu naveo da će komisiji da obezbedi uvid u materijalno-finansijsko poslovanje Eparhije kanadske, skupa sa redovnim godišnjim izveštajima NO Eparhije, kao i izveštajima državnih organa Kanade koji nikada nisu imali primedaba.

Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 28.03.2015 15:30h

    car zna da uziva na ovom svetu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP