Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POLITIČARI PROTIV LEGALIZACIJE MILOSRDNOG UBISTVA

Bog odlučuje ko će živeti?!

Autor: R. Kantar - S. Ivaneža | 29.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 12

Poslanici koji bi uskoro mogli da odlučuju o mogućnosti uvođenja eutanazije ne gledaju blagonaklono na takozvano ubistvo iz milosrđa! „Ko smo mi da oduzimamo život koji je bog dao“, „Dok god ima šanse, treba se boriti za izlečenje“... neki su od argumenata protiv usvajanja člana 87. prednacrta novog Građanskog zakonika. Protivan legalizaciji eutanazije je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Građani za eutanaziju

Građani za eutanaziju | Foto: Shutterstock

- Kao neko ko se Hipokratovom zakletvom obavezao, ja sam protiv eutanazije, ali podržavam pokretanje javne debate i uključivanje najšire stručne i ostale javnosti u donošenju odluke - poručio je Lončar za „Alo!“. Inače, eutanazija u Srbiji nikada nije bila dozvoljena i smatra se ubistvom (od šest meseci do pet godina zatvora).

Zlatibor Lončar

Zlatibor Lončar | Foto: FoNet - Zoran Mrđa

Usvajanjem novog zakonika, ubistvo neizlečivo bolesnih moglo bi da postane legalno. Ovo pitanje, kažu sagovornici „Alo!“, tek će otvoriti mnoge nedoumice...

Dušan Milisavljević, lekar, DS:

- Ja kao lekar nikada ne bih mogao pacijentu da oduzmem život. Preko 20 godina radim u struci i pomažem ljudima i ne mogu da zamislim sebe da nekome isključujem aparat.

Slavica Đukić Dejanović, lekar, SPS:

- Neizlečivo u jednom momentu postaje izlečivo. I TBC je nekad bila neizlečiva. Hipokratova zakletva nas obavezuje na pomoć i lečenje.

Zoran Babić, poslanik, SNS:

- Svaki vid gašenja ljudskog života je ubistvo, čak iako je to izbor samog pacijenta. Država bi, pre nego što se odluči na ovakve korake, trebalo da ulaže više sredstava u znanje, stručnjake i medicinsku opremu i da na taj način čuvamo zdravlje i dugovečnost nacije. Bog je taj koji odlučuje koliko će ko živeti - zaključuje Babić.

Građani za eutanaziju: Bolje umreti nego umirati!

Slaviša Maksić (21), apsolvent
- Treba da se legalizuje, treba skratiti čoveku muke, ionako će da umre. Bolje da se ne muči.


Ilija Pucarević (67), penzioner
- To je human zakon. Moj pokojni otac je umirao 7 dana, to su strašne muke. Bolje umreti nego umirati.


Andreja Vučković (61), taksista
- Neka čovek umre prirodno, kad mu dođe vreme. Treba mu pomoći na bilo koji način da preživi. Svako ima prava na život, čak i čovek na mukama.


Milojka Jonić (59),  metalobušač
- Bolje mu skratiti muke, mada je strašno i jedno i drugo. I životinju uspavljuju da se ne muči.


Rajko Manojlović (54), prodavac
- Nisam pametan kada su takve stvari u pitanju. Ali bolje je pomoći čoveku da umre. Humanije je. Ionako mu sledi to isto.

Poslednji komentari
  • Plazma Vreme: 29.10.2014 09:31h

    Ovakvo razmišljane imaju samo osobe koje nisu gledale svoje najmilije kako pate bez ikakvih izgleda na izlečenje. Primer iz mog života: metastaza koja je zahvatila kičmeno stablno. Osoba je morala da provede skoro 4 meseca u nesnosnim bolovima. Zadnjih mesec dana količina morfiuma se graničila sa smrtonosnom. Operacije nije moguća. Zašto, za koga i kome je to potrebno.

  • petar Vreme: 29.10.2014 09:39h

    Malo mi je cudno da su lekari i hirurzi protiv.Pa zar se nisu nagledali toliko teskih slucajeva gde je 100% ishod umiranje.Necemo sad dozvoliti eutanaziju kod svakoga,pa tacno bi se odredila kategorija za ovaj vid oduzimanja muka...

  • Ivan Vreme: 29.10.2014 10:51h

    Političari su poznati moralisti i humanisti! Sve sam lopov, lažov i prevarant! Svaka vlast nas ubija po malo. Njih bi trebalo odstraniti prvo! Eutanazija svakako! To se svakako ne bi radilo ad hok. Postoji medicinska komisija, etička komisija i rodbina umirućeg. Ako se postigne saglasnost tek se tada pristupa eutanaziji.

  • sanja Vreme: 29.10.2014 11:21h

    Istina je da sa ovom minimalnom penzijom tesko mogu da prezive ali ima ljudi sa decom cija je plata toliko pa se snalaze.Meni nije zao penzionera pogotovo onih cija su primanja preko 40000 sad ce malo da smanje odlazak na more itd. Suprugu I meni su ukupna primanja 40000 I ove godine smo prvi put isli na more-kako nemam pojma verovatno smo naucili da stedimo.Moram da napomenem da ja imam visoku strucnu spremu ali radim na poslu nizeg ranga dok ne nadjem bolje (mora se raditi bilo sta) jer imam I dvoje dece.Proteklih dvadeset godina meni nije dobar zivot u Srbiji a svi su bili na vlasti s toga pruzam (jos samo malo) sansu "ovima"pa cu da se bunim.

  • eutanazija da Vreme: 29.10.2014 11:42h

    Licemeri , koja šansa kad je neko očigledno bez šanse. konju kad slomi nogu ubiju ga da se ne muči. ne slaganje sa eutanazijom je primitivizam. Ko se još izlečio do sad od nekih teških bolesti? niko!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP