Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POTVRĐENO PISANJE ALO!: LISICE NA RUKAMA TAJKUNA

Bogićević uhapšen dok je bežao!

Autor: Milan Dudvarski - Maja Keranović | 25.11.2014 - 07:00:00h | Komentara: 4

Šabački biznismen Miroslav Bogićević, direktor i vlasnik „Koncern Farmakom MB“, juče je uhapšen na Aerodormu „Nikola Tesla“ pošto je pokušao da pobegne iz Srbije. Osim Bogićevića, uhapšen je i Miodrag Salai, predsednik kreditnog odbora Privredne banke Beograd, i još pet osoba. Uhapšeni se sumnjiče da su zloupotrebom položaja „Farmakomu“ pribavili 1.75 milijardi dinara koristi.

Miroslav Bogićević

Miroslav Bogićević | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Osim gazde „Farmakoma“
uhapšen je i Miodrag Salai,
predsednik kreditnog odbora
PBB, i još pet osoba

- Sumnja se da su u periodu od oktobra 2012. do marta 2013. godine Bogićević i Salai omogućili da Privredna banka Beograd odobrava kredite privrednim društvima čiji je jemac bio „Koncern Farmakom MB“.

Privredna društva su dobijene kredite u vidu pozajmice istog dana transferisala „Farmakomu“ kao krajnjem korisniku. Sve je urađeno u nameri pribavljanja imovinske koristi „Koncernu Farmakom MB“, a na štetu PBB - navodi se u saopštenju MUP-a.


U navedenom periodu Privredna banka Beograd je bez adekvatnog sredstva obezbeđenja, odnosno samo uz pokriće menicama, odobrila kredite za devet privrednih društava.

Osim gazde „Farmakoma“ uhapšen je i Miodrag Salai, predsednik kreditnog odbora PBB, i još pet osoba

Osim gazde „Farmakoma“ uhapšen je i Miodrag Salai, predsednik kreditnog odbora PBB, i još pet osoba | Foto: Dimitrije Goll


Danas saslušanje

Generalni direktor koncerna „Farmakom MB" Miroslav Bogićević biće danas saslušan, najavio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Pored Bogićevića koji je juče uhapšen, saslušanje je planirano i za predsednika kreditnog odbora Privredne banke Beograd (PBB) Miodraga Salai, članove kreditnog odbora te banke Aleksandra Jankovića, Veru Medić i Predraga Tošić, kao i zamenik člana kreditnog odbora PBB Dušana Vujadinovića i finansijsku direktorku „Farmakoma MB" Oliveru Đorđević, koji su takođe uhapšeni.

"Protiv privedenih lica podneta je krivična prijava zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica", saopštio je tužilac za organizovani kriminal.

- Krediti nisu vraćeni Privrednoj banci Beograd, čime je ona oštećena za 15.140.000 evra i 60.000.000 dinara, odnosno 1.757.246.348 dinara, za koliko je pribavljena korist jemcu „Koncernu Farmakom MB“ Šabac - ističu u MUP-u.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu, juče su uhapšeni i finansijski direktor “Farmakoma” Olivera Đorđević, članovi kreditnog odbora PBB A. J, V. M. i P. T, kao i D. V. koji je zamenik člana kreditnog odbora PBB.

Inače, „Alo!“ je prvi pisao da je hapšenje Bogićevića pitanje dana. Naime, biznismen koji različitim bankama duguje više od 450 miliona evra, dobavljačima blizu pet milijadi dinara, a Poreskoj upravi još 1,6 milijardi dinara, nalazio se već nekoliko dana u “kućnom pritvoru“, očekujući svaki dan da mu policija zakuca na vrata. On i ime njegove firme pominju se i u vezi mahinacija sa Univerzal bankom. Tačnije, najveći dužnici Univerzal banke su „Beohemija“ Željka Žunića - 1.559 milijardi dinara, „Interkomerc“ Gorana Perčevića - 1.276 milijardi dinara i Bogićevićev „Farmakom“ - 1.013 milijardi dinara.

Potvrđeno pisanje Alo!

Potvrđeno pisanje Alo!

Vlasnici ove tri kompanije su ujedno i akcionari ove domaće privatne banke. „Interkomerc“, „Faramakom“, i „Beohemija“ Željka Žunića, ojadili su čak sedam banaka, a četiri banke su bankrotirale sa gubitkom od 800 miliona evra. Srpsku banku, iz koje su uzeli više milijardi dinara kredita, pokušava da spase država. Neizvesno je šta će biti sa Dunav bankom i Jubmes bankom, u kojima se ovaj trojac pominje i kao akcionar i kao klijent.

Ko je Miroslav Bogićević?

Bogićević je 1989. osnovao preduzeće „Farmakom“, čija je pretežna delatnost bila apotekarstvo, a uporedo sa tim uvoz i izvoz. Osam godina kasnije je izvršena preregistracija preduzeća u „Farmakom MB“, a pretežna delatnost postaje trgovina na veliko, kao i proizvodnja sredstava za zaštitu bilja, obojenih metala i mineralnih đubriva. Ubrzo, „Farmakom MB“ stiče vlasništvo u „Mlekari Šabac“, FAS Sombor, PIK „7. jul“, IK „Guča“, „Livnici Požega“, RIT „Zajača“, „Zorki Standard“, rudniku antimona i cinka „Suva ruda“, rudniku olova i cinka „Lece“. Premijer Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da i dalje najveći problem predstavlja „Farmakom MB“, koji je „političko čedo jedne stranke koje je preraslo u monstruma“.
- Protiv Bogićevića se vodilo nekoliko istraga, neke od njih su završene i predmeti su predati tužilaštvu. Njemu je indirektno sa viših adresa savetovano da ne pokušava da se krije ili beži - objašnjava sagovornik „Alo!“.

Firme kojima su odobreni krediti
Od oktobra 2012. do marta 2013. godine Privredna banka Beograd AD Beorad je bez adekvatnog sredstva obezbeđenja, odnosno samo uz pokriće menicama, odobrila kredite za sledeća privredna društva:


- „Euroguma BBS“ d.o.o. u iznosu od 2.000.000 evra
- „Eko Fokus“ d.o.o. u iznosu od 1.800.000 evra
- „Inmold“ d.o.o. u iznosu od 1.900.000 evra
- „Olimpikus BP“ d.o.o. u iznosu od 1.880.000 evra
- „Porfito trade“ d.o.o. u iznosu od 1.880.000 evra
- „Vadra-prom“ d.o.o. u iznosu od 1.690.000 evra
- „Amator“ d.o.o. u iznosu od 1.690.000 evra
- „Fermin“ d.o.o. u iznosu od 1.000.000 evra i 60.000.000 dinara
- „Mihmil“ d.o.o. u iznosu od 1.300.000 evra

Poslednji komentari
  • Marija Vreme: 25.11.2014 10:49h

    A počeo kao portir u Mlekari. Ali, ko poznaje Dušana Petrovića, poznatog i kao "Dule 10 posto", samo nebo mu je granica.

  • robi Vreme: 26.11.2014 07:46h

    smrad hteo da bezi,,e pa nece moci,,sad ces malo u prdekanu...

  • meteo Vreme: 26.11.2014 16:35h

    U kojim delovima zemlje???? Gde duva gde pada??? Ovakvu prognozu i deca prave!!!

  • Lejla Vreme: 26.11.2014 17:18h

    Kristijanu Golubovicu je naneta velika steta, on je zrtva pogrešnog vremena, da ima imalo pravde i postovanja prema golubovicu od strane suda, tuzilastva, Golubovic bi bijo oslobodjen i nebi bijo uopste optuzen, zato svh koji volite, cenite i postujete Kristijana pruzite mu podrsku. Jer pravda ce biti na Kristijanovoj strani.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP