Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TRADICIONALNO PLIVANJE ZA ČASNI KRST

Bogojavljenje u znaku plivanja i ispunjenja želja!

Autor: E. A. | 19.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, kada će širom Srbije biti organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst.

Posebna čast je prvi stići do krsta

Posebna čast je prvi stići do krsta | Foto: Nenad Pavlović

Centralna svečanost obeležavanja Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za Časni krst održaće se na Adi Ciganliji, a prazničnu liturgiju u Hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu služiće patrijarh srpski Irinej, koji će prvom ko stigne do cilja uručiti Bogojavljenski krst od leda, koji je sačinjen od prošlogodišnje svete vodice.
Vesna Marjanović iz Etnografskog muzeja objašnjava da se Bogojavljanjem završava ciklus bozićnih običaja, a da važnu ulogu ima voda.


Kaže da je narod period od Božića do Bogojavljenja smatrao posebno teškim i opasnim vremenom, pogotovo noću, tako da su razni običaji, mali rituali, obavljani kako bi se porodice zaštitile od zlih sila i demona.

„Svi ističu ritualno umivanje na Bogojavljanje bogojavljenskom ili izvorskom vodom. Navodi se i umivanje preko sekire ili ulazak u kuću u tri koraka, ali mora da se pređe sekira kako bi se preseklo zlo i ušlo u novo, ‚kršteno‘ vreme, koje je podobno za život“, rekla je Tanjugu Marjanovićeva.

Kada je reč o Crkvi, ona kaže da je običaj da se tog dana blagoslovi voda koja je posvećena krštenju Isusa. Narod odlazi u crkvu i uzima vodu za koju se i dan-danas veruje da ne može da se zamrzne, da je lekovita i da leči mnoge bolesti.
„Pogotovo u selima, ta voda se čuva za kupanje tek rođene dece“, ističe Marjanovićeva i dodaje da je u narodu značaj vode ostao vrlo velik.

Kada je reč o plivanju za Časni krst, ona navodi da je prema etnografskoj literaturi, bar kada se govori o podunavskim mestima, to bio običaj u Zemunu između dva rata. „Ritual je zamro i ponovo je počeo da se obnavlja devedesetih godina“, rekla je Marjanovićeva, dodajući da su plivanje za Časni krst počele da uvode i druge sredine gde ima reka te da je to jedna vrsta novog običaja u vezi sa Bogojavljenjem.

Inače, postoji verovanje da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP