Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BESNI RODITELJI

Bojkot: Naša deca ne mogu u školu dok se u njoj uči srpski!

Autor: Tanjug | 31.08.2013 - 14:18:00h | Komentara: 3

Prvog dana nove školske godine, u ponedeljak, u osnovnoj školi u Konjević-Polju kod Bratunca, umesto 143 učenika naći će se njihovi roditelji čiji je Savet doneo odluku o bojkotu nastave zbog udžbenika na srpskom jeziku i zbog srpskih učiteljica.

Muhamed Ahmetović, predsednik Saveta roditelja ove škole, kazao je da je odluka o bojkotu nastave doneta, jer je uskraćeno pravo na izučavanje nacionalne grupe predmeta, premda su svi učenici, njih 143, bošnjačke nacionalnosti.

"Na papiru je to sve fino rečeno, ali u praksi našsa deca bosanski jezik uče iz tri knjige na srpskom jeziku i, što je najgore, taj predmet predaje im žena iz Srbije. Od ukupno 31 nastavnika, samo je jedna učiteljica Bošnjakinja, ostalo su sve Srbi", kazao je za Dnevni avaz Ahmetović.

On je dodao da problem predstavlja i to što škola nema sanitarni čvor, ni vodu.

Svi zahtevi roditelja ove dece upućeni su matičnoj školi u Kravici, kao i Ministarstvu prosvete RS u Banja Luci a, prema rečima Ahmetovića, ostali su bez odgovora, pa će zato u školu u ponedeljak, umesto dece, doći roditelji.

"Čaša se prelila ovih dana, kada smo videli obaveštenje da Ministarstvo daje besplatne udžbenike za prvi i drugi razred osnovne škole, što je za svaku pohvalu, ali su to knjige po srpskom planu i programu", žali se Ahmetović i dodaje da se "radi o čistoj obmani, jer u zvaničnim dokumentima piše da deca imaju nacionalnu grupu predmeta, a u stvarnosti uče iz udžbenika po kojima uče i srpska deca".

"Ovo više nećemo tolerisati , makar našu decu slali u školu u Federaciji BiH", poručio je on.
Poslednji komentari
  • Srbin Vreme: 31.08.2013 15:03h

    Pa i ne treba da uce Srbski jezik..ja bih ih poslao u federaciju idite tamo pa sta sad...?

  • polgara Vreme: 31.08.2013 15:04h

    Žao mi je, ali niste u pravu. Evo primer iz zemlje u kojoj živim: Da li vi zaista mislite da Turci i Arapi u Nemačkoj uče turski i arapski u školama? Varate se. Uče NEMAČKI i još jedan strani jezik, uglavnom ENGLESKI, a turski i arapski uče od roditelja ili na privatnoj nastavi. Nemam ja ništa protiv da se bunite protiv nedostatka sanitarnog čvora, to je skandalozno da jedna škola to nema, ali da zahtevate da zemlja u kojoj živite ne zahteva na INTEGRACIJI, to je van pameti. Nemačka je lider kada je u pitanju poštovanje nacionalnih manjina u EU, pa ipak deca iz Turske ne uče turski u nemačkim školama, već nemački, da bi kasnije mogli lakše da se integrišu u društvo, da rade, zarade, stvore itd. Privatno nek budu i Kinezi i Marsovci, ali društveno pripadaju Nemačkoj a ne Turskoj. Žao mi je, ali isto bih tako mislila i da deca iz Srbije žele pošto poto da uče srpski u nemačkim školama.

  • Dejan Vreme: 31.08.2013 15:17h

    mislim da bi trebali da dovedu nastavnike iz Turske i njihove udzbenike, to bi im bilo po volji sigurno!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP