Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PACIJENTI OBOLELI OD RAKA KUPUJU ULJE KANABISA NA CRNO

Bolesnike hapse ko kriminalce!

Autor: Radmila Briza | 07.06.2015 - 20:30:00h | Komentara: 5

Više hiljada srpskih pacijenata koji su obolelih od raka kupuju ulje kanabisa na crnom trištu!

Radna grupa za legalizaciju dosad imala smao dva sastanka, a oboleli se snalaze kako znaju

Radna grupa za legalizaciju dosad imala smao dva sastanka, a oboleli se snalaze kako znaju | Foto: Shutterstock

Sami se leče nadajući se da će dočekati da radna grupa za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe pri Ministarstvu zdravlja konačno iskaže stav da li će to ulje biti lek ili droga. Teško bolesni Saša Mičić (44) nedavno je čak i uhapšen kada je kupovao ulje kanabisa za lečenje multiple skleroze, od koje boluje 20 godina.


- Policija me je uhapsila kao najvećeg kriminalca. Rekao sam im da sam teško bolestan i objasnio zašto ga koristim. Razumeli su i pustili me. Oslabljen mi je vid, govor, kretanje, nisam mogao da spavam po celu noć, a bila mi je poremećena funkcija mokrenja. U novembru sam počeo da koristim ulje. Moj neurolog je rekao da nema ništa protiv. Moje stanje drastično je bolje. Imam dvoje dece i neću da dopustim da me bolest pobedi - priča on i dodaje da mu je formiranje radne grupe u Ministarstvu dalo nadu da će on, kao i svi koji se leče uljem, imati mogućnost izlečenja.

Dr Milan Savić, direktor Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava” i jedan od inicijatora legalizacije ulja kanabisa u medicinske svrhe, kaže za “Alo!” da je, iako se bavi ozbiljnom medicinom, podneo inicijativu Ministarstvu da se izmene odredbe Zakona o psihoaktivnim supstancama.

- Iskustva korišćenja tog ulja u SAD i mnogim drugim zemljama sveta su pozitivna. Lekari ga daju kao simptomatsku terpiju kod malignih bolesti. Ublažava bolove, mučninu, a dobijaju ga i oboleli od HIV-a, multiple skleroze i drugih teških bolesti - kaže dr Savić.
On dodaje da su upravo te indikacije trebalo da budu osnov da se članovi radne grupe Ministarstva zdravlja slože, ali izgleda da je zapelo zbog njihovih suprotstavljenih stavova.

Dr Predrag Nikolić, klinički farmakolog, kaže za “Alo!” da je radna grupa dosad imala samo dva sastanka, dok više hiljada obolelih od kancera kupuje ulje na crno.

- Neka država stane iza uzgoja, proizvodnje, standardizacije ulja. Ako se to desi sad, prvi pacijenti mogli bi da ga legalno dobiju za namanje godinu dana zbog procedure njegove registracije - navodi on.

Antonije Kovačević, predsednik Udruženja “Lekalizacija”, navodi za “Alo!” da ljudi umiru svakodnevno.

- Vremena za natezanja više nema. Ukoliko za predsednicu radne grupe dr Danicu Grujičić ova tema nema neki značaj, bilo bi pošteno da se povuče sa tog mesta i posao prepusti nekome ko će mu se posvetiti odgovorno i bez predrasuda - kazao je on.

Ministarstvo zdravlja: Sastali se nekoliko puta!

Dr Danica Grujičić juče se nije javljala na svoj mobilni telefon, dok u Ministarstvu zdravlja kažu da je radna grupa formirana u martu i da je imala nekoliko sastanaka.
- Formirana je da bi se na osnovu pozitivnih i negativnih stavova iz dokumentacije i primera izašlo sa jedinstvenim stavom o ulju kanabisa. To ozbiljno pitanje ne može da se rešava stavom pojedinca ili ličnim odnosom prema toj temi, već samo na osnovu egzaktnih podataka i objektivnom analizom svih merodavnih materijala - kazali su oni.

Poslednji komentari
  • Batocinac Vreme: 07.06.2015 21:58h

    U Batocini u prodavnici zdrave hrane pored srednje skole stoji natpis prodajem ulje od konoplje dodjite i uverite se

  • nikola Vreme: 07.06.2015 23:14h

    ovoj vlasti nije cilj da nacija bude zdrava.urusise zdravstvo.na preglede i operacije se ceka mesecima,lekari odlaze,aparati po bolnicama nerade, jos na desetine primera svesnog rada/nerada ministarstva zdravlja.bitan je beograd na vodi a ti narode umiri.prvo bgd na vodi lekovi i lecenje posle istorijske gradnje na kraju.dokle vise.e moja srbijo jadna li si sa ovakvim politicarima.

  • Romana Klem Vreme: 08.06.2015 00:45h

    Interesuje me da li se zna da imamo endokanabinoidni sistem receptora ?

  • Marina Vreme: 08.06.2015 00:57h

    Batocinac, ulje od konoplje se moze pronaci u skoro svim prodavnicama zdrave hrane, ali ono nema ta lekovita svojstva o kojima pricamo. Obolelima je potrebno ulje kanabisa.

  • Objektivan pristup Vreme: 08.06.2015 11:46h

    Opet kreće kanabis-botovanje! Pobogu, ljudi, budite strpljivi i sačekajte objektivne I proverene stavove. Nije sve tako sjajno, kako tvrde oni koji nekritički hvale svojstva ulja kanabisa. S druge strane, niko ne poriče da je ono nekom pomoglo. Ali, to je I dalje veoma daleko od širenja priče o leku koji leči rak. Molim vas, ne ponašajte se sektaški: "mi" i "oni", to nije dobro.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP