Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ĐELIĆ UDESETOSTRUČIO VREDNOST SVOJE FIRME

Bolji privatnik nego ministar!

Autor: Ivana Žigić | 16.05.2015 - 13:45:00h | Komentara: 5

Iako u vreme svoja dva mandata u Vladi Srbije bivši ministar ekonomije i finansija i potpredsednik vlade Božidar Đelić nije najsrećnije baratao državnim finansijama, u privatnom životu rukovanje novcem mu očito ide mnogo bolje. Tako je vrednost njegove kompanije SCI ALMIL u Parizu za godinu dana uvećana čak desetostruko!

Ume samo za  svoj džep:  Božidar Đelić

Ume samo za svoj džep: Božidar Đelić | Foto: RAS

Naime, Đelić je, nakon što se manuo državnih funkcija i povukao iz politike, osnovao privatnu firmu SCI ALMIL u Parizu. Kompanija u kojoj Đelić ima udeo od 99 odsto, a koja se bavi iznajmljivanjem zemljišta i nekretnina, na kraju 2013. imala je vrednost od 1.000 evra. U januaru ove godine njena vrednost je desetostruko uvećana, te je i sam Đelić u poslednjoj zvanično prijavljenoj imovinskoj karti Agenciji za borbu protiv korupcije naveo da je vrednost njegovih akcija, odnosno kompanije jer je on vlasnik 99 odsto akcija, 9.900 evra.


Sumnjičili ga za korupciju


Zbog vlasništva nad kompanijom „House of Europe Invest B. V.“, Agencija za borbu protiv korupcije je u januaru 2011, dok je Đelić bio potpredsednik vlade, podnela Prekršajnom sudu u Beogradu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv njega, jer u roku od 30 dana od dana izbora nije preneo upravljačka prava u tom preduzeću, što je morao da uradi.
Đelić je, s druge strane, tvrdio da je sve uradio po zakonu, te da je preneo upravljačka prava u firmi.

Prema podacima koji su dostupni na francuskim sajtovima, navodi se da kompanija nema zaposlene, te je logični zaključak, koji se nameće, da nekadašnji ministar finansija sam renta placeve i stanove u glavnom gradu Francuske!

Inače, osim ove kompanije, Đelić ima ima i 100 odsto akcija u kompaniji „House of Europe Invest B. V.“ u Holandiji, a prema podacima iz njegove imovinske karte, ukupna vrednost tih akcija iznosi 30.000 evra. Za razliku od firme SCI ALMIL, njena vrednost se poslednju godinu nije menjala.

Da nije iznenađenje da Đelić u privatnom biznisu pokazuje bolje rezultate nego u rukovođenju javnim finansijama, ocenjuje ekonomista Ljubomir Madžar.

- U privatnom biznisu on je slobodan da radi šta hoće i preuzima rizik za koji će biti kažnjen ili nagrađen. U javnoj sferi je pak situacija drugačija, tu su brojna ograničenja i on kao ministar nije mogao odlučivati kako je sam hteo, već je bilo i drugih članova vlade sa kojima se moralo usklađivati. Po mom mišljenju, bilo ko da je bio na njegovom mestu ne bi se u onim uslovima preterano proslavio - ističe Madžar.

Imovinska karta Božidara Đelića:

- Kuća (425 kvadrata)
- Plac (10 ari)
- Šuma (32 ara)
- Plac bez prava izgradnje (12 ari)
- Automobil „jugo kabrio“ (2002. godište)
- Firma „House of Europe Invest B. V.“ u Francuskoj (100% akcija)
- Firma SCI AMIL u Holandiji (99% akcija)

A nekad vozio „jugića“


Zanimljivo je da se po dolasku u Srbiju predstavljao kao siromah, te je kružila priča da je morao da spava kod tetke na kauču. Prema zvaničnoj imovinskoj karti vozio je „jugo kabrio“ iz 2002. godine. Nakon izlaska iz vlade, gradio je uspešnu privatnu konsultantsku karijeru.

Poslednji komentari
  • ljubica Vreme: 16.05.2015 14:50h

    Lako je Djelicu on je nasao i 11 miliona evra ispod tetkinog kauca.

  • koviljka grujic Vreme: 16.05.2015 15:28h

    Od tetkinog kauca napravi bogatstvo.Svaka cast Srbijo siromasnima saljete uterivace dugova oduzimate kuce za neplacene racune a lopovsku bandu koja je pokrala od 2000 ovaj narod nemozeta da strpate u zatvor.KOji blam za drzavu.Ovaj doso kao mis iz inostranstva da digne srbiju iz pepela uzeo sve sto mu je trebalo i postao bogati pacov(ekspert)a mi srbi budale ujos vecem pepelu koji preti da nas zatrpa.

  • Vitez Vreme: 16.05.2015 15:55h

    Pa jeli ekspert ili nije. Bješe ovaj Đelić pošten dok ne dođe u Srbiju. No on i đeli,đeli, ali kako se obogati i Čeda i Perčević, i Nikolić tj. i pozicija i opozicija.

  • Pera Vreme: 16.05.2015 16:36h

    U predmetnoj imovinskoj karti nije notifikovan stan u Parizu, u ulici Bd Delessert, gde kvadratni metar stana kosta 15.000 evra. Sitnica

  • Ricardo Vreme: 16.05.2015 22:34h

    Folirant do daske i ne pitajte ga za prvi milion kako je zaradio.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP