Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BOG POGLEDAO UŽIČANE:

Bomba od 900 kilograma pala u 2.000 tona kerozina i nije eksplodirala!

Autor: Kurir | 31.10.2014 - 12:36:00h | Komentara: 2

Šta bi se dogodilo da je projektil ispaljen sa američkog aviona F 117 eksplodirao u dva miliona litara kerozina, i kakva bi šteta po okolinu i čitav kraj nastala, sada može samo da se nagadja.

Užice

Užice | Foto: Wikipedia

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP­a Srbije uništili su juče na prostoru aerodroma Ponikve NATO projektil težak 900 kilograma, nadjen u rezerovoaru za kerozin, kilometar od aerodromske piste, zaostao od bombarodavanja 1999. godine. Radi se o bombi BLU 109, koja je samo jedna od više od 700 projektila koji su, ovaj, nekada vojni aerodrom pogodili marta, maja i juna 1999. godine.
– Laserski navođena bomba probila je 1,5 metara zemlje i pola metra debelu betonsku armiranu ploču, presekla armirani stub prečnika više od pola metra, upala u 2.000 tona kerozina i - nije eksplodirala – objašnjava Bratislav Rančić, načelnik uprave Civilne zaštite u Sektoru za vanredne situacije.

F117

F117 | Foto: www.defenselink.mil

Šta bi se dogodilo da je projektil ispaljen sa američkog aviona F 117 eksplodirao u dva miliona litara kerozina, i kakva bi šteta po okolinu i čitav kraj nastala, sada može samo da se nagadja. Posle pronalaženja bombe najteži posao imali su demineri MUP­a Srećko Gavrilović, Dragan Stojković i Jovan Petrović čiji je zadatak bio da u mračnom rezervoaru iz kog je u medjuvremenu istoćen kerozin razoružaju bombu, odnosno, skinu joj upaljač.
– Ovo je bio poseban izazov... Imala je električni upaljač, ali, ovo nam nije bilo prvu put da se susrećemo sa ovom vrstom bombe – pričaju demineri. Bomba je juče izvadjena iz rezervovara, stavljena na kamion pun peska i prevezena kilometar dalje, gde je uništena u kontrolisanoj eksploziji... Iza bombe ostao je krater 20 metara širok i 15 dubok...
Poslednji komentari
  • milisav Vreme: 31.10.2014 16:43h

    nasa braca Amerikanci su sigurno namerno bacali pokvarene bombe ! Oni su bili vrlo uvidjavni i vrlo temeljni u unistavanj jedne male zemlje.Malo im teze ide sa nesto vecom Rusijom,koja cak moze i da se brani i cije bombe garantovano eksplodiraju ...Bilo bi lepo od njih da nam uskoro posalju snimke iz svojih lepih gradova ...

  • Branko Vreme: 31.10.2014 23:57h

    Znali su amerikanci šta gadjaju. Nije to kao "slucajno".

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP