Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BAKARNA GROZNICA U ISTOČNOJ SRBIJI

Bor: Milijardu dolara pod zemljom!

Autor: Tanjug | 22.09.2013 - 14:23:00h | Komentara: 0

Geološka istraživanja koja je RTB Bor sproveo od 2009. godine pokazala su da u novim ležištima koja su pronađena ima rude bakra vredne nešto više od milijardu dolara, a uskoro će početi i istraživanja na području pored Knjaževca u delu izmedu Minićeva i Novog Korita.

bušenje

"Ukupna vrednost metala u novootkrivenim ležitima prelazi milijardu dolara, to znači da su istraživanja u potpunosti ispunila očekivanja", kaže za Tanjug rukovodilac Sektora za geologiju Rudnika bakra Bor, Trajča Tončić.

On objašnjava da je na početku istraživanja 2009. godine u Jami otkriveno najbogatije rudno telo "T" koje je otkopano za nepune tri godine i donelo profit od preko 40 miliona dolara.

"Potom smo otkrili još dva nova: "T1" i "T2" čija je eksploatacija otpočela ove godine, a reč je o 700.000 tona rude sa prosečnim sadržajem bakra od 1,7 odsto", navodi Tončić.
On kaže da se uporedo istraživalo i na površini, pa je otkriveno i ležite "Kriveljski kamen" sa rezervama od 75 miliona tona rude srednjeg sadržaja bakra od 0,26 odsto.

"Ukupna vrednost metala u novootkrivenim ležištima prelazi milijardu dolara, to znači da su istraživanja u potpunosti ispunila očekivanja", kaže Tončić.

U Rudarsko topioničarskom basenu Bor su 2009. godine, uz opremanje rudnika i modernizaciju flotacija, započela i obimna geološka istraživanja sa ciljem da se pronađu nova ležita sa što većim sadržajem bakra, kao i da se obezbede više od 60 hiljada tona koncentrata godišnje, koliko je neophodno za rad nove topionice.

Dosad je uloženo oko pet miliona evra u kupovinu modernih bušilica i ostale opreme.

Početkom ove godine stigle su dve najsavremenije i najmoćnije mašine koje je RTB ikad imao, koje mogu dostići dubinu do 2,8 kilometara. Jednom od njih istražuje se okolina rudnog tela Kriveljski kamen, dok druga radi u Majdanpeku.
U kombinatu bakra su zadovoljni postignutim rezultatima.
U završnoj fazi je i procedura dobijanja istražnog prava za predeo u okolini Knjaževca, na prostoru izmedu Minićeva i Novog Korita. Dobijene su sve saglasnosti nadležnog ministarstva i za desetak dana očekuje se rešenje, posle čega će se krenuti u trogodišnja geološka istraživanja, kažu u RTB-u Bor.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP