Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BRUTALNO UBISTVO MLADIĆA PODIGLO NIŠ NA NOGE

Borba za Vuka, borba za nas!

Autor: V. Torović | 16.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Počelo je kao borba za Vuka, ali ovo nije samo borba da se utvrdi šta se tačno dešavalo i zašto je naš drug ubijen. Ovo je istovremeno i borba za sve nas, mlade ljude.

Protest

Protest | Foto: K. Kamenov

Želimo da se zaustavi nasilje i da slobodno, bez straha možemo da izađemo i družimo se po niškim kafićima i klubovima - poručio je Petar Pešić, učenik niške Gimnazije „Svetozar Marković“ na jučerašnjem protestu na kojem je prisustvovalo oko sedam hiljada Nišlija na centralnom gradskom trgu u Nišu zbog ubistva Vuka Stojiljkovića(22).


Protest su podržali  uglavnom studenti  i srednjoškolci

Protest su podržali uglavnom studenti i srednjoškolci | Foto: K. Kamenov

Protestanti, među kojima je bilo najviše srednjoškolaca i studenata, zahtevali su od policije i sudstva da se što pre utvrdi prava istina o ubistvu niškog studenta medicine kojeg je u ponedeljak uveče sa četiri uboda nožem ubio Dimitrije Stevanović(20).


- Postoji ozbiljna opasnost da se pravna kvalifikacija ovog brutalnog ubistva bude netačna i da se na taj način umanji kazna izvršiocu. Moramo da izvršimo pritisak na korupmir ani deo sudstva, jer ne verujemo da će postupak da se vodi pošteno. U to nas uveravaju slučajevi ubistva devojaka Vladislave Červenko i Marije Cimbal. Ovo je pritisak zbog toga što je niška policija neprofesionalno vodila istragu. Pozivamo sve ljude koji imaju informacije ili su videli šta se desilo te kobne večeri u Parku Sveti Sava da javno istupe - poručila je okupljenim građanima profesorka Bojana Golubović, jedan od organizatora protesta. Ona je naglasila da je ovo poslednja opomena svim nadležnim insitucijama, pre svega vaspitnim ustanovama, policiji i sudstvu da krenu u kampanju protiv nasilja.

Vuk Stojiljković 1992-2014

Vuk Stojiljković 1992-2014

Katarina Dunjić, Vukova devojka, kroz suze je rekla okupljenima da je „Vuk bio anđeo na zemlji i da nije morao da ode“.


- Znao je da ovde za normalne ljude nema života i zato smo planirali da posle završnih fakulteta odemo u Nemačku. Iako je položio prijemni i za Vojnu akademiju i Građevinsko-arhitektonski fakultet, odlučio je da studira medicinu, jer je želeo da pomogne ljudima. Bio je jako ponosan, ali mu nije bio problem da radi teške poslove kako bi pomogao majci da odgaja njegovu braću i njega. Svakog leta je radio u Ostrogu - jedva čujno je ispričala Katarina.

Rodbina i prijatelji  ubijene Vladislave Červenko

Rodbina i prijatelji ubijene Vladislave Červenko | Foto: N. Mihajlović

Okupljene Nišlije su nakon protesta na centralnom gradskom trgu otišle u protestnu šetnju do Gradske kuće, suda i niške policije, zahtevajući da se ubistvo Vuka Stojiljkovića do kraja rasvetli i da svi koji su u to umešani budu pravično kažnjeni. Protestani su ispred policije uzvikivali: „Bando, bando“ i „Pravda, pravda“.

Novi protest zbog presuda u Novom Sadu

Na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu juče je ponovo održan protest zbog odluke Apelacionog suda da poništi presudu Darijanu Musiću zbog ubistva novosadske manekenke Vladislave Červenko. Sestra pokojne Vladislave Tanja kazala je novinarima da će porodica i prijatelji nastaviti sa protestima dok Musić ne bude adekvatno osuđen za zločin koji je počinio. Ona je rekla da će biti zadovoljna tek onda, kada ubica njene sestre dobije maksimalnu kaznu. Na Trgu Slobode, ispred novosadske Gradske kuće, protestvovalo je nekoliko desetina građana koji su nosili transparente: „Ubice traže slobodu, a naša deca ne mogu da počivaju u miru“, „Ubiću je, tući ću je do smrti, može mi se, „Srbija je...“ Zajedno sa članovima porodice Červenko, protestvovao je i Bojan Cimbal, čija je sestra ubijena pre godinu dana na Bulevaru cara Lazara u Novom Sadu i zatim zapaljena, a suđenje ubici još nije počelo.

Beograd ostao nem

Za razliku od Niša i Novog Sada, gde su se građani u velikom broju odazvali na protest, i tako izrazili svoje nezadovoljstvo neefikasnošću pravosudnog sistema, Beograd je juče ostao nem. Na skup, koji je zakazan za 12 časova na Trgu republike, došlo je samo dvoje ljudi. Na Trg je, međutim, došla i potpredsednica URS-a Suzana Grubješić, ali su je protestanti zamolili da politika ne bude deo skupa. J. J.

Poslednji komentari
  • Marija Vreme: 16.02.2014 09:33h

    Nije doslo dvoje nego jedanaestoro ljudi, ali zar je i bitno...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP