Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISTRAGA

Borovica uhapšen zbog kredita!

Autor: S. Vojinović | 10.05.2013 - 07:45:00h | Komentara: 0

Dušan Borovica, vlasnik više preduzeća u sistemu “Borovica”, uhapšen je zbog istrage koja se vodi o poslovanju Razvojne banke Vojvodine (RBV), saznaje “Alo!”. Borovica je već bio hapšen prošle godine zbog “Vojvodinaputa”, čiji je vlasnik, ali je u međuvremenu u oktobru pušten iz pritvora!

Dušan Borovica

Dušan Borovica | Foto: B. Vučković

Naš izvor iz Tužilaštva za organizovani kriminal potvrdio je da je Borovica na njihov predlog ponovo u sredu lišen slobode.


- Na naš predlog, a po odluci sudije iz prethodnog postupka, Borovica je uhapšen u okviru istrage koja se vodi protiv RBV-a. U pitanju je kredit koja su njegova tri preduzeća uzela od te banke u iznosu od 2,6 milijardi dinara. Zbog tih kredita, u martu ove godine uhapšeno je troje zaposlenih u RBV-u. Borovica je od u srede u pritvoru u Beogradu - dodaje naš sagovornik.

Kako još saznajemo, milionske kredite Razvojna banka Vojvodine davala je Dušanu Borovici bez odgovarajućih garancija. Niame, kao sredstva obezbeđenja davao je menice i ovlašćenja iz poslovnog sistema “Borovica”, kao i njihova međusobna jemstva, iako su preduzeća koja su izdavala menice tada i sama bila korisnici kredita.

- Borovica je lično ugovarao sve kredite sa ljudima iz RBV-a, ali je naređivao kako da se koristi pozajmljeni novac i gde da se usmeri, tako da je on, uprkos tome što je imao direktore u firmama, najodgovorniji za sve te transakcije - priča izvor “Alo!”

Razvojna banka Vojvodine

Razvojna banka Vojvodine | Foto: N. Mihajlović

Podsetimo, krajem marta, pripadnici radne grupe Uprave kriminalističke policije priveli su troje bivših čelnika Razvojne banke Vojvodine zbog sumnje da su odobravali kredite mimo zakona i važećih procedura te banke. Oni se terete da su, u dogovoru sa Dušanom Borovicom, kršeći zakonske i podzakonske akte i interne propise banke, za šest njegovih firmi odobrili ukupno 45 plasmana bez adekvatnih sredstava obezbeđenja. Na taj način su, usled nesposobnosti otplate dospelih potraživanja, ovim privrednim društvima, a na štetu banke, pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 25 miliona evra.


Prema podacima Narodne banke Srbije, šest preduzeća kojima upravlja Borovica nalaze se u blokadi u ukupnom iznosu većem od 1,5 milijardi dinara.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP