Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GLAVA TURČINA NABIJENA NA SABLJU

Bosance šokirao grb Kikinde, koji je još iz 19. veka!

Autor: A. P. | 12.06.2015 - 17:07:00h | Komentara: 3

Na internet stranici jedno popularnog bosanskog portala pod oznakom šokantno preneta je priča o grbu Kikinde, banatskog grada nedaleko od granice sa Rumunijom!

Kikinda

Grb sa zvanične prezentacije grada| Foto: printscreen

U pitanju je gradski grb na kome se na crvenoj podlozi nalazi sabljom probodena turska glava, koju vitez drži u desnoj ruci, ispod koje je naslikano srce. Spomenuti portal prenosi da vlast u ovom mirnom banatskom gradu poznatom po sovama, već izvesno vreme umesto zvaničnog grba koristi pečat Velikokikindskog distrikta na kome se nalazi lav koji u jednoj ruci drži mač, a u drugoj tursku glavu.

Kikinda je inače naseljena još sredinom 18. veka, kada je srpski narod na ovom prostoru vodio brojne bitke za oslobođenje od turskog ropstva. Iz tog perioda i potiče gradski grb. Po zakonu i statutu opština, grb ne može biti promenjen bez javne rasprave. Videćemo da li će lokalne vlasti u Kikindi podleći pritiscima da se grb promeni.

Poslednji komentari
  • ana Vreme: 12.06.2015 17:57h

    kad je taj grb napravljen oni nisu bili jos ni punoglavci.Takvi bi da uniste i piramide i sve tekovine civilizacije. Šta je za njih 1 grb

  • Kikinda Vreme: 12.06.2015 22:15h

    Ne razumem zašto se toliko nadmećemo u glupostima, to je istorijski grb, pa šta. Zašto bismo ga menjali? Nekome se ne sviđa, dobro, njihov problem. To ne znači da će Kikinđani i danas tako da se ponašaju prema Turcima. I grad Vršac ima istu tu ruku sa iskuanom sabljom i odsečenom turkom glavom. Oni koji ne znaju zašto je tako neka pročitaju istoriju Banata i ustanak Srba protiv Turaka u Banatu u XVI veku pa će znati zašto banatska heraldika ima lava, mač i vrlo često vitešku ruku sa odsečenom glavom tadašnjeg neprijatelja. Taj grb nema baš nikakve veze ni sa današnjim Turcima, niti sa Bošnjacima, niti je uperen protiv Islama.

  • Goran Vreme: 15.06.2015 16:59h

    Sad su to primetili, i sad ce da se bune?? Dobro nisu jos 200,300 godina primetili pa onda da se bune. Gledajte vi malo u svoju avliju,a ne u tuđu. Grb ostaje gde je, i kakav je!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP