Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POBUNA!

Bosanci protestovali zbog
“Marša na Drinu”! (VIDEO)

Autor: N.V. | 16.01.2013 - 11:16:00h | Komentara: 29

Spektakularni nastup beogradskog hora “Viva Vox” pred stranim diplomatama u Generalnoj skupštini UN izazvao je, kako oduševljenje, tako i negodovanje posle izvođenja pesme “Marš na Drinu”.

Beogradski hor

Beogradski hor "Viva Vox" | Foto: facebook

Naime, predstavnici Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama poslali su protestno pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, Ban Ki Munu u kom navode da su razočarani i veoma uvređeni zbog izvođenja ove srpske, kako kažu, “ozloglašene” i “napadačke” nacionalističke pesme.

Ovako glasi pismo koje je poslato Ban Ki Munu u ime 350.000 bosanskih Amerikanaca i 50.000 bosanskih Kanađana:
“Vaša ekselencijo, u ime 350.000 bosanskih Amerikanaca, i 50.000 bosanskih kanađana želimo da izrazimo svoje razočarenje zbog Vaše namere na koncertu održanom u Ujedinjenim nacijama, koji je organizovao Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Republike Srbije. Koncert je bio skandalozno uvredljiv za žrtve genocida u Bosni i Hercegovini jer je hor otpevao ozloglašenu i napadačku srpsku nacionalističku pesmu “Marš na Drinu”.
Genocid do kog je došlo u Srebrenici i Žepi, i drugim delovima Bosne i Hercegovine, bio je sproveden od strane srpskih agresora pevajući ovu pesmu dok su silovali, ubijali i etnički čistili ne srpsko stanovništvo. Ova posebno fašistička pesma je korišćena da inspiriše širenje mržnje protiv svega ne srpskog, i takođe je korišćena kao instrument podsticanja inspiracije ubistva hiljade ne srpskih civila od strane srpskih nacionalista. Žalosno je da je ista pesma odjeknula prošle noći u Ujedinjenim nacijama sa svesrdnom podrškom UN.
Zbog sramotne uloge Ujedinjenih nacija u genocidu koji su počinile srpske snage u gradovima širom Bosne i Hercegovine, užasno je videti kako su prostorije Ujedinjenih nacija iskorišćene za izviđenje ove ratnohušačke pesme, uz koju su počinjeni ratni zločini i genocid u Bosni i Hercegovini.
Zauzimamo se da Vi i Ujedinjene nacije uputite izvinjenje svim ratnim žrtvama u Bosni i Hercegovini, stradalim od strane srpskih nacionalista.
Takođe pozivamo stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, Mirsadu Čolaković, da kopira ovo pismo i izda zvaničan protest Ujedinjenim nacijama zbog ovog sramnog čina.”

Poslednji komentari
  • Maja Vreme: 16.01.2013 12:18h

    Autor- Bosanac ne poznaje historiju. Marš na Drini nije fašistička pjesma, to je prelijepa pjesma, epopeja srbskih boraca iz 1. svjetskog rata. Žao mi je bosanske izbjeglice - muslimane. Neka ne mrze druge narode....

  • misa Vreme: 16.01.2013 12:49h

    Da li su se zalili kada je becka filharmonija svirala "Mars na Drinu" za novu godinu??

  • Danica Vreme: 16.01.2013 13:13h

    Da u ratu uvek postoje dve strane, valjda je poznato.Ova pjesma je posvećena srpskim borcima u Prvom svjetskom ratu i Cerskoj bici, a tada nam je bio zajednički neprijatelj AU.Ili možda nije, dragi moji Bosanci?

  • Dejan Vreme: 16.01.2013 13:15h

    Ova pesma nema veze sa ratom u Bosni, čak je i Džoni Štulić uradio obradu ove pesme...

  • obrazovana Vreme: 16.01.2013 13:21h

    Marš je vojnička muzika, te nikako ne može biti marš mira!! Može biti marš ZA mir... ovce...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP