Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UŽAS!

Bosna strepi: Posle vode slede antraks, besnilo, aflatoksin

Autor: Tanjug | 22.05.2014 - 18:10:00h | Komentara: 0

Na hiljade grla uginulih žvotinja, većinom krupne stoke koja je u fazi raspadanja, preti da nakon poplava u Bosni i Hercegovini izazove pojavu zaraznih bolesti - crnog prišta ili antraksa, besnila i mnogih drugih koje su prenosive na čoveka, upozorili su stručnjaci.

a

Doboj pod vodom

Predstavnici Veterinarske komore Federacije BiH i Veterinarskog fakulteta u Sarajevu su naglasili da država nema nijednu spalionicu kako bi se mogla ukloniti krupna uginula stoka.

Dekan Veterinarskog fakultata Nihad Fejzić objasnio je da Civilna zaštita raspolaže sa samo dve manje spalionice i da nisu u mogućnosti da odgovor novonastaloj situaciji.

"Hrvatska i Srbija su nam ponudile određenu pomoć za spaljivanje uginule krupne stoke. Koliko smo informisani, već je određeni broj uginulih grla poslat prema Srbiji, gde će biti spaljena", preneo je Fejzić i dodao da su danas usaglasili pet mera koje se hitno moraju preduzeti u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Među merama koje su stavljene u prvi plan je neškodljivo uklanjanje lešava, tamo gde se to bude moglo sprovesti, a na terenu se već sprovode pojačane mere dezinfekcije i deratizacije, s obzirom da je moguća pojava velikog broja glodara koji su prenosioci zaraza.

Stručnjaci upozoravaju i na zemljišnu infekciju, odnosno pojavu crnog prišta ili antraksa, mogućnost pojeve besnila kao rezultat pomeranja divljih životinja iz njihovih ekoloških staništa čime zarazu prenose na domaće životinje.

Rukovodilac službe Civilne zaštite na Veterinrskom fakultetu Edin Šatrović tvrdi da je krizni štab fakulteta već sačinio spisak prioritetnih nabavki vakcina i dodao da će fakultet staviti na raspolaganje svoje labaratorije za proveru sigurnosti hrane animalnog porekla i labaratoriju po pitanju stočne hrane, uz napomenu da se očekuje pojava i aflatoksina u žitaricama, a onda i u mleku.

Regionalni probelem, upozorio je, je pojava komaraca, naglasivši da će Savet ministara BiH raditi s Hrvatskom i Srbijom koordiniranu akciju zaprašivanja područja zbog pojave komaraca koji su prenosioci bolesti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP