Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BOŽIDAR ĐELIĆ POKUŠAO DA NAVUČE MINISTRA FINANSIJA MLAĐANA DINKIĆA DA PREKRŠI ZAKON

Boža se sapleo o Mlađu!

Autor: I. Kljajić | 08.03.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

Funkcioner Demokratske stranke Božidar Đelić pokušao je da navuče ministra finansija Mlađana Dinkića na protivzakonitu radnju, da trećem licu, u ovom slučaju Razvojnoj banci Vojvodine, uplati budžetski novac namenjen isključivo političkim partijama, otkriva “Alo!”.

Kuku, lele, propade mi pakleni plan!

Kuku, lele, propade mi pakleni plan! | Foto: Vesna Lalić

Resorni ministar je praktično odbio da garantuje za kredit koji je DS pod veoma povoljnim uslovima uzeo od pomenute banke i zbog neizmirenih obaveza zapao u blokadu svih računa.


Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu finansija, država je obavezna da sredstva koje strankama sleduju za redovan rad uplaćuje isključivo partijama i to na njihov račun, a u skladu s izbornim rezultatima.

Biće opet slavlja  kad legnu plate: Sedište DS-a  u Krunskoj

Biće opet slavlja kad legnu plate: Sedište DS-a u Krunskoj | Foto: Goran Sivački

Zaposleni u DS bez plate

Blokada svih računa DS-a praktično znači da će i 134 zaposlena u toj stranci ostati bez plata do daljeg. Prema podacima iz Poreske uprave, firme koje su u prinudnoj naplati nisu u mogućnosti da uplaćuju plate svojim zaposlenima. Inače, prosečna neto zarada u DS-u je oko 32.000.

- Međutim, Đelić je u ime DS-a tražio da se budžetske pare preusmere na banku od koje su dobili kredit za potrebe izborne kampanje, što bi bilo direktno kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti - objašnjava naš izvor iz tog ministarstva.

Povod za ovu ujdurmu, koju je započeo Đelić, a kontrirao lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, leži u blokadi svih računa DS-a zbog neizmirenih ugovornih obaveza demokrata prema Razvojnoj banci Vojvodine. Demokratama je ta banka odobrila kredit od čak 3,2 miliona evra za finansiranje kampanje 2012. samo na osnovu dve blanko menice, bez ikakvih dodatnih garancija.

Božo,  ko drugome  jamu kopa...

Božo, ko drugome jamu kopa... | Foto: FoNet

DS je dobio kratkoročni kredit u iznosu od 360.000.000 dinara sa rokom vraćanja do šest meseci i sa kamatnom stopom od 1,4 odsto mesečno.
Portparol URS-a Marko Selaković tvrdi da je Đelićeva namera bila da provocira Dinkića.
- Ne vidim razlog zbog kojeg bi demokrate tražile da ministarstvo učini nezakonitu stvar, osim ako im nije bila ideja da po ko zna koji put optuže Dinkića da je kriv za sve. Možda su oni navikli da rade mimo zakona, ali URS i ova vlada poštuju zakone - izjavio je on.
Božidar Đelić juče nije odgovarao na naše pozive i poruke, a iz DS-a su i dalje ćutali o tome zašto je njihova stranka zahtevala da budžetski novac ode direktno RBV-u.
Iako strankama nije dozvoljeno da pare namenjene za redovan rad koriste za kampanju, sve one su zbog manjkavosti zakona praktično primorane da kreditne obaveze preuzete zbog kampanje izmiruju s računa za redovne aktivnosti, a ne sa posebnog računa za konkretnu izbornu kampanju, pošto se taj račun nakon izbora gasi. Međutim, jedino je DS tražio od Ministarstva finansija da novac direktno uplati banci koja potražuje pare od DS-a.

Marko Selaković

Marko Selaković | Foto: FoNet


Veroljub Arsić, direktor Srpske napredne stranke, priznao je za “Alo!” da je ta partija otplatila svoja dva kredita sa računa za redovan rad SNS-a i opravdao se tvrdnjom da nešto takvo u zakonu nije izričito zabranjeno. Ipak, Agencija za borbu protiv korupcije je saopštila da “kredit koji je uzet za potrebe finansiranja izborne kampanje ne bi trebalo da se otplaćuje novcem koji je iz budžeta dobijen za finansiranje redovnog rada, već iz drugih izvora finansiranja koji su političkom subjektu dostupni (članarine, prilozi, prihodi od imovine)”.
Poslednji komentari
  • Pistaljka Vreme: 08.03.2013 12:39h

    Jos jedan od promasaja majstora od tetkinog kauca. Pa ne zakopcava se Mladja na ledja.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP