Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KOLIKO KOŠTA MESTO U RAJU?

BOŽE, POMILUJ ME GREŠNOG: Srpski političari i biznismeni viđeniji ktitori (FOTO)

Autor: Ivana Kljajić | 19.04.2015 - 20:00:00h | Komentara: 4

Okajanje grehova, približavanje bogu ili iskreno dobročinstvo? Spoj kapitala i crkve dešava se vekovima bez obzira na motive sponzora, pa se tako i danas među “viđenijim” ktitorima prepoznaju vladari (političari s funkcijama predsednika i ministara) ili bogati feudalci (uspešni biznismeni, često i sa sumnjivim poreklom kapitala).

Zidanje Tomine  crkve u Bajčetini

Zidanje Tomine crkve u Bajčetini | Foto: Nebojša Raus

 Sedište Vlade Srbije godinama je stecište onih koji žele da budu savremeni Nemanjići, pa od ministarskih plata, ušteđevine ili nasledstva uspevaju i da budu i graditelji verskih objekata. Imajući u vidu visok rejting SPC, ovaj vid dobročinstva i poniznost koju političari pokazuju prema crkvi odlično se uklapaju s njihovom večitom potrebom da očuvaju svoje pozicije. Uzvratni gest zahvalnosti crkve prema svom sponzoru ponekad poprima i bizarne oblike, pa se događa da lik lokalnog funkcionera ili biznismena osvane na freski.

Tomislav Nikolić
Aktuelna garnitura vlasti krenula je u dobročinstvo s Andrićevog venca. Predsednik Tomislav Nikolić položio je kamen temeljac za izgradnju Hrama Svetog Velikomučinika Dimitrija u svojoj rodnoj Bajčetini. U skladu s crkvenim propisima i dogovorom s Upravnim odborom eparhije Žičke, zemljište i novopodignuti hram će, po osveštenju, biti preneti u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve.

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: Oliver Bunić

 - S dugo očekivanom radošću ističemo da je gospodin Nikolić, otkako je Srbija postala samostalna republika, prvi predsednik koji je smogao snage da pristupi gradnji crkve, i to u jednom, više nego teškom vremenu - pohvalio je ovaj gest vladika šumadijski Jovan.

Bratislav Gašić

Rodni kraj nije zaboravio ni ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je sa svojom porodicom ktitor crkve koja se gradi na brdu Bagdala kod Kruševca.
- Velika mi je čast što imam mogućnosti da pomognem da se izgradi crkva na mestu gde je još pre 10 godina zacrtano da se ona podigne. Kada sam 2012. godine, na Vidovdan, dobio orden Svetog Save od patrijarha Irineja i episkopa kruševačkog Davida, pitao sam kako i na koji način mogu da pomognem i drago mi je što sam u mogućnosti da to i učinim - ispričao je nedavno Gašić za naš list.

Udario kamen  temeljac za  crkvu na brdu  Bagdala:  Bratislav Gašić

Udario kamen temeljac za crkvu na brdu Bagdala: Bratislav Gašić | Foto: Slaviša Milenković

 Upitan odakle mu novac za izgradnju crkve, Gašić objašnjava da je privatnik već 27 godina, a da se privatnim poslom bavi i njegov brat.

Gašićeva crkva

Gašićeva crkva | Foto: Slaviša Milenković

 - Za razliku od drugih, ja sam ušao u politiku sa „audijem Q7“, a ne sa „fićom“. Pitanje otkud novac je zapravo za one koji u politiku ulaze sa „fićom“, a iz nje izlaze sa „audijem“. Moja porodica i ja smo uvek pomagali kad god, gde god i kome god smo mogli i to svi znaju, a budite sigurni da ćemo to i dalje činiti - naglašava Gašić.

Velimir Ilić

Lider Nove Srbije i ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije dobio je čak pet ordena od SPC zbog svog ktitorstva i pomoću u podizanju pravoslavnih crkava i manastira.

Ima čak pet ordena SPC: Velimir Ilić

Ima čak pet ordena SPC: Velimir Ilić | Foto: Emil Čonkić

 U zadužbinarskoj biografiji Ilić je, između ostalog, utefterio pet miliona dinara za infrastrukturu Crkve Uspenija Presvete Bogorodice kod Čačka, doprinos u dovršavanju bogomolje u Kačulicama, obnova manastira Mileševa...

Stanko Subotić Cane

I biznis sfera u Srbiji godinama je bila rasadnik donatora gradnje verskih objekata, a često su to bile i osobe osuđene ili osumnjičene za dela suprotna božjim zapovestima. Biznismen Subotić, optužen za šverc cigareta, finansijski je filovao Hram Hrista Spasitelja u Ubu i zaslužio tablu sa posebnom posvetom.

Urezan na mermernoj  ploči: Cane Subotić

Urezan na mermernoj ploči: Cane Subotić

 “Crkva pamti dobrotvora Stanka Subotića iz Uba“, piše na mermernoj ploči pored glavnih vrata ovog hrama. Zbog optužbi za šverc cigareta i mogućeg hapšenja, Subotić je 2011. propustio da iz Ženeve dođe u Ub na ceremoniju osveštenja ove crkve. 

Borislav Pelević
Nekadašnji naprednjak sazidao je čak dve crkve: drveni hram svetog velikomučenika Lazara u zaseoku Sekulić u Zaovinama na Tari i crkvu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Borislav Pelević

Borislav Pelević | Foto: Emil Čonkić

 - Podigao sam te crkve, a učestvovao sam u izgradnji i mnogih drugih, zbog čega sam dobio visoko odlikovanje SPC – Svetog kralja Milutina na šta sam jako ponosan – kaže Pelević, koji je pored crkve isplanirao i sopstveno grobno mesto i izgradio veliki spomenik na kojem je ugravirana biografija lidera Stranke srpskog jedinstva.

Dragan Marković Palma
Dragan Marković Palma je rešio da sa porodicom najvećim delom finansira izgradnju crkve u Končarevu.
- Moja slika neće biti kao freska. Nikad nisam voleo da mi prave neke spomen-ploče, da se ulice zovu po mom nadimku i slično. Moje freske u crkvi u Končarevu neće biti - rekao je Marković.
Selfi sa svecima
Savremeno ktitorstvo unelo je u crkve i neke nove, bizarne detalje, poput fresaka sa likovima političara ili biznismena. Poslanik SNS-a Miodrag Nikolić osvanuo je na freskama u seoskoj crkvi u Rakitovu, nadomak Jagodine. Vidno mlađi nego danas, Nikolić Svetom Luki daruje hram, čiji je ktitor.

Nikolić daruje hram Svetom Luki

Nikolić daruje hram Svetom Luki

 - Čovek vredi onoliko koliko ostavi trag za sobom, to je moja životna filozofija. Ponosan sam što sam uspeo da sagradim crkvu, a od patrijarha Pavla dobio sam orden Svetog Save prvog stepena - pohvalio se Nikolić, koji je i jedini poslanik koji poseduje avion o čemu smo već pisali!

Kostić sa porodicom  u barki spašenih

Kostić sa porodicom u barki spašenih

 Mesto među besmrtnima dobio je i čačanski biznismen Milenko Kostić, i to sa celom porodicom. Freskopisac ih je smestio u barku kojom plove spaseni.
- Uopšte nemam nekih problema da se nelagodno osećam. Mnogo sam tim crkvama pomagao, i dan danas im pomažem. Osećam se vrlo prijatno - objasnio je Kostić.
Ko tebe evrom, ti njega ordenom
- Porodica Bogoljuba Karića, bivšeg vlasnika „Mobtela“ koji je na Interpolovoj poternici, dobila je 1997. od SPC orden za svoje zasluge u podizanju svetih hramova po Srbiji. 
- Miroslav Mišković, direktor „Delta Holdinga“, odlikovan je 2006. za doprinos izgradnji Hrama Svetog Save na Vračaru. U maju 2013. protiv Miškovića je podignuta optužnica za malverzacije u privatizaciji
- Milo Đurašković, vlasnik „Nibens grupe“, dobio orden SPC 2009. za obnovu manastira u svom zavičaju. Sa Miškovićem je optužen za malverzacije u privatizaciji
- Slobodan Radulović, bivši direktor „C marketa“, odlikovan je 2006. godine za doprinos izgradnji Hrama Svetog Save, a te godine je, zbog optužbe za privredni kriminal, pobegao iz Srbije. 
Poslednji komentari
  • Vasilj Vreme: 19.04.2015 21:37h

    Nemam ni ja komentar. Svi umiremo isto. I dilazi se po pravdu ogoljeno, bez eura, kula, aviona, kkamiona. I bez one zaduzbine. Samo goli sa svojom savescu, da se ne zaludjuju ovi bisnis-politicari i ostali.

  • zile Vreme: 20.04.2015 00:23h

    pa niste bas sve nabrojali. zaboravili ste na hram Svetog luke, ko ga je pravio i ko pociva u kripti tog hrama. A to nije istorija, desilo se ne mnogo godina unazad

  • niski Vreme: 20.04.2015 06:22h

    Odakle Vam novac za gradnju crkava pokajnica. U Nisu nema para za javnu kuhinju, a vi crkve gradite. Popovi i politicari voze najbolja kola. Isti ste , Bog vam nece gledati kroz prste.

  • lola Vreme: 20.04.2015 07:43h

    " često i sa sumnjivim poreklom kapitala" , ne cesto,nego uvek.samo kad bi temelji znali da govore !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP