Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRAVDA NIJE ZADOVOLJENA

Bramerc: Tužilastvo
razočarano, nisu priznate patnje žrtava!

Autor: Tanjug | 21.11.2012 - 17:11:00h | Komentara: 2

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc saopštio je danas da je Tužilaštvo razočarano presudom Žalbenog veća, kojom su oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, i naglasio da oni koji su doživeli zločine povezane s "Olujom" osećaju da njihove patnje nisu priznate.

Bramerc je istakao da Tužilaštvo mora da poštuje rezultat presude po žalbenom postupku, ali da će, kao i u svim predmetima, "razmisliti o postupku preispitivanja presude, ako potrebni uslovi budu ispunjeni".

"Tužilastvo je pažljivo proučilo presudu koju je 16. novembra 2012. godine donelo Žalbeno veće u predmetu Gotovina i Markač.

Serž Bramerc

Tužilastvo razočarano, nisu priznate patnje žrtava!: Serž Bramerc | Foto: FoNet

"Tužilastvo je razočarano ishodom presude koja poništava presudu koju su protiv Gotovine i Markača jednoglasno donela trojica sudija Pretresnog veća", naveo je Bramerc u saopštenju za medije.

On je istakao da je Tužilaštvo svesno da "oni koji su doživeli zločine povezane s operacijom Oluja nisu zadovoljni ishodom i osećaju da njihove patnje nisu priznate".

U saopštenju glavnog tužioca ističe se da je Tužilaštvo tokom žalbenog postupka objasnilo Žalbenom veću zašto veruje da je bilo dovoljno dokaza u prilog presudi Pretresnog veća, koje je prvostepeno osudilo Gotovinu na 24, a Markača na 18 godina.

"Na kraju, trojica od petorice sudija Žalbenog veća imala su drugačije mišljenje, što je rezultiralo oslobađajućom presudom Gotovini i Markaču po svim tačkama optužnice", rekao je glavni tužilac Tribunala.

Bramerc je istakao da će Tužilaštvo, takođe, obezbediti da dokazi koje je prikupilo budu na raspolaganju pravosudnim vlastima u bivšoj Jugoslaviji, kako bi se domaćem pravosuđu omogućilo krivično procesuiranje zločina počinjenih u vezi s operacijom "Oluja".

"Verujemo da će pravosudne vlasti u Hrvatskoj biti dorasle svojim obavezama", kazao je Bramerc.

On je posebno naglasio da je važno da Tribunal razmisli o pitanjima na koja su ukazala suprotna mišljenja dvojice sudija Žalbenog veća - Karmela Ađijusa i Fausta Pokara, a koja proizilaze iz presude koju je donela većina.

"Nakon donošenja presude, ta su pitanja privukla i pažnju komentatora izvan Tribunala. Ona se odnose na obezbeđivanje doslednih standarda za preispitivanje u žalbenom postupku, ocenjivanje ukupnosti dokaza u spisu i iskazivanje primerenog poštovanja činjeničnim nalazima pretresnog veća", istakao je glavni tužilac.

"Važno je da se o tim pitanjima razmisli, a nadamo se da će, konačno, to biti katalizator za dalje jačanje sistema međunarodne pravde", naveo je Bramerc.
Poslednji komentari
  • ksenija Vreme: 21.11.2012 23:56h

    I? Sta cete da uradite po tom pitanju?

  • Бобан Милетић Бапси Vreme: 22.11.2012 07:43h

    Овом Брамерцу под хитно ставити до знања да ни он , ни било ко из Хага , није добродошао ... прекинути сву сарадњу са њима ... А под хитно ћемо и написати књигу епске поезије са прозаичним насловом : После свих ових хашких недела Војислав Шешељ - србски Мендела .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP