Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SPEKTAKL U NAJAVI

Branislav Lečić priprema
predstavu o Đinđićevoj viziji!

Autor: Tanjug | 09.03.2013 - 14:16:00h | Komentara: 2

Glumac i reditelj Branislav Lečić priprema multimedijalni spektakl "Opomena" sa podnaslovom "Deset godina posle, Zoran Đinđić", koji će premijerno biti izveden 9. aprila u Sava centru.

Lečić je Tanjugu objasnio da je "Opomena" spektakl koji kombinuje politički performans i pozorišnu predstavu, i u čijoj realizaciji će učestvovati veliki broj mladih stvaralaca.

Branislav Lečić

Branislav Lečić | Foto: FoNet

"Učestvuje ekipa od 50 ljudi, što u video zapisima, što u izboru i montaži istih, a moguća je i hologramska priča. Na sceni će biti 16 mladih glumaca, koji su izabrani na audiciji - osam devojaka i osam mladića. Biću tu i ja kao Branislav Lečić. Niko ne igra Zorana (Đinđića), ali se koriste video zapisi i delovi njegovih govora, citati i sve ono što smatram da je danas jako važno ponovo čuti", ispričao je poznati glumac i bivši ministar kulture.

Predstava, kako je objasnio Lečić, nastoji da bude aktuelna sa ovim vremenom.
"Nije sećanje na Zorana, ni njegova biografija, ni priča o atentatu ili suđenju, nego se radi o njegovoj viziji, koja posle 10 godina zaslužuje pravo ne samo da se čuje i vidi, nego i da se energetski prepozna", istakao je autor.

Lečić je naglasio da Đinđić nije vlasništvo nijedne partije.
"Mislim da posle 10 godina treba da pokažemo svima da su Srbija i narod Srbije oni koji baštine Zoranovo delo, jer je on to i želeo", kazao je Lečići podsetio da je Đinđić smatrao da su "političke partije samo sredstvo za ostvarivanje promene, a da građani moraju da učestvuju u toj promeni i da su oni nosioci i političkog života i reformisane Srbije".

"Građani moraju da se uključe u taj život na jedan suštastveniji način nego do sada, jer su političke partije do sada monopolisale tu energiju i ustvari doživljavale građane kao materijal koji bi pokrenuli i zagrejali pred izbore kako bi glasali", ocenio je Lečić.

Rukovodeći se Đinđićevom željom da ga što veći broj ljudi čuje i razume, Lečić je odlučio, umesto intimne, kamerne predstave, da napravi spektakl, "nešto što je za masu, što nije samo kamerna ili pozorišna priča, nego i politički performans i pozorišna predstava".

Planirano je da nakon premijere, a autor se nada i reprize, u Sava centru, predstavu vidi i publika u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i širom Srbije.

On je rekao da se još uvek ne zna koliki će biti budžet predstave, niti sa koliko će novca Ministarstvo kulture pomoći ceo projekat, s obzirom da je u toku potpisivanje ugovora.

Zoran  Đinđić

Zoran Đinđić

Lečić veruje da će budžet sa svim troškovima zakupa prostora po Srbiji, gostovanjima, putnim troškovima, video tehnikom, koja će obuhvatiti i lasere, preći 100.000 evra.

Povodom obeležavanja 10 godina od ubistva premijera Srbije, Lečić je primetio da je svaka vrsta podsećanja na Đinđića dobro došla, ali ne bi voleo da se to svede na "ritual koji u sebi ima samo sakralno".

"Čini mi se da je on (Đinđić) želeo da njegova vizija bude realizovana, da njegova energija i žrtva budu materijalizovane u našem nastojanju da zaista učestvujemo u promeni društva, da ne zavisimo toliko od političkih i spoljnih faktora, poput ekonomske krize, nego da postoji neka vrsta budnosti i želje da se mi menjamo i učestvujemo u promeni društva", naglasio je on.

Prema Lečićevom mišljenju, Đinđić "nije imao nikakvu ideologiju, on je rušio sve idelogije, bio je praktičan čovek koji je sagledao stvarnost u kojoj Srbija živi, i to unutra, a ne samo u odnosu na druge, u kojoj svet i Srbija žive, kako bi videli najbolji i najkraći put kojim možemo da postanemo civilizovana demokratska država, koja će na kraju baštiniti ekonomskim uspehom neki bolji život".
Poslednji komentari
  • Ahmadinejad Vreme: 09.03.2013 15:06h

    A u glavnog ulozi Sladja xD Vi i vas Djindjic..Ko da je Milos Obilic..Idite bre..Samo mu jos i laseri fale.

  • Sofija Vreme: 09.03.2013 19:31h

    Bilo je i za ocekivati od komentara da ce se istaci divna odlika Srba da vredjaju i nipodastavaju sve sto je suvislo i inteligentno, umesto da menjaju i poboljsaju sebe. Izgleda da ce ova predstava funkcionisati kao OGLEDALO

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP