Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA: PRVI ČOVEK “SRBIJAŠUMA” PAZARIO SKUPOCENE NEKRETNINE

Braunović se skućio
za 278.000 evra!

Autor: IVAN NINIĆ | 06.06.2013 - 17:28:00h | Komentara: 17

Igor Braunović, zamenik generalnog direktora JP „Srbijašume“, koji već duže vreme upravlja tim javnim preduzećem, u razmaku od nepunih sedam meseci kupio je dva stana u strogom centru Beograda. Prvi ga je koštao 178.443 evra i kupljen je od firme sa kojom su poslovale „Srbijašume“, da bi ubrzo potom Braunović kupio i drugi stan u izgradnji za 100.000 evra, koji je platio u pet mesečnih rata po 20.000 evra, saznaje „Alo!“.

Igor Braunović

Gde je šuma uvek ima i love: Igor Braunović | Foto: Jelena Vučetić

Ugovor do kojeg je „Alo!“ došao pokazuje da je Braunović, inače kadar Partije ujedinjenih penzionera Srbije, krajem marta 2011. godine u ulici Ćirila i Metodija, u neposrednoj blizini Vukovog spomenika u Beogradu, pazario stan od 84,92 kvadratna metra sa jednim garažnim mestom. On je ovu nepokretnost beogradskoj firmi „Ratko Mitrović Dedinje“ platio 178.443 evra, i to 135.000 evra putem kompenzacije, a 43.443 evra u kešu, „sukcesivno do 31. 12. 2011. godine“. Inače, radi se o stanu u novoizgrađenom kompleksu najviše kategorije u Beogradu. Zgrada ima svoj bazen, fitnes centar i park, butike, frizera, teretanu, recepciju...

Srbija Šume

Braunović: Sve
sam stekao pošteno!

- Sve što imam, stekao sam na legalan način, dobrim delom iz kredita, ali i prodajom stare imovine. Pozivam nadležne organe da sve provere jer sam siguran da sam sve pošteno stekao i da neće naći nikakvu nepravilnost. Naglašavam i da nisam dobio stan od Baneta Ivkovića - poručio je Braunović u kratkoj izjavi za „Alo!“.Braunović: Sve
sam stekao pošteno!
- Sve što imam, stekao sam na legalan način, dobrim delom iz kredita, ali i prodajom stare imovine. Pozivam nadležne organe da sve provere jer sam siguran da sam sve pošteno stekao i da neće naći nikakvu nepravilnost. Naglašavam i da nisam dobio stan od Baneta Ivkovića - poručio je Braunović u kratkoj izjavi za „Alo!“.
 

Međutim, ovo nije jedina nepokretnosti koju je za vreme svog mandata pazario zamenik generalnog direktora „Srbijašuma“. Nepunih sedam meseci kasnije, kako „Alo!“ saznaje, 17. 10. 2011. godne, Braunović je potpisao ugovor o kupovini drugog stana u izgradnji na Vračaru, u Sezanovoj ulici, površine 69,82 kvadratna metra, sa jednim garažnim mestom.
Interesantno je da je Braunović za ovu nepokretnost po sistemu „ključ u ruke“ prodavcu, izvesnom Predragu Živkoviću, trebalo da plati 100.000 evra, i to u pet mesečnih rata po 20.000 evra! Prva rata je prema potpisanom ugovoru na naplatu dospevala 1. 11. 2011. godine, a poslednja 1. 3. 2012. godine.


Plate menadžmenta JP „Srbijašume“ su se na početku krize, 2009. godine, kretale u rasponu od 193.000 do 205.000 dinara, a maksimalni iznos dobijao je tadašnji direktor preduzeća Duško Polić. Inače, Polić je još sredinom mandata prošle vlade podneo ostavku i do danas na njegovo mesto nije niko imenovan, pa funkciju prvog čoveka „Srbijašuma“ praktično obavlja Braunović. Uprkos tome, on nije bio obavezan da kupljene stanove prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije jer ga zakon ne tretira kao javnog funkcionera.

Igor Braunović

Igor Braunović

Investitor poslovao sa „Srbijašumama“!
Kako „Alo!“ saznaje, pre nego što je zameniku direktora „Srbijašuma“ prodala stan, firma „Ratko Mitrović Dedinje“ poslovala je sa tim državnim preduzećem. Naime,  „Srbijašume“ su septembra 2009. godine tom preduzeću poverile posao vredan 17,5 miliona dinara, i to metodom restriktivnog postupka javne nabavke. Potom su, metodom direktne pogodbe, bez javnog objavljivanja tendera, „Srbijašume“ i „Ratko Mitrović Dedinje“, početkom 2011. godine zaključili dva ugovora o građevinskim poslovima. Vrednost prvog ugovora bila je 1,8 miliona dinara, a vrednost drugog ugovora 1,1 milion dinara. Dva meseca kasnije, Braunović je od iste firme kupio stan u vrednosti od 178.443 evra.

Nenadić: Treba sve ispitati!
Programski direktor „Transparentnosti Srbija“ Nemanja Nenadić smatra da u konkretnom slučaju i te kako ima prostora za angažovanje nadležnih institucija.
- Upravo zbog ovakvog slučaja, ubuduće treba obavezati svako lice koje formalno zamenjuje funkcionera da ima iste obaveze u pogledu prijavljivanja imovine Agenciji kao sam funkcioner. Ukoliko je Braunović bio u nekim poslovnim odnosima i pregovorima u vezi sa stanom sa navedenom građevinskom firmom, a istovremeno su „Srbijašume“ poveravale javne nabavke prodavcu stana, onda je to svakako sukob interesa. Zato bi trebalo pažljivo ispitati dve stvari, prvo da li je stan kupljen po tržišnoj ceni, a drugo da li su javne nbavke sprovedene u skladu sa zakonom - kaže Nenadić za „Alo!“.

Poslednji komentari
  • Boby Vreme: 06.06.2013 17:38h

    Koliko se sećam ovaj beše Dačićev zet.

  • Volonter Vreme: 06.06.2013 18:25h

    Lopov nad lopovima! Srbija sume najveca kriminalna organizacija! Mozes da se zaposlis iskljucivo preko jake veze! Sve to u robiju!

  • zzzzz Vreme: 06.06.2013 18:33h

    Treba ispitati zaposlajvanje u SS!

  • Ivana Vreme: 06.06.2013 19:27h

    A što ne napisaste da je gospodin bivši zet Ivice Dačića!

  • Karolina Vreme: 06.06.2013 19:58h

    Zasto ne napisete da je Braunovic ozenjen Dacicevom rodjenom sestrom i da nema kvalifikacije da bude na celu Srbijasuma, jer nije zavrsio sumarski fakultet stoje uslov za prvog coveka ovog JP.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP